Hyppää sisältöön

Koronatartuntojen määrä on jälleen nousussa – viruksen vakavaa muotoa esiintyy lähinnä iäkkäillä ja monisairailla

Päijät-Soten mukaan koronavirusta sairastavat sairaalapotilaat vaativat yhä runsaasti hoitoresursseja, sillä heidät täytyy esimerkiksi eristää muista potilaista tartuntariskin vuoksi.

Röngtenhoitaja menossa ottamaan kuvaa koronapotilaan keuhkoista.
Sairaalan hoitohenkilökunta joutuu suojautumaan tarkasti koronavirukselta. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kalle Suomi

Koronatapausten määrä Päijät-Hämeessä on jälleen lähtenyt nousuun.

Päijät-Soten infektioylilääkäri Ville Lehtisen mukaan todellisia tartuntamääriä ei tiedetä, sillä suuri osa tartunnan saaneista ei enää hakeudu laboratoriotesteihin.

Lehtisen mukaan sairaalahoidossa on runsaasti koronapositiivisia potilaita, mutta vain neljäsosalla heistä sairaalahoidon ensisijainen syy on koronavirus. Valtaosa sairaalaan joutuneista koronapotilaista on iäkkäitä ja monisairaita.

Lisäksi nuorten kohdalla tehohoitoa vaativa taudin vakava muoto on jäänyt lähes kokonaan pois. Ville Lehtinen muistuttaa, että sairaalahoitoa saavat koronapotilaat vaativat kuitenkin yhä runsaasti hoitoresursseja.

– Koronapotilaiden hoidossa joudutaan käyttämään suojaimia ja erityisiä tilajärjestelyjä. Heitä pyritään eristämään siten, ettei muiden sairaalapotilaiden tartuntariski nousisi. Siihen tarvitaan lisäresursointia ja muutoinkin koronapotilaiden hoitaminen on hitaampaa ja vaativampaa johtuen tästä suojaustarpeesta.

Tehosterokotukseen hakeutumisen aika on nyt

Tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia koronaviruksen variantteja, vaan Suomessa ja muualla maailmassa vallitseva virus on BA.5-variantti. Lehtisen mukaan aiemmat kokemukset osoittavat, että uusien virusmuunnosten ilmeneminen on mahdollista, ja niiden tuloa on vaikea ennustaa.

– Päijät-Hämeessä kaikki tehosterokotukset näille varianteille tulevat räätälöidyillä rokotteilla, ja sitä kautta saadaan suojaa myös lieviä tartuntoja vastaan. Tosin näilläkin rokotteilla se suoja hiipuu kohtuullisen nopeasti, mutta on kuitenkin selvästi parempi kuin alkuperäiseen virukseen suunnatulla rokotteella.

Syksyn koronaepidemiaa ajatellen nyt on hyvä hetki hakeutua tehosterokotukseen, sanoo Lehtinen.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle