Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin keskusteli Turkin Erdoğanin kanssa: "Odotamme, että Turkki ratifioi Suomen Nato-hakemuksen pikimmiten"

Marin kertoo keskustelleensa myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa. Hän sanoo, ettei ole saanut "mitään sellaista tietoa, että Unkari olisi ongelma ratifioinnin suhteen".

"Hän (Recep Tayyip Erdoğan) kertoi saman viestin minkä on aikaisemminkin julkisuuteen kertonut: Suomen kanssa ei ole varsinaisesti ongelmaa", pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi myöhään torstai-iltana. Erdoğan kuvattiin torstaina 6. lokakuuta Prahassa. Kuva: Martin Divisek / EPA

Pääministeri Sanna Marin arvioi Euroopan poliittisen yhteisön ensimmäistä kokousta positiiviseen sävyyn. Marin kävi myös useita kahdenvälisiä keskusteluja kokouksen yhteydessä.

Marin kertoi kokouksen jälkeen keskustelleensa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin,Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin jaBritannian pääministerin Liz Trussin kanssa. Erdoğanin kanssa esille nousi myös Suomen Nato-jäsenhakemuksen ratifiointi.

– Kävimme läpi Nato-ratifiointia ja Turkin tilannetta. Hän kertoi saman viestin minkä on aikaisemminkin julkisuuteen kertonut: Suomen kanssa ei ole varsinaisesti ongelmaa, Marin sanoi tapaamisen jälkeen torstaina.

Marinin mukaan keskustelut Turkin kanssa jatkuvat.

– Me jatkamme totta kai keskusteluita. Odotamme, että Turkki ratifioi Suomen Nato-hakemuksen pikimmiten.

Pääministeri Marin uskoo Turkkiin Suomen Nato-asiassa.

Pääministeri kävi myös lyhyen keskustelun Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa.

– Minulla ei ole mitään sellaista tietoa, että Unkari olisi ongelma ratifioinnin suhteen. Mutta heillä on omat menettelynsä ja he käsittelevät asiaa omassa parlamentissaan omien aikataulujen puitteissa.

Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Erdoğantotesi, että Turkki tulee vastustamaan Ruotsin jäsenyyttä, kunnes Turkin vaatimukset huomioidaan. Marinin kanssa käytyä keskustelua Erdogan kuvaa hyväksi.

Marinin mukaan Suomen lähtökohtana on, että Suomi ja Ruotsi menevät Natoon yhdessä.

– Meidän näkökulmastamme olisi hyvin tärkeää, että molemmat maat liityisivät samanaikaisesti Naton jäseniksi, koska me muodostamme yhteisen turvallisuuspoliittisen ympäristön Pohjois-Euroopassa.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä. Voit tarkastella tilannetta tarkemmin Ylen Nato-laskurista.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 8.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

28 Nato-maata on ratifioinut Suomen ja Ruotsin hakemukset, viimeisimpänä Slovakia – seuraa etenemistä Ylen Nato-laskurista

Suosittelemme sinulle