Hyppää sisältöön

"Saatetaan kysyä, että mikäs se sinä olet" – Mekkoon pukeutunut pikkukaupungin nuori joutuu välillä piiloutumaan ruokakaupan hyllyjen väliin

Lieksan sateenkaarinuoret kuulevat usein alatyylistä nimittelyä. Monen nuoren kohdalla häirintä johtaa toiselle paikkakunnalle muuttamiseen jo peruskoulun jälkeen.

Ihmisen pään profiili, taustalla trans-lippu.
Pienillä paikkakunnilla sateenkaarinuoret kohtaavat säännöllisesti samoja kiusaajia. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Alberto Politi

Kun lieksalainen Emilia lähtee kotoaan meikattuna ja mekkoon pukeutuneen, hän kokee joutuvansa olemaan tavallista varovaisempi.

Emilia on sateenkaarinuori. Monella pienellä paikkakunnalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat säännöllisesti kohtaamaan epäasiallista kohtelua.

Silloin tällöin kaupungilla vastaan tulevat ihmiset alkavat tivata Emilialta, miksi hän näyttää samaan aikaan sekä mieheltä että naiselta.

– Saatetaan kysyä, että mikäs vittu se sinä olet. Henkinen energiani ei riitä avaamaan sitä heille.

Epämiellyttävien tilanteiden välttämiseksi Emilia jättää mekon kotiin mennessään kuntosalille tai pieneen kauppaan, jossa ei-toivottuja tuttuja on vaikea paeta.

– Isossa kaupassa voin tarvittaessa mennä hyllyjen väliin.

Emilian tavoin noin kymmenen tuhannen asukkaan Lieksassa asuva Lotta tietää, että häirintää tapahtuu erityisesti koulussa.

– Tyypillisin huutelija on yläasteikäinen poikaoletettu, Lotta kertoo.

Lotta ja Emilia eivät esiinny jutussa oikeilla nimillään mahdollisten ikävien seurausten takia. Heidän henkilöllisyytensä on kuitenkin Ylen tiedossa.

Jos Emilia aikoo käyttää mekkoa kaupungilla, hän suunnittelee tavallista tarkemmin reittinsä ja kohteensa. Esimerkiksi ahtaassa kaupassa voi joutua epämiellyttäviin tilanteisiin. Video: Heikki Haapalainen

Sateenkaarikassi jää kotiin turvallisuussyistä

Sateenkaariväen epäasiallisesta kohtelusta on hiljattain uutisoitu muun muassa Lapualla ja Savonlinnassa. Jälkimmäisessä sateenkaarinuoret ovat kohdanneet muun muassa kivittämistä.

Lieksan lehden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös lieksalaisnuoret olisivat kohdanneet kivittämistä. Näin vakavasta syrjinnästä Lotta ja Emilia eivät kuitenkaan ole kuulleet.

Lotta ja Emilia tiedostavat silti, että jotain vakavaa voi sattua Lieksassakin. Lotta haluaisi usein lähteä ulos sateenkaarikassin kanssa, mutta jättää sen välillä tekemättä välttyäkseen ikäviltä tilanteilta.

– Kun kannan kaupungilla sateenkaarikassia, otan tietoisen riskin. Kyllä se tuntuu turhauttavalta miettiä tällaista, Lotta sanoo.

Kassi sateenkaarilipun väreissä.
Sateenkaarikassin kantamisesta voi seurata alatyylistä huutelua. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tylyjä väitteitä somessa

Emilian mielestä varovaisuuden tarvetta lisää se, että Lieksassa on viimeisen puolen vuoden aikana käyty kiivasta keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Somessa kirjoitetaan sateenkaarilipun kuluttavan lipputankoa liikaa, Emilia kertoo.

Yle on nähnyt Emilian kuvailemaa somekeskustelua.

Pienessä kaupungissa Emilia osaa yhdistää sosiaalisessa mediassa äänessä olevia henkilöitä kadulla vastaantuleviin naamoihin. Hän kokee epämiellyttäväksi kohdata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kielteisesti suhtautuvia.

– Tiedän usein vastaantulevan ihmisen asenteen minua kohtaan.

Koulu on monelle pahin paikka

Myös Lotta kertoo kaupungille lähtiessään pohtivansa, mitä kadulla voi tulla vastaan.

Kerran Lotalle tööttäiltiin autosta, kun hän käveli käsi kädessä tyttöystävänsä kanssa.

Lotan mielestä suurin epäkohta on kuitenkin koulussa tapahtuva kiusaaminen. Hän uskoo, että Lieksankin kouluissa on verrattain paljon oppilaita, jotka eivät uskalla tuoda seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään esille kiusaamisen pelossa.

Emilia puolestaan kertoo, että muutama lieksalaisnuori on ottanut häneen sosiaalisessa mediassa yhteyttä jutellakseen kokemuksistaan. Yhteydenotoista paistaa se, ettei nuori uskalla kertoa omasta suuntautumisestaan tai identiteetistään muualla.

Ihminen seisoo uimarannalla ja katso syksyiselle joelle.
Emilia luonnehtii Lieksan ilmapiiriä melko kielteiseksi, kun kyse on seksuuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kaupunginjohtaja: Kiusaamiseen puututaan, mutta Lieksa ei ole ahdasmielinen

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen kertoo olevansa tietoinen, että kaupungin kouluissa kiusataan varsinkin erilaiselta vaikuttavia oppilaita. Hän suhtautuu asiaan vakavasti.

– Meidän pitää kiinnittää huomiota erilaisuuden sietämiseen ja sen kanssa elämiseen.

Määttäsen mukaan Lieksan kouluissa on lisätty kiusaamisen vastaista toimintaa.

– Tämän vuoden erityisteema oppilaitoksissa on kiusaamisen vastaisen toiminnan kehittäminen, mutta myös erilaisuuden hyväksyminen.

Vaikka Lieksan sateenkaarinuorten syrjintä on kaupunginjohtajan tiedossa, hän ei pidä Lieksaa erityisenä ongelmapaikkakuntana asian suhteen.

– Tietysti jokainen kokee asioita eri tavalla, mutta olen itsekin asunut eri puolilla Suomea. En koe, että täällä olisi sen ahdasmielisempää kuin muuallakaan.

Kysymys sateenkaariliputuksesta hiertää päättäjiä

Pohjois-Karjalan Setan koordinaattori Anna Estolan mielestä häirintää ei voi sivuuttaa sanomalla, että ongelmia on muuallakin. Sateenkaarinuorten ikäviä kokemuksia on kuitenkin kantautunut Lieksan lisäksi myös esimerkiksi Joensuusta.

– Jos tätä Joensuussa ja Lieksassa on, niin kyllä lähes sataprosenttisella varmuudella voin sanoa, että ongelmia on myös muualla Pohjois-Karjalassa, Estola sanoo.

Lieksan kohdalla Estolaa harmittaa kuitenkin muun muassa se, etteivät kaupungin päättäjät ole vielä puoltaneet sateenkaariliputusta. Kolme lieksalaista valtuustoryhmää jätti keväällä valtuustoaloitteen, jossa ehdotettiin sateenkaariliputuksia Lieksaan.

Kaupunginhallitus ehti jo esittää valtuustolle aloitteen hylkäämistä, kunnes valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginjohtaja Määttäsen mielestä liputusta tärkeämpää olisi keskustella sateenkaarinuorten kanssa siitä, millä konkreettisilla keinoilla häirintään voidaan puuttua.

– Tosiasiallisesti kiinnittäisin huomiota siihen, mitkä ovat niitä todellisia asioita, että pystymme erilaisten ihmisten ja väestöryhmien elämisen laatua parantamaan.

Lotan ja Emilian mielestä liputtaminen olisi kuitenkin hyvin konkreettinen tuen osoitus. Se kannustaisi sateenkaarinuoria olemaan rohkeammin oma itsensä, mikä puolestaan voisi tuoda syrjinnän paremmin päättäjien tietoisuuteen.

– Tässä on tällainen oravanpyörä. Kun päättäjät eivät tiedä ongelmista, he eivät koe tarvetta liputtaa. Mutta kun ei liputeta, nuoret eivät uskalla kertoa epäkohdista.

Meikkejä pöydällä.
Toistuva häirintä saa monet sateenkaarinuoret pukeutumaan hillitymmin ja käyttämään esimerkiksi vähemmän meikkiä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Lopulta edessä on poismuutto

Monella pienellä paikkakunnalla sateenkaarinuorten jatkuva syrjintä johtaa lopulta siihen, että nuoret haluavat muuttaa muualle.

Pohjois-Karjalan Setan Estola tietää tapaamiensa sateenkaarinuorten kertomuksista, että sateenkaaripakolaisuudeksi kutsuttu ilmiö on edelleen voimissaan.

– Sitä ahdasmielistä ilmapiiriä lähdetään pakoon jo peruskoulun jälkeen, kun kasvuympäristön rauha ei ole taattu, Estola sanoo.

Estolasta on huolestuttavaa, että samat epäkohdat ovat toistuvasti esillä julkisesta keskustelusta ja laajasti saatavilla olevasta tiedosta huolimatta.

Myös Lotta ja Emilia aikovat ennemmin tai myöhemmin muuttaa pois Lieksasta. Lotta muuttaisi Lieksasta pois joka tapauksessa opintojen perässä, mutta Lieksan syrjintäkokemukset helpottavat hänen lähtöpäätöstään entisestään.

Emilia puolestaan kertoo, että pienen paikkakunnan ahdasmielinen ilmapiiri vastaa noin puolta kaikista hänen lähtöhaluihinsa vaikuttavista tekijöistä.

– Joensuussa on niin paljon helpompi olla, kun siellä kukaan ei tunnista, Emilia kiteyttää.

Emilia pitää tärkeänä, että Lieksan katukuvassa näkyy myös sateenkaarinuoria. Hän ei kuitenka halua ottaa häirintää vastaan loputtomiin, vaan aikoo tulevaisuudessa muuttaa muualle. Video: Heikki Haapalainen

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 10. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Savonlinnassa puidaan taidelukiolaisiin kohdistunutta häirintää – opiskelija: "Se, miten vanhempi puhuu itsestään ja muista, opettaa lapsille paljon"

Lakeuden Sateenkaari aloittaa kouluvierailut Etelä-Pohjanmaalla – yhdistys: "Oppilaat itse ovat toivoneet vierailuja ja kaivanneet tietoa"

Roni Liedes, 24, tietää, millaista on joutua pelkäämään, ja Pride-tapahtumien häiriköinti on saanut hänet miettimään: "Pelottaa, jos tästä tulee normi"

Suosittelemme sinulle