Hyppää sisältöön

Kiina tukijoineen esti uiguurien vainosta keskustelemisen YK:n ihmisoikeusneuvostossa – äänestystulos oli suuri pettymys länsimaille

YK:n ihmisoikeusneuvosto olisi keskustellut ensimmäistä kertaa Kiinasta erillisenä asiana kokouksessa. Se ei kuitenkaan vieläkään onnistunut, sillä Kiina sai tuekseen myös uusia maita.

Kiina tukijoineen esti keskustelun Kiinasta YK:n ihmisoikeusneuvostossa.
Kiina tukijoineen esti keskustelun Kiinasta YK:n ihmisoikeusneuvostossa.
Sari Taussi

Kiina on onnistunut torjumaan Xinjiangin alueen tilannetta koskevan keskustelun YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

Neuvoston tekemä päätös oli suuri pettymys länsimaille, kun edes keskustelua Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista uiguurien asuttamassa Xinjiangissa ei saatu aikaan.

Keskustelua ehdotti ryhmä, johon kuuluvat muun muassa Yhdysvallat, Britannia ja Turkki. Esitystä tukivat muun muassa Suomi ja muut Pohjoismaat.

Esitystä perusteltiin YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Michelle Bacheletin elokuussa julistetulla raportilla, joka perustui hänen käyntiinsä Xinjiangissa.

Lisää aiheesta: YK:n raportti: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan

Raportin mukaan Kiina on syyllistynyt Xinjiangissa vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Kiina on muun muassa sulkenut uiguureja vankileireille ja rajoittaa heidän kulttuurisia ja uskonnollisia oikeuksiaan.

47-jäsenisessä ihmisoikeusneuvostossa 17 maata kannatti keskustelua, 19 vastusti ja 11 pidättyi äänestämisestä.

Kiinaa tukivat muun muassa Kuuba, Kazakstan, Pakistan, Sudan, Uzbekistan ja Venezuela.

Kiina sai rinnalleen myös uusia maita

Kiinaa sai aiempaa enemmän tukea Afrikasta. Mantereen maista esitystä vastaan äänestivät muun muassa Eritrea, Kamerun ja Namibia. Persianlahden maista Kiinaa tukivat Arabiemiraatit ja Qatar

Äänestämättä jättivät muun muassa Armenia, Intia, Libya ja Meksiko.

Äänestystä edelsi päiviä kestänyt tiukka vääntö sen puolesta, että Kiinan ihmisoikeustilanne olisi otettu ihmisoikeusneuvoston asialistalle.

Uiguurien edustaja oli syvästi pettynyt äänestystulokseen.

– Neuvoston jäsenet menettivät mahdollisuuden kohdella Kiinaa samojen sääntöjen mukaan kuin muitakin maita, sanoi Uiguurien maailmankongressin johtaja Dolkun Isa.

Hän vaati, että kansainvälinen yhteisö ei hylkää uiguurien “kansanmurhan uhreja”.

Otsikkoon on täydennetty 7.10.2022 kello 12.52 tieto, että vainosta keskustelemisen estivät Kiinan ohella myös muut maat, eli "Kiina tukijoineen".

Lisää aiheesta:

Analyysi: Uiguureiden sorrosta tuli eipäs-juupas-väittelyn kohde – vaikka kukaan ei uskoisi Kiinan kantaa, se on jo voittamassa

Raportti paljastaa suomalaisdiplomaatin ja kollegoiden häirinnän Kiinan uiguurialueella – aseistuneet poliisit saartoivat, käskettiin näyttämään puhelimet

Yle julkaisee ennennäkemättömät kuvat Kiinan uiguurien sorrosta – poliisilla käsky ampua, vanki kahlehdittu metalliseen "tiikerituoliin"

Suosittelemme sinulle