Kiina on onnistunut torjumaan Xinjiangin alueen tilannetta koskevan keskustelun YK:n ihmisoikeusneuvostossa.
Neuvoston tekemä päätös oli suuri pettymys länsimaille, kun edes keskustelua Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista uiguurien asuttamassa Xinjiangissa ei saatu aikaan.
Keskustelua ehdotti ryhmä, johon kuuluvat muun muassa Yhdysvallat, Britannia ja Turkki. Esitystä tukivat muun muassa Suomi ja muut Pohjoismaat.
Esitystä perusteltiin YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Michelle Bacheletin elokuussa julistetulla raportilla, joka perustui hänen käyntiinsä Xinjiangissa.
Lisää aiheesta: YK:n raportti: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan
Raportin mukaan Kiina on syyllistynyt Xinjiangissa vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Kiina on muun muassa sulkenut uiguureja vankileireille ja rajoittaa heidän kulttuurisia ja uskonnollisia oikeuksiaan.
47-jäsenisessä ihmisoikeusneuvostossa 17 maata kannatti keskustelua, 19 vastusti ja 11 pidättyi äänestämisestä.
Kiinaa tukivat muun muassa Kuuba, Kazakstan, Pakistan, Sudan, Uzbekistan ja Venezuela.
Kiina sai rinnalleen myös uusia maita
Kiinaa sai aiempaa enemmän tukea Afrikasta. Mantereen maista esitystä vastaan äänestivät muun muassa Eritrea, Kamerun ja Namibia. Persianlahden maista Kiinaa tukivat Arabiemiraatit ja Qatar
Äänestämättä jättivät muun muassa Armenia, Intia, Libya ja Meksiko.
Äänestystä edelsi päiviä kestänyt tiukka vääntö sen puolesta, että Kiinan ihmisoikeustilanne olisi otettu ihmisoikeusneuvoston asialistalle.
Uiguurien edustaja oli syvästi pettynyt äänestystulokseen.
– Neuvoston jäsenet menettivät mahdollisuuden kohdella Kiinaa samojen sääntöjen mukaan kuin muitakin maita, sanoi Uiguurien maailmankongressin johtaja Dolkun Isa.
Hän vaati, että kansainvälinen yhteisö ei hylkää uiguurien “kansanmurhan uhreja”.
Otsikkoon on täydennetty 7.10.2022 kello 12.52 tieto, että vainosta keskustelemisen estivät Kiinan ohella myös muut maat, eli "Kiina tukijoineen".
Lisää aiheesta: