Hyppää sisältöön

Kokoomus ja perussuomalaiset ennakoivat miljardin leikkauksia vuodessa – näin eduskuntapuolueet arvioivat säästötalkoita puoli vuotta ennen vaaleja

Enemmistö eduskuntapuolueista arvioi, että vaalien jälkeen tarvitaan menoleikkauksia. Hallituspuolueet eivät halua puhua vielä leikkausten määrästä ja kohteista. Oppositiolla löytyy jo listaa.

Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valtion taloutta pitää leikata, sen myöntävät sekä hallitus- että oppositiopuolueet, kun eduskuntavaaleihin on aikaa puolisen vuotta.

Kysyimme eduskuntaan valituilta puolueilta, pitäisikö valtion menoja leikata ensi vaalikaudella, miten paljon ja mistä leikkaukset tehtäisiin.

Oppositio lyö pöytään isot säästöt: ensi vaalikaudella pitäisi säästää neljä miljardia euroa, eli miljardin verran vuodessa.

Hallituspuolueet puhuvat leikkauksista sen sijaan paljon varovaisemmin. Suurimmat hallituspuolueet SDP ja keskusta myöntävät leikkausten tarpeen, mutta eivät sano, mistä sen tekisivät. Vasemmistoliitto sanoo suoraan, että leikkausten sijaan veroasteen säilyttäminen nykyisellään riittää.

Kun ensi kevään eduskuntavaalit lähestyvät, keskustelu valtion alijäämäisestä ja velkaisesta taloudesta kiihtyy.

Suoria säästökeinoja kertovat vain oppositiopuolueet. Perussuomalaiset säästäisivät esimerkiksi maahanmuutosta, kristillisdemokraatit asumistuesta ja kokoomus eläkkeen kerryttämisestä ansiosidonnaisen työttömyystuen ajalta.

Voit selata vastauksia puolueittain painamalla korttien reunoja.

Ensi kevään vaalit ratkaisevat kenen leikkauslistat toteutetaan

Ylen haastattelemat taloustieteilijät arvioivat aiemmin tällä viikolla, että vaalien jälkeen veroja kiristetään ja menoja leikataan.

Erityisesti he arvelivat, että keskiluokkalaisille suomalaisille suunnatut tulonsiirrot – kuten kotitalousvähennys ja veronhuojennukset – ovat tiukan suurennuslasin alla. Saavutetuista eduista voi olla vaikea luopua, mutta kaikkia keinoja on tarkasteltava, jottei hyvinvointiyhteiskunta pääse romahtamaan, asiantuntijat toteavat.

Eduskuntavaalien ratkaiseva kysymys voikin olla, millä keinoilla suomalaiset haluavat pistää valtiontaloutta kuntoon.

– Suomalaiset voivat olla vaaleissa tarkkoja siitä, ovatko leikkaukset oikeudenmukaisia, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen viesti on lohduttomampi.

– Leikkaukset ovat aina vaikeita ja ikäviä. Helpot päätökset on kuitenkin tehty jo kauan sitten.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 8.10. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle