Hyppää sisältöön

Satoja tai jopa tuhansia suomalaisyrityksiä huijattu epäillyssä verkkotunnuspetoksessa – rikosylikomisario: "Tämä on poikkeuksellisen laaja tutkinta"

Poliisi pyytää verkkotunnuspetoksen uhreja ottamaan yhteyttä.

Epäillyt verkkotunnuksiin liittyvät rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2019–2021. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikkö tutkii valtakunnallista verkkotunnuksiin liittyvää petossarjaa. Epäillyssä rikosten sarjassa on kyse Espanjasta käsin tehdystä petollisesta puhelinmyynnistä. Rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, törkeän petoksen yritys ja markkinointirikos.

Epäillyt rikoksen tekijät ovat myyneet asiakkaille verkkotunnuksia 5–10 vuoden sopimuksilla, mutta todellisuudessa tunnukset ovat olleet voimassa ainoastaan vuoden ajan. Tekijät ovat laskuttaneet yrityksiä ja yhteisöjä koko sopimuksen voimassaoloajalta.

Poliisin mukaan kyseessä on poikkeuksellisen laaja rikosepäily ja uhreina on tiettävästi ainoastaan suomalaisyrityksiä.

– Yksittäiset summat eivät ole mitenkään valtaisia, mutta yhdessä niistä kertyy melko suuri rahamäärä. Tämä on poikkeuksellisen laaja tutkinta, koska tapauksia on satoja, ellei jopa tuhansia ympäri Suomen, kertoo rikosylikomisario Kari Pakanen Oulun poliisista.

Pakasen mukaan huijatut rahasummat riippuvat täysin solmittujen sopimusten pituuksista. Kymmenen vuoden sopimuksesta on saatettu laskuttaa 1 550 euroa. Epäillyt ovat myyneet asiakkaille verkkotunnuksia, jotka päättyvät muun muassa päätteisiin .net, .org, .com, .live, ja .info.

Petoksista satoja ilmoituksia ympäri Suomea

Epäillyt rikokset sijoittuvat vuosiin 2019–2021. Rikoksesta epäillyt henkilöt ovat poliisin tiedossa, mutta heitä ei ole vielä tavoitettu. Poliisin mukaan kaikki epäillyt ovat Espanjassa asuvia suomalaisia.

Laskutusyhtiöinä tapauksissa ovat toimineet Etelä-Suomen laskutuspalvelu Oy, Suomen lasku ja talous Oy sekä JPS Yrityspalvelu Oy. Poliisin mukaan nämä ovat toimintaa varten perustettuja peiteyrityksiä.

Poliisi on kirjannut verkkotunnuspetoksista satoja ilmoituksia. Silti huomattava osa huijatuksi joutuneista yrityksistä ja yhteisöistä ei ole ilmoittanut asiasta poliisille.

– Rikoksen uhreja on varmasti vielä paljon lisää. Kaikki eivät välttämättä edes ilmoittaudu, ellei heillä ole jotakin vaatimuksia asian suhteen, sanoo Pakanen.

Poliisi pyytää yhteydenottoa jos edustamasi yritys tai yhteisö on saanut laskun verkkotunnuksen rekisteröinnistä, jossa maksun saajaksi on merkitty Etelä-Suomen laskutuspalvelu Oy, Suomen lasku ja talous Oy tai JPS Yrityspalvelu Oy. Tai jos olet tullut huijatuksi ja haluat esittää asiassa rangaistus- tai vahingonkorvausvaatimuksia.

Yritysten ja yhteisöjen tulee toimittaa tiedot viimeistään 30. marraskuuta 2022.

Suosittelemme sinulle