Hyppää sisältöön

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 91–72 välikysymysäänestyksessä sähkön hinnasta ja Uniper-kriisin hoitamisesta

Välikysymyksessä hallitusta arvosteltiin muun muassa energiakriisin pahentamisesta liian kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ja perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa perjantaina 7. lokakuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Matti Koivisto

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 91–72. Äänestyksestä oli poissa 36 kansanedustajaa.

Luottamusäänestys liittyi perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin tekemään välikysymykseen sähkön hinnasta ja hallituksen omistajaohjauksesta valtionyhtiö Fortumin kriisiin ajautuneen tytäryhtiö Uniperin tapauksessa.

Välikysymyksessä hallitusta arvosteltiin muun muassa energiakriisin pahentamisesta liian kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla ja väläytettiin irtaantumista sähkön eurooppalaisesta yhteismarkkinasta.

Voit tutustua äänten jakautumiseen alta löytyvästä grafiikasta.

Vastauksessaan hallitus korosti energiakriisin johtuvan ennen kaikkea Venäjän toiminnasta. Välikysymyskeskustelun aikana hallituspuolueista arvosteltiin ehdotusta eurooppalaisesta sähkömarkkinasta irtaantumisesta ja arvioitiin sen johtavan varmuudella sähkökatkoihin.

Kokoomus ei osallistunut välikysymykseen, mutta puolue päätyi esittämään omaa epäluottamuslausetta liittyen hallituksen toimintaan Uniper-kriisin aikana. Kokoomuksen mukaan hallituksen ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) olisi pitänyt puolustaa valtionyhtiö Fortumia ponnekkaammin, kun neuvotteluja Uniperin kohtalosta käytiin.

Hallituksen mukaan tehdyissä ratkaisuissa suurimman laskun maksaa Suomen sijaan Saksa ja suurin virhe tehtiin jo vuonna 2017 kun Fortumin johto päätti ostaa kaasujätti Uniperin.

Lisää aiheesta:

Oppositio moitti välikysymyskeskustelussa hallitusta laiskasta omistajaohjauksesta ja sähkön hinnan noususta

Suosittelemme sinulle