Hyppää sisältöön

Kertšinsalmen sillalla räjähti Venäjän mukaan autopommi, Ukrainan turvallisuuspalvelua epäillään iskusta

Ukrainalaismedioiden lähteen mukaan räjähdysisku oli Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n toteuttama. Venäjän mukaan junaliikenne palasi sillalle lauantaina ja autoliikenne sallittiin osittain.

Osittain romahtanut silta. Taustalla sillalla oleva tulipalo.
Ukrainan turvallisuuspalvelun tänään välittämä kuva Kertšin sillasta. Kuva: Ukrainan turvallisuuspalvelu
Saana Uosukainen,
Elsa Osipova

Krimin niemimaan Venäjään yhdistävällä Kertšinsalmen sillalla tapahtui lauantaina voimakas räjähdys , joka romahdutti osan sillasta. Venäjän viranomaisten mukaan ainakin kolme ihmistä kuoli räjähdyksen seurauksena.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan tulipalon syynä oli autopommi. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan sillalla räjäytettiin rekka, minkä seurauksena ainakin kaksi sillan autokaistaa on romahtanut. Räjähdys oli uutistoimiston mukaan sytyttänyt useita junavaunuja palamaan.

– Tänään kello 6.07 Krimin sillan maantieliikennepuolella [...] räjähti autopommi, joka sytytti palamaan 6-7 polttoainesäiliötä, joita oltiin kuljettamassa Krimille, Venäjän terrorisminvastainen komitea viestitti tänään.

Kartalla Venäjän valtaamat alueet Itä-Ukrainassa 8.10.2022.
Kuva: Tommi Pylkkö / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin avustaja Mihailo Podoljak on kommentoinut paloa Twitterissä. Hänen mukaansa tulipalo on "alku" ja "kaikki laiton pitää tuhota". Podolyak ei sanonut Ukrainan olevan vastuussa räjähdyksestä.

Ukrainska Pravd (siirryt toiseen palveluun)a -lehden mukaan Kertšin sillan räjähdyksen takana oli Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU). Lehden viranomaislähteen mukaan erikoisoperaation tarkoituksena oli häiritä toimintaa sillalla.

Myös ukrainalainen tietotoimisto Unian (siirryt toiseen palveluun) kertoo samasta asiasta viitaten omaan viranomaislähteeseensä.

Virallisesti SBU ei ole myöntänyt tehneensä iskua. Ukrainalaislehti kertoo kuitenkin Telegramissa olevasta SBU:n päivityksestä, jossa lainataan Ukrainalle tärkeän runoilijan Taras Ševtšenkon tekstin osia:

– Silta palaa kauniisti aamunkoitteessa. Satakieli tapaa SBU:n Krimillä, sanotaan päivityksessä.

Suuri räjähdys näkyy valvontakamerassa

Venäläiset Meduza (siirryt toiseen palveluun) ja Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) -uutissivustot kertoivat paikallisen Kerch.fm-sivuston silminnäkijöiden nähneen sillalla räjähdyksen ja videot alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa siitä, miten osa moottoritiestä oli pudonnut mereen.

Meduzan sivuilla (siirryt toiseen palveluun)olevan Telegram-sivustolla olleella videolla näkyy, miten rekka ajaa sillalla vierellään auto ja moottoritiellä tapahtuu räjähdys tai mahdollisesti räjähdyksiä. Meduzan mukaan materiaali on valvontakamerakuvaa ja sitä on jaettu sosiaalisessa mediassa.

Silta on erittäin tärkeä huoltoväylä niin Krimin asukkaille kuin myös Ukrainan eteläosassa sotiville Venäjän joukoille. Venäjä miehitti ja liitti laittomasti itseensä Krimin niemimaan vuonna 2014.

Rautatiet vaurioituivat vähemmän kuin autotiet

Venäjän liikenneministeriö kertoo venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan, että räjähdys ei ole vaurioittanut merkittävässä määrin junarataa.

Venäjän viranomaisten mukaan rautatieliikenne sillan yli voisi jatkua jo lauantai-iltana paikallista aikaa.

Myöhemmin myös autot saivat luvan palata sillalle. Venäjän miehittämän Krimin johtaja Sergei Aksenov kertoi lauantaina iltapäivällä Telegramissa (siirryt toiseen palveluun), että autoliikenne on palautettu osittain Kertšinsalmen sillan yli.

Aksjonov myös kertoi aiemmin, että sillan korjaustyöt alkavat pian ja viranomaiset ilmoittavat jo tänään korjaustöiden aikatauluista.

Venäjän presidenttin Vladimir Putin määräsi varhain lauantaina komitean tutkimaan räjähdyksen syytä.

Kertšinsalmen silta valmistui vuonna 2018 ja on Euroopan pisin.

Päivitetty 16.42: Uusilla tiedoilla autoliikenteen osittaisesta avaamisesta.

Lue myös:

Kiistelty Krimin silta avattiin – Venäjän televisio näytti, kun Putin ajoi sillan yli kuorma-autolla

Uhkakuvissa kelluvia miinoja ja ammuskelua laivaväylien lähettyvillä – Suomen on varauduttava uusiin tilanteisiin Itämerellä

Suosittelemme sinulle