Hyppää sisältöön

Ujot ja hiljaiset ratkaisivat HJK:lle mestaruuden – koominen voittomaali naurattaa yhä Klubin jokerikorttia

Hyökkääjä Anthony Olusanya viimeisteli HJK:lle tukun tärkeitä osumia loppukaudella ja nousi mestarijoukkueen ratkaisijaksi. 

Anthony Olusanya (vas.) ja Santeri Väänänen iloitsevat, kun HJK:n pelaajat juhlivat Suomen mestaruutta.
Anthony Olusanya (vas.) ja Santeri Väänänen ottivat ilon irti, kun HJK:n pelaajat juhlivat Suomen mestaruutta. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Pekka Aalto
Avaa Yle-sovelluksessa

VALKEAKOSKI. Helsingin Jalkapalloklubi paketoi homman sunnuntai-iltana Valkeakoskella ja juhlii jälleen jalkapallon Suomen mestaruutta. Klubi löi Hakan 1–0 David Brownen osumalla. Laitakiitäjä oli muutenkin kentän ykköshahmo. Hän hoiti puolustusvelvoitteensa isäntien vaarallista Logan Rogersonia vastaan ja ehti vielä kiusata mukaan hyökkäyksiin.

– Brownen kapasiteetti juosta on valtava. Esimerkiksi Ludogoretsia vastaan hän juoksi yli 500 metriä spurtteja. Tämän ominaisuuden ansiosta hän kykenee hallitsemaan isoja alueita kentällä. Browne on meille tärkeä pelaaja, HJK-luotsi Toni Koskela kiitteli.

Papuauusiguinealainen Browne pelaa kolmatta kauttaan HJK:ssa. Hän on kasvattanut vastuutaan koko ajan ja noussut avauskokoonpanon kulmakiveksi.

Brownen kanssa samanlaista tarinaa rakentaa hyökkääjä Anthony Olusanya. Molempia kuvaillaan sisäpiiristä ujoiksi ja hiljaisiksi, mutta he ovat taistelleet itselleen merkittävän roolin Klubi-paidassa.

Olusanya saapui HJK:n riveihin viime kaudeksi. Peliminuutit ovat olleet todella tiukassa ja Olusanya mietti jo lainasiirtoa toiseen liigaseuraan.

– Päätin kuitenkin jäädä. Lopputulos oli täydellinen! On aivan uskomatonta juhlia mestaruutta fanien edessä, Olusanya hihkui Tehtaan kentällä.

Hän viimeisteli HJK:lle peräti neljä voittomaalia loppukauden otteluissa.

HJK:n Anthony Olusanya tavoittelee palloa mestaruuden ratkaisseessa ottelussa Hakaa vastaan.
Anthony Olusanya on ollut HJK:lle erittäin tärkeä palanen loppukauden aikana. Kuva: All Over Press/ Juha Tamminen

– En ole ikinä epäillyt itseäni. Piti vain löytää itseluottamus ja draivi. Voittomaalit lämmittävät, mutta ei näitä pelejä kukaan yksin ratko.

Kaikkiaan kasassa on seitsemän liigamaalia, mikä on mainio saldo hieman yli 1 000 peliminuutin aikana. Tehokkuudessa Olusanya on koko sarjan eliittiä.

HJK:ssa on tälläkin kaudella ollut ristivetoa ja esimerkiksi brassipeluri Murilo joutui valmennuksen epäsuosioon. Mestareilla on kaksi kentällistä erinomaisia pelaajia, mikä näkyy kentällä laatuna, mutta aiheuttaa myös omat ongelmansa.

– Kaikkia ei voi mitenkään pitää tyytyväisenä, en minäkään ole aina ollut tyytyväinen. Silloin pitää kysyä valmennukselta, mitä pitää parantaa ja tehdä entistä kovemmin töitä. Näin olen tehnyt.

Mestaruusmatkaan on mahtunut myös huvittavia hetkiä. Loppusarjan ottelussa SJK:ta vastaan HJK iski voittomaalin koomisella tavalla. Lucas Lingman laukoi hyvästä paikasta metrikaupalla ohi, mutta veto tulikin suoraan Perparim Hetemaj'lle, joka puski pallon sisään. Siinä vaiheessa Olusanya ja muutama muu HJK-peluri noitui jo Lingmanin epäonnistunutta laukausta.

– Siinä oli tunteet pinnassa. Huusin Lucakselle, että ota haltuun, mutta hän veti kohti kulmalippua. Hetken päästä huomasin, että pallo olikin maalissa, hyökkääjä nauraa.

– Olen kyllä saanut aika paljon kuittia omasta reaktiostani.

"Olen hakenut Nigerian kansalaisuutta"

Olusanya, 22, on kotoisin Pietarsaaresta. Häntä voi kuvailla kolmekieliseksi, sillä suomen ja ruotsin lisäksi englanti taittuu sujuvasti. Miehen isä on nigerialainen.

Olusanya on nähty useaan otteeseen Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta Huuhkajiin näytöt eivät ole vielä riittäneet. Tällä menolla aikuisten maajoukkuetaso lähestyy vääjäämättä.

– Olen hakenut Nigerian kansalaisuutta. Haluaisin sen homman pian maaliin. Jos Suomesta tai Nigeriasta tulee joskus maajoukkuekutsu, niin pitää siinä kohtaa harkita, mitä teen.

HJK:n mestaruusjuhlat Valkeakoskella

HJK on Suomen mestari 2022! Juhlat pääsivät alkamaan Valkeakoskella Tehtaan kentällä.
HJK juhli Suomen mestaruutta Valkeakoskella – kapteeni Miro Tenho ja Matti Peltola tarttuivat megafoniin.
Video: Miro Tenho haastattelussa mestaruuden ratkettua: "Katso nyt tuota menoa!"

Lue myös:

HJK on Suomen mestari 2022! Kapteeni Miro Tenho huudatti kannattajia Valkeakoskella – "Katso nyt tuota menoa!"

Suosittelemme sinulle