Hyppää sisältöön

Valtakunnalliset käsityöpalkinnot Suomen Langalle ja somessa nuoria neulomaan innostavalle Reetta Pellikalle

Vuonna 1982 perustettu Suomen Lanka toimii Lappajärvellä. Se valmistaa kala- ja makrameelankoja. Jalasjärveläislähtöinen Reetta Pellikka asuu nykyään Norjassa ja innostaa sieltä käsin suomalaisia tarttumaan puikkoihin.

Reetta Pellikka lapsuusmaiasemissaan Jalasjärvellä.
Reetta Pellikka on tehnyt käsitöitä lapsesta lähtien, mutta neuleisiin hän hurahti täysillä vasta muutama vuosi sitten. Arkistokuva. Kuva: Päivi Rautanen/Yle
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Seinäjoen käsityömessuilla on jaettu kaksi valtakunnallista käsityöalan palkintoa. Vuoden 2022 käsityöyrittäjäksi valittiin Lappajärvellä Etelä-Pohjanmaalla toimiva Suomen Lanka Oy. Vuoden käsityöteosta palkittiin jalasjärveläislähtöinen, nykyään Norjassa asuva Reetta Pellikka.

Suomen Langan palkinnon vastaanottivat nykyiset omistajat Saila-Maria Saariaho ja Kimmo Angervisto. Yritys on perustettu vuonna 1982 eli se viettää 40-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna.

Palkintoperusteluissa kiitellään yritystä toiminnan uudistamisesta ja vahvasta ajassa elämisestä.

Suomen Langan toiminta alkoi loimaamisella eli mattoloimien valmistamisella silloin, kun mattoteollisuus oli voimissaan Etelä-Pohjanmaalla. Yrityksessä on siirrytty kalalangan valmistamiseen ja makrameelangat pelastivat yrityksen korona-ajan läpi.

Yritys valmistaa kalalankoja ainoana Suomessa ja tuotteita viedään ulkomaille jälleenmyyjäverkoston kanssa.

– Vastuullisuus ja kierrätysmateriaalien käyttö on huomioitu erittäin hyvin. Yrityksellä on muutamia kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Lisäksi yritys etsii aktiivisesti uusia ekologisia vaihtoehtoja ja yhteistyökumppaneita, kertovat Taito Etelä-Pohjanmaa ry ja Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy palkintoperusteissaan.

Suomen Lanka Oy: omistajat Saila-Maria Saariaho ja Kimmo Angervisto yrityksen tiloissa.
Saila-Maria Saariaho ja Kimmo Angervisto tuottavat Lappajärvellä lankoja käsityöläisten käyttöön. Kuva: Suomen Lanka Oy

Iloinen somepersoona kannustaa tarttumaan puikkoihin

Reetta Pellikka sai käsityötekopalkinnon aktiivisesta rknits-brändin ja @reettaknits-instagramin ylläpidosta. Lisäksi Tammi on juuri julkaissut häneltä Neulos-neulekirjan.

– Erityisen arvokasta on nuorten innostaminen vaatteiden neulomiseen. Ohjeet vetoavat nuoriin neulojiin yksinkertaisella ja minimalistisella tyylillään. Reetta kannustaa neulomiseen toteamalla, että virheet on helppo purkaa, palkintoperusteissa todetaan.

Palkintoraati arvosti Reetta Pellikan ekologista näkökulmaa vaatteiden valmistuksessa ja kuluttamisessa.

– Ohjeet on tehty huolellisesti ja neuleet esitellään hyvällä fiiliksellä sometilillä. Reetta on iloinen ja positiivinen somepersoona.

Taito Etelä-Pohjanmaa ry ja Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy jakoivat perinteikkäät palkinnot messuilla perjantaina. Käsityömessut jatkuvat sunnuntaihin saakka.

Aiheesta aiemmin:

Reetta Pellikka, 28, hurahti neulomiseen, ja nyt hänet tunnetaan somessa helpoista skandineuleistaan – hitaan muodin arvot opetti oma mummo

Käsityöintoilijalta kysytään nyt pinnaa: maailmanlaajuinen "neuloosi" aiheuttaa lankapulaa, hinnat nousevat ja toimitusajat venyvät

Suosittelemme sinulle