Hyppää sisältöön

Kommentti: NHL haluaa pitää Venäjän lähellään – pelit Prahassa paljastivat vastenmielisen asenteen

NHL kävi Euroopassa asti osoittamassa, ettei sillä ole pienintäkään aikomusta panna kuntoon moraalikompassiaan Venäjän suhteen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Aleksander Ovetshkin kuvassa.
Washington Capitalsin Aleksandr Ovetshkin ei ole tuominnut Venäjän toimia. Kuva: Rob Carr / Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

NHL-kausi 2022–23 polkaistiin viikonloppuna käyntiin Nashvillen ja San Josen kahdella ottelulla Prahassa. NHL-tupla yhdessä Euroopan kauneimmista kaupungeista oli osa NHL:n globaalia markkinointisuunnitelmaa. Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna sirkus saapuu Mikko Rantasen ja Patrik Laineen johdolla Tampereelle.

Eurooppa ja Kiina ovat NHL:lle tärkeitä markkinoita tulevaisuudessa.

Se, millaisen kuvan NHL itsestään jätti, on kokonaan eri keskustelu. Tuskin menee isosti metsään, jos toteaa, ettei NHL:n arvomaailma juuri nyt resonoi etenkään Euroopassa erityisen hyvin.

Uutispodcast: Paine ottaa venäläisurheilijat mukaan arvokisoihin kasvaa

Venäjä-niminen norsu posliinikaupassa ei ole kesän aikana lakannut mellastamistaan. Eikä NHL:llä rehellisyyden nimissä ole aikomustakaan tehdä asialle mitään.

Syyskuussa liigan varakomissaari Bill Daly ilmoitti jopa Venäjän olevan tervetullut World Cupiin, jonka NHL järjestää vuonna 2024.

Näitä kommentteja Daly veti viikonloppuna Prahassa takaisin toteamalla, ettei Venäjä voisi nykytilanteessa osallistua. Toki hän kiirehti jo pian lisäämään, että paljon ehtii vielä tapahtua ennen talvea 2024.

Bill Daly kuvassa.
NHL:n varakomissaari Bill Daly on antanut venäläispelaajia tukevia lausuntoja. Kuva: Dave Sandford / NHLI via Getty Images

NHL haluaa pitää Venäjän lähellään. Sen asennemaailma Venäjän suorittamaa hyökkäyssotaa kohtaan on kaikilla tavoin vastenmielinen.

Tshekin ulkoministeriö lähestyi hyvissä ajoin ennen Prahan otteluita NHL:ää kirjeellä, jossa huomautettiin, ettei sen enempää Tshekin kuin muidenkaan Schengen-maiden tulisi myöntää venäläispelaajille viisumeita. Ulkoministeriö teki selväksi, etteivät venäläispelaajat olisi tervetulleita maahan.

NHL kohautti olkiaan ja ilmoitti tiettävästi jo nopeasti kulisseissa osallisille seuroille, ettei mitään ongelmia tulisi ilmenemään. San Josen GM Mike Grier sen sijaan ilmoitti, että seura tulee Prahaan joko venäläispelaajien kanssa tai ei lainkaan.

Lopulta molemmat joukkueet toivat venäläiset mukanaan. Pelaajia oli yhteensä kolme.

Samaan aikaan, kun muu urheilumaailma on laajalti sulkenut venäläisurheilijoilta ovet kansainvälisiin tapahtumiin, NHL hiihtää omaa ylimielistä hiihtoaan täysin toiseen suuntaan. Argumentit, joissa venäläisurheilijoiden todetaan olevan syyttömiä tapahtumiin, on sekä naiivi että suorastaan typerä.

San Josen Timo Meier ja Nashvillen Jakov Trenin kuvassa.
Nashvillen venäläispelaaja Jakov Trenin (oikealla) pelasi Prahan NHL-avauksessa. Kuva: Getty Images

Varsinkin jääkiekossa tällainen ajattelu vaatii erityisen vääristynyttä ymmärrystä asioiden todellisesta tilasta.

Nimenomaan jääkiekko on Venäjällä toiminut aina pehmeän vallankäytön välineenä. Tämän kaiken ytimessä on nähty lukuisia NHL-pelaajia vuosien saatossa. Vladimir Putinin kanssa kaveeranneen Aleksandr Ovetshkinin johdolla julmasta hyökkäyssodasta vaikenevat venäläiset tekevät selkeän valinnan: jos pelaajat eivät tuomitse sotaa, he hyväksyvät sen.

Venäläiset eivät ole urheillessaan – etenkään jääkiekkoillessaan – ainoastaan omalla asiallaan tai "vain töissä". He ovat osa Putinin koneistoa.

Lajiyhteisö Pohjois-Amerikassa vetelee Venäjän suhteen sikeitä unia. NHL liigana – toisin sanoen seurojen omistajat – ajattelee vain rahaa, joten sillä ei ole pienintäkään aikomusta reagoida tilanteeseen, kun se ei sitä tähänkään asti ole tehnyt.

Winnipeg Jetsin kotiareena kuvassa.
NHL:ssä ei ole pahemmin kyseenalaistettu venäläispelaajia. Kuva: Darcy Finley / NHLI via Getty Images

Myös pohjoisamerikkalaiselta mediakentältä on jäänyt edellisen seitsemän kuukauden ajalta avoimista maalipaikoista kiekko laittamatta verkkoon. Kriittisiä kannanottoja liittyen venäläisiin on saanut hakea tiheällä kammalla – eikä niitä rehellisyyden nimissä ole juurikaan silmiin osunut.

Oli sitten kyse Ovetshkinin Putin-yhteyksistä tai Venäjän mahdollisesta osallistumisesta World Cupiin, suurimmat mediatalot ovat nielaisseet rapalan mukisematta. Arvostan suuresti monia tekijöitä Pohjois-Amerikassa, mutta käynnissä olevan sodan osalta NHL on päässyt Pohjois-Amerikassa aivan liian helpolla.

Sen sijaan tarjolla on ollut muun muassa artikkeleita, joissa oltiin huolissaan venäläispelaajien matkoista Venäjälle ja siitä, pääsevätkö nämä takaisin NHL-seurojen leipiin. Tällainen näyttäytyy kaiken keskellä irvokkaalta ja todellisuudesta täysin irti olevalta tulokulmalta.

Veli-Matti Savinainen ja Venäjän Semjon Tshistjakov kaksinkamppailussa 11.11. 2021
Veli-Matti Savinainen ja Venäjän Semjon Tshistjakov kaksinkamppailussa marraskuussa 2021 Helsingin EHT-turnauksessa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Omaa rooliaan kaiken keskellä näyttelee tietenkin myös Kansainvälinen jääkiekkoliitto, jonka pääsihteerinä toimii Matti Nurminen.

IIHF:lla ei ole sananvaltaa NHL:n järjestämiin tapahtumiin, mutta kansainvälisen liiton olisi otettava selkeästi kantaa liittyen Venäjään.

Suomessa tuskin kukaan haluaa nähdä Leijonia samassa kansainvälisessä turnauksessa Venäjän kanssa.

Ajatus on eri sektoreilla kyettävä pitämään Venäjän suhteen alati kirkkaana. Vaikka sota venyy ja voi jatkua vielä pitkäänkin, otteemme ei saa löystyä hetkeksikään, päinvastoin. Venäjältä pitää sulkea ovet kaikkiin mahdollisiin pöytiin, eikä jääkiekon pitäisi olla tässä katsannossa poikkeus.

Norsu NHL:n posliinikaupasta ei ole poistunut kesän aikana mihinkään ja se tuo alkaneeseen kauteen intohimoisellekin jääkiekon seuraajalle todella vastenmielisen sivumaun.

Odotin jääkiekolta enemmän.

Lue myös:

Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua"

Suomalainen kiekkopomo ei näe isoa ristiriitaa, jos venäläisiä NHL-pelaajia saapuu Tampereelle – vuoden 2024 World Cup yhä alkutekijöissä

NHL-pomo uhkaa, että Tshekissä pelattavat NHL-ottelut peruuntuvat, jos venäläiset eivät pääse mukaan: "He eivät ole tehneet mitään väärää"

Venäläisten saapuminen huipputärkeisiin kokouksiin aiheutti "kaaoksen", norjalaiset häipyivät – Suomen hiihtopomo selittää, miksi ei harkitse samaa

Suosittelemme