Hyppää sisältöön
Pääministeri Sanna Marin tiivisti huippukokouksen päätteeksi, miksi jäsenmaiden on vaikea saada aikaan päätöksiä energiakriisin lieventämiseen kohdistetuista toimista.
Euroopan unioni

Kaasun hintakatto jäi haaveeksi EU-johtajien huippukokouksessa Prahassa - luvassa yhteishankintoja ja lisärahoitusta

Isäntamaa Tšekin pääministeri Petr Fiala vaati nopeaa ratkaisua energian hinnan hillitsemiseksi. Pääministeri Sanna Marinin mukaan sovusta ollaan vielä kaukana.

Jyrki Saarikoski,Minna Pärssinen

EU-johtajat eivät löytäneet sopua energiakriisin hillitsemiseksi - Marin: Vielä olemme kaukana sovusta

Eurooppaneuvoston Prahassa pidetty huippukokous ei johtanut EU-tason ratkaisuihin energikriisin liittyen.

Tšekin pääministerin Petr Fialan mukaan kokouksen jälkeen ollaan kuitenkin lähempänä yhteisiä kantoja energiakriisin hillitsemiseksi.

Vielä tarvitaan työtä yksimielisyyden löytämiseksi. Jäsenmaat eivät tällä hetkellä ole yksimielisiä siitä, millaisia keinoja ollaan valmiita ottamaan käyttöön. Sen vuoksi komissio tulee jatkamaan työtään esittelemänsä tiekartan pohjalta.

Suomen pääministeri Sanna Marin korosti kokouksessa pitämissään puheenvuoroissa tukeaan komission työlle yhteisen näkemyksen löytämiseksi. EU-johtajat keskustelivat muun muassa kaasun yhteisostoista ja energiaan kohdistuvaan hintakattoon.

Marinin mukaan kaasun hintakattoa vastustavat maat ovat huolissaan mahdollisen hintakaton vaikutuksista kaasun saatavuuteen. Jäsenmaiden energialähteet vaihtelevat, mikä vaikeuttaa osaltaan päätöksentekoa.

– Meillä on monipuolinen energiapaletti, mutta monet jäsenmaat nojaavat hyvin vahvasti venäläiseen tuontienergiaan, ja tämä aiheuttaa tietenkin erilaisia mielipiteitä siitä, miten pitäisi edetä.

Marinin mukaan on selvää, että yksittäiset jäsenmaat eivät voi vastata hintakysymykseen. Komissio jatkaa uusien energiaesitysten valmistelua tämänpäiväisen keskustelun pohjalta.

Aiheeseen palataan Brysselissä kahden viikon kuluttua järjestettävässä huippukokouksessa.

– Toivon mukaan kahden viikon päästä kykenisimme päätöksentekoon myös konkreettisissa kysymyksissä. Vielä olemme kaukana sovusta.

Tämän päivityksen on kirjoittanut Prahassa kokousta seuraava Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu

Jyrki Saarikoski

Kaasun yhteishankinnat tavoitteena Prahan EU-kokouksessa – kattohinnasta ei silti yksimielisyyttä

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi epävirallisen EU-kokouksen päätteeksi, että jäsenmaiden energianhankinnan tueksi pyritään yhteisostoihin.

Hänen mukaansa lisärahoitus EU-tasolla tulee olemaan tarpeen.

Kaasun hinta pyritään irrottamaan sähköenergian hinnasta. Kokouksessa ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen kaasun kattohinnasta.

von der Leyen korosti Norjan kaltaisten luotettujen toimittajien merkitystä, kun tavoitteena on spekulaation ja hintapiikkien vaikutuksen vähentäminen.

Jyrki Saarikoski

Ursula von der Leyen: Eurooppa on varautunut talveen

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti, että Eurooppa on aiempaa paremmin valmistautunut talveen.

Hän sanoi, että kaasun tuontia Venäjältä on onnistuttu rajoittamaan merkittävästi mutta tarvitaan vielä lisärahoitusta, jotta Venäjän kaasun osuutta voidaan edelleen vähentää.

Hänen mukaassa Euroopan varastot on kuitenkin saatu täydennetyksi aiempaa paremmin.

Se mitä tapahtui Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkille merkitsevät uhkaa, jollaisiin on Ursula von der Leyenin mukaan nyt varauduttava.

Hän sanoi, että Ukrainan tukemiseksi järjestetään kongressi lokakuun lopulla Berliinissä.

Jyrki Saarikoski

Scholz: Tarvitaan vielä neuvotteluita

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi, että kaasun korkean hinnan hillitsemiseksi tarvitaan vielä neuvotteluita Norjan, Yhdysvaltain ja muiden tuottajien kanssa.

Scholz sanoi, että pitkäkestoiset sopimuksen kaasun toimittamiseksi ovat tarpeen.

Scholzin mukaan kaksi Prahassa järjestettyä huippukokousta merkitsivät selkeää viestiä siitä, että Euroopan maat ovat Ukrainan tukena.

lähde: Reuters

Jyrki Saarikoski

Espanja: Kaasun hintakatto kohtasi vastustusta, tekeillä vaihtoehtoinen malli

Espanjan energiaministeri Teresa Ribera sanoi, että Saksa ja Hollanti ovat asettuneet vastustamaan kaasun hintakatosta päättämistä.

Sen sijaan suunnitteilla on vaihtoehtoinen hinnansäätelyjärjestelmä, joka perustuisi maakaasun viitehinnalle.

Vastaava järjestely oli käytössä sekä maakaasun että nesteytetyn LNG-kaasun hintaa koskien ennen kuin Venäjän aloittama sota sotki Euroopan kaasuhuollon.

lähde: Reuters

EU-johtajat keskustelevat energiasta – Marin: on oltava rohkeutta poikkeuksellisiin toimiin

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Prahan linnaan epäviralliseen huippukokoukseen. Kokouksen pääteemaksi nousee energian hintaan ja saatavuuteen liittyvät kysymykset.

Pääministeri Sanna Marin ( sd.) , toivoo, että EU-maat löytävät yhdessä työkaluja energian hinnan alentamiseksi. Hänen mukaansa energialle asetettavat hintakatot ja yhteiset ostot voivat olla tehokkaita toimia jos korkeisiin hintoihin halutaan puuttua.

– Tärkeää on se, että on yhdessä rohkeutta tehdä poikkeuksellisiakin toimia koska me elämme hyvin poikkeuksellisia aikoja, Marin sanoi ennen kokousta.

Marin mukaan kalliin energian taustalla on Venäjän sota ja halu nostaa hintoja keinotekoisesti. Energiaan liittyviä päätöksiä on Marinin mukaan myös huomioita EU:n sisämarkkinoiden toimivuuden näkökulmasta.

– Huoli on aiheellinen. Mikäli valtiot tekevät hyvin ristikkäisiä päätöksiä ja tukevat vain omaa yrityskenttää ja omaa teollisuutta me voimme ajatua tilanteeseen joka heikentää yhteisten sisämarkkinoiden toimivuutta.

Rikhard Husu, Praha

Suosittelemme sinulle