Hyppää sisältöön

Valtion virastojen asiakaspalvelupisteet siirretään saman katon alle Lahdessa

Virastojen asiakaspalvelu Päijät-Hämeessä keskittyy tulevaisuudessa Lahteen ja Heinolaan. Lahdessa uusi palvelupiste avataan ensi kesäkuussa.

Lahden virastotaloon tehdään 12 miljoonan euron remontti, joka valmistuu 2024. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Valtion virastojen palvelut keskitetään jatkossa yhteiskäyttöisiin toimitiloihin. Päijät-Häme on Pohjois- ja Etelä-Karjalan ohella edelläkävijämaakunta, jossa uudistukset astuvat voimaan osin jo ensi vuonna.

Tulevaisuudessa Lahden virastotalosta Paavolassa saa kahdentoista valtionviraston palvelut yhdestä palvelupisteestä. Muutos ei ole kovin suuri, sillä suuri osa valtion virastojen palveluista löytyy virastotalosta jo nyt. Palvelujen saavutettavuus paranee ensi kesänä, kun kaikkien virastojen asiointi keskitetään samaan tilaan.

Nykyisten lisäksi virastotalolle tulevat Aluehallintoviraston, Kelan ja Aran palvelut. Poliisin lupahallinto ei muuta Lahdessa virastotaloon, sillä Hennalassa olevat tilat ovat lähes uudet ja hyväkuntoiset.

Heinolaan tulee Päijät-Hämeen toinen palvelupiste. Heinolan osalta suunnitelmat eivät ole vielä valmiit, mutta siellä käynnistyy ensi huhtikuussa etäpalvelukokeilu, josta halutaan saada asiakaskokemuksia.

Näiden lisäksi kansalaisilla on edelleen käytössään puhelin- ja etäpalvelut. Tarpeen vaatiessa voidaan ottaa käyttöön myös liikkuvia palvelupisteitä.

Näiden palvelujen lisäksi virastotalossa voi tulevaisuudessa asioida myös AVIn, ARAn ja Kelan asioissa. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Asiakaspalvelujen kysyntä romahti

Uudistuksen taustalla on asiakaspalvelujen kysynnän romahtaminen. Asiakaskäyntien määrä on pudonnut viime vuosina puoleen, ja trendin ennustetaan jatkuvan Suomessa. Päijät-Hämeessä asiakaskäyntien määrä on laskenut muutamassa vuodessa 221 000:sta 120 000:een.

Keskittämisellä turvataan lähipalvelujen saatavuus, sillä suurta palveluverkostoa ei kannata pitää yllä asiakaskäyntimäärän laskiessa. Valtakunnallisesti uudistus viedään loppuun vuoteen 2030 mennessä.

Samalla haetaan säästöjä. Tilavuokrista, lämmitys- ja energiakuluista koituu valtakunnallisesti vuosittain huomattava summa. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä pelkästään vuokrakuluista kertyy säästöä useita satoja tuhansia vuodessa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle