Hyppää sisältöön
LIVENobelin rauhanpalkinto

Valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski ja ihmisoikeusjärjestöt Ukrainasta ja Venäjältä saivat Nobelin rauhanpalkinnon

Voittajat edustavat Ukrainan ja ihmisoikeuksien puolustamista. Tässä artikkelissa seurataan myös maailman reaktioita voittajiin.

Tekijät
Sari TaussiEelis BjurströmElsa OsipovaMinna PärssinenTeemu Juhola
Elsa Osipova

Memorial-järjestö: "Nobel-palkinto antaa voimaa jatkaa työtä"

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial pitää rauhan-Nobelin voittamista samaan aikaan ukrainalaisen järjestön kanssa valtavana kunniana.

Memorialin johtaja Jan Rachinsky sanoi, että Nobel-palkinnolla on suuri merkitys ja se antaa voimaa työn jatkamiselle masentavina aikoina.

Lähde: AFP

Elsa Osipova

YK:n pääsihteeri ylisti Nobelin rauhanpalkinnon saajia

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres onnitteli perjantaina Nobelin rauhanpalkinnon saajia. Hänen mukaansa kahden kansalaisjärjestön ja aktivistin palkitseminen heijastelee kansalaisyhteiskunnan voimaa rauhanedistämisessä.

– Kansalaisyhteiskunta on kuin happea demokratialle ja rauhalle. Kansalaisyhteiskunnat toimivat katalysaattoreina sosiaaliselle edistykselle ja talouskasvulle, Guterres sanoi.

Guteresin mukaan rauhan-Nobelilla palkitut ovat rauhan, toivon ja kaikkien yleismaallisten arvojen rohkeita puolustajia.

Lähde: AFP

Lue lyhyet esittelyt tämän vuoden rauhanpalkinnon saajista

Nobel-komitea on myöntänyt rauhanpalkinnon valkovenäläiselle aktivistille Ales Bjaljatskille sekä venäläiselle Memorial- ja ukrainalaiselle Center for Civil Liberties -järjestölle.

Voit lukea lyhyet esittelyt Bjaljatskista ja ihmisoikeusjärjestöistä tästä jutusta.

Ulkoministeri Haavisto rauhanpalkinnoista: Ansaittua tunnustusta pitkäjänteiselle työlle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kehuu Nobel-komitean valintoja tämän vuoden rauhanpalkinnon saajiksi hyvin ajankohtaisiksi. Kaikki kolme palkittavaa Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä ovat hänen mukaansa tehneet pitkään työtä ihmisoikeuksien puolesta ja siten palkintonsa ansainneet.

Haaviston mukaan nyt annettiin tunnustusta sellaisille hieman näkymättömimmille toimijoille, joiden työ konfliktitilanteissa on kuitenkin hirveän arvokasta. Samalla palkinto muistuttaa kaikkia siitä, kuinka vaikeissa olosuhteissa ihmisoikeuksien puolustajat työtään tekevät, Haavisto sanoo.

STT

Elsa Osipova

Valko-Venäjä tuomitsi Bialiatskin palkitsemisen

Valko-Venäjän mukaan Nobelin perustaja Alfred Nobel "kääntyisi haudassaan ympäri", jos tietäisi, että Nobel-komitea on palkinnut valkovenäläisen aktivistin.

Valko-Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan Valko-Venäjä ei voi hyväksyä, että rauhanpalkinto myönnettiin henkilölle, joka on rikkonut lakia.

–Nobel-komitean valinnat ovat viime vuosina olleet voimakkaasti politisoituneita. Alfred Nobelin kääntyisi haudassaan, jos tietäisi tästä, Valko-Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Anatoli Glaz totesi Twitterin mukaan.

Lähde: AFP

Valkovenäläinen ihmisoikeusvaikuttaja tyytyväinen tunnustuksesta, vaikka huolena sortohallinnon kosto

Ales Bjaljatski pidätettiin heinäkuussa 2021 osana laajempaa Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnan sortoaaltoa. Pidätykset tehtiin ilmeisesti kostona EU:n kesäkuussa 2021 määräämille pakotteille.

Itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka uhkasi kostaa kansalaisyhteiskunnalle, kun unioni määräsi pakotteita Ryanairin-lennolla tapahtuneen oppositioaktivistin sieppaamisen jälkeen. Kreikasta Liettuaan matkalla ollut kone pakotettiin alas Minskissä toukokuussa 2021.

Pelkona on, että itsevaltainen Lukašenka kostaa myös Nobel-palkinnon vaikeuttamalla poliittisten vankien oloja.

Ylen haastattelema valkovenäläinen ihmisoikeusvaikuttaja on silti tyytyväinen tunnustuksesta. Yle ei julkaise nimeä Valko-Venäjän sortotoimien vuoksi.

– Tämä on voimakkain mahdollinen viesti kansainväliseltä yhteisöltä, että kaikki Viasnan jäsenet ja muut poliittiset vangit pitää vapauttaa.

Päivityksen kirjoitti Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Nobel-palkitun oloista vankilassa vain vähän tietoa - Ylen lähde: Viranomaiset rajoittavat yhteydenpitoa Bjaljatskiin

Nobel-palkittu valkovenäläinen Ales Bjaljatski on yksi Valko-Venäjän yli 1300 poliittisesta vangista. Hän on ollut vangittuna heinäkuusta 2021 asti ja odottaa yhä oikeudenkäyntiä.

Hänen oloistaan vankilassa tiedetään vain vähän.

Yle oli perjantaina yhteydessä Bjaljatskin hyvin tuntevaan valkovenäläiseen ihmisoikeusvaikuttajaan, jonka mukaan Valko-Venäjän viranomaiset estävät omaisten kirjeenvaihtoa Bjaljatskin kanssa. Kirjeitä on hävinnyt ja lisäksi niitä sensuroidaan.

Yle ei julkaise lähteen nimeä Valko-Venäjällä tapahtuvien sortotoimien vuoksi.

Viasna-ihmisoikeusjärjestön varapuheenjohtaja Valiantsin Stefanovitš pidätettiin yhtä aikaa Bjaljatskin kanssa. Stefanovitšia pidetään Ylen lähteen mukaan kellarimaisessa 16 hengen sellissä.

Sellissä on hämärää myös päivisin. Lukeminen on vaikeaa, vaikka kirjeet tulisivatkin perille, Ylen lähde sanoo.

Hän arvelee, että Bjaljatskia pidetään samankaltaisissa oloissa. Poliittisia vankeja siirretään usein, mikä vaikeuttaa osaltaan heidän tilanteensa seuraamista.

Ylen lähteen mukaan Valko-Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet poliittisten vankien lakimiehiä kertomasta edes perheille, mistä heitä tarkalleen syytetään.

Kolmea Viasnan johtohahmoa, myös Bjaljatskia, uhkaa Ylen tietojen mukaan syytteet, joista voi saada jopa 12 vuoden vankeustuomion. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa vuodenvaihteessa.

Päivityksen kirjoitti Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Elsa Osipova

Ukraina: Rauhan-Nobelin voittajat ovat "rauhan arkkitehteja"

Ukrainan presidentinkanslia on onnitellut Nobel-voittajia.

Ukraina presidentinkanslian kansliapäällikkö Andrij Jermak kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että Nobel-rauhanpalkinnon voittajat ovat aikamme "rauhan arkkitehteja" .

Hän kirjoitti myös, että ukrainalainen kansa on tärkeässä roolissa rauhanprojektin toteutumisessa.

Jermakin mukaan Ukraina pitää kuitenkin ongelmallisena sitä, että hyökkääjävaltio ja sen liittolainen saavat rauhan-Nobelin.

Ukrainan lisäksi Nobel-palkinnon saivat valkovenäläinen aktivisti ja venäläinen ihmisoikeusjärjestö.

Lähde: AFP

Elsa Osipova

Puolan ulkoministeriö onnitteli Nobel-voittajia

Puolan ulkoministeriö onnitteli rauhan-Nobelin voittajia Ales Bialiatskia, venäläistä Memorial-järjestöä ja ukrainalaista Centre for Civil Liberties -järjestöä Twitterissä.

– Olemme iloisia, että työ vapauden ja ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta palkittiin, ulkoministeriö tviittasi.

Elsa Osipova

Norjan Nobel-komitea: Rauhanpalkinnoilla myös symbolinen merkitys

Norjan Nobel-komitean johtaja Berit Reiss-Andersenin mukaan rauhan-Nobelin myöntämisellä valkovenäläiselle aktivistille, ukrainalaiselle järjestölle ja venäläiselle järjestölle on myös symbolinen merkitys.

Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat kaikki keskeisessä roolissa Euroopassa käytävässä sodassa.

Reiss-Andersen sanoi tiedotustilaisuudessa, että Valko-Venäjän Ales Bialiatski, Venäjän Memorial-ryhmä ja Ukrainan järjestö ovat tehneet ja tekevät valtavaa työtä dokumentoidakseen sotarikoksia, ihmisoikeusloukkauksia ja vallan väärinkäyttöä.

– He[Nobel-voittajat] yhdessä todistavat kansalaisyhteiskunnan voiman ja kansalaisyhteiskunnan merkityksen rauhalle ja demokratialle, Reiss-Andersen sanoi.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle