Hyppää sisältöön

Marinin tiukka kommentti Ukrainan sodasta leviää kiivaasti somessa

EU-huippukokoukseen osallistuva pääministeri Sanna Marin kommentoi tietoja, joiden mukaan Turkki saattaisi ratifioida Suomen, muttei Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Marin kommentoi myös Venäjän mahdollista taivuttelua vetäytymään Ukrainasta.

Pääministeri Marin Ukrainan sodasta: Venäjän lähdettävä maasta
Pääministeri Marin Ukrainan sodasta: Venäjän lähdettävä maasta

PRAHA Pääministeri Sanna Marin (sd.) korostaa, että Suomella ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, missä tahdissa Naton jäsenmaat ratifioivat ehdokasmaiden liittymispöytäkirjat.

Marin kommentoi Turkin presidentin, Recep Tayyip Erdoğanin kanssa torstaina käymiään keskusteluja ennen Prahassa pidettävää EU-johtajien kokousta. Marin sanoi eilen illalla odottavansa, että Turkki ratifioi Suomen Nato-hakemuksen pikimmin.

EU-huippukokousta edelsi torstaina Euroopan poliittisen yhteisön kokous, johon oli kutsuttu mukaan 17 unioniin kuulumatonta maata. Siihen osallistunut presidentti Erdoğankuvaili Marinin kanssa käytyä keskustelua hyväksi. Erdoğan totesi myös, että Turkki tulee vastustamaan Ruotsin jäsenyyttä, kunnes Turkin vaatimukset huomioidaan.

Marinin mukaan Suomella ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa ratifiointien etenemiseen Naton jäsenmaissa.

– Tietenkin Naton jäsenmaat itse vastaavat omista ratifiontiprosesseistansa. Me pidämme tietenkin kaikissa yhteyksissä esillä kuinka tärkeää meille on se, että Suomi ja Ruotsi kulkevat käsi kädessä Naton jäseniksi.

Marinin mukaan Suomen ja Ruotsin samanaikainen liittyminen Naton jäseniksi on Suomen intresseissä.

– Kyse on koko Pohjois-Euroopan turvallisuudesta.

"Ulospääsy konfliktista on Ukrainasta lähteminen"

Marinilta kysyttiin ennen Prahan huippukokousta, miten hän kommentoi mediatietoja, joiden mukaan Washingtonissa pohditaan, mikä voisi saada presidentti Vladimir Putinin perääntymään Ukrainassa mahdollisen täystuhon välttämiseksi.

– Ainoa ulospääsy konfliktista on se, että Venäjä poistuu Ukrainasta, Marin vastasi englanniksi esitettyyn kysymykseen.

Marinin kommentista tehty tviitti kiinnosti ja keräsi kymmeniä tuhansia tykkäyksiä pienessä ajassa.

Marinin mukaan on sinänsä ymmärrettävää, että lännessä pohditaan keinoja millä tavalla jännitettä voitaisiin vähentää.

– Kuitenkin itse ajattelen niin, että tämä on se mitä Putin haluaa. Putin haluaa, että me olemme peloissamme, että meidän tukemme Ukrainalle horjuisi. Reaktiomme tulisi olla täysin päinvastainen.

Marinin mukaan Euroopassa on tällä hetkellä nähtävissä hyvin huolestuttavia kehityskulkuja. Osittainen liikekannallepano ja koventunut ydinaseretoriikka kertoo siitä, että Venäjä on ajettu ahtaalle.

– Mielestäni nämä kaikki kertovat siitä, että Venäjä on häviämässä sodan. Se pyrkii hämärtämään sitä kuvaa, että Ukraina työntää venäläisiä joukkoja omalla maallansa kauemmas ja saa voittoja alueellisesti.

Marinin mukaan Euroopan on vastattava Venäjän pelotteluun lisäämällä tukea Ukrainalle. Marinin mukaan Ukrainaa on tuettava niin taloudellisesti kuin aseellisesti. Hänen mukaansa Suomi on valmis kiristämään Venäjän vastaisia pakotteita entisestään.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 8.10.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Pääministeri Marin keskusteli Turkin Erdoğanin kanssa: "Odotamme, että Turkki ratifioi Suomen Nato-hakemuksen pikimmiten"

Turkin presidentti toisti jälleen vanhat uhkauksensa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien estämisestä

Suosittelemme sinulle