Hyppää sisältöön

Teollisuuden uusien tilausten kasvu oli kovaa elokuussa, mutta kehnompaa on luvassa

Yritysten saamien tilausten kasvu on kuluneena vuonna hidastunut viime vuoden rivakan nousun jälkeen, kertoo Tilastokeskus.

Työntekijä valvoo käsihuuhdetuotantolinjaa.
Tilaukset kasvoivat kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla, suurinta kasvu oli kemianteollisuudessa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
STT

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat reippaasti elokuussa vuoden takaiseen verrattuna.

Selvästi eniten kasvua tapahtui kemianteollisuudessa, jossa tilaukset kasvoivat noin 38 prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat elokuussa 15,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Tilaukset kasvoivat kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla.

Yritysten saamien tilausten kasvu on kuluneena vuonna hidastunut viime vuoden rivakan nousun jälkeen. Kasvuprosentti oli rivakoin tammikuun jälkeen. Tilastokeskus mittaa tilausten arvoa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi lukujen perusteella tuoreeltaan, että uusien tilausten virta viittaa heikkenemiseen, kun huomioidaan hintojen nousu. Hän arvioi tiedotteessa, että Suomen teollisuus kärsii vähitellen kysynnän heikkenemisestä.

– Venäjän kanssa käyty kauppa on romahtanut, talouskasvu hyytyy maailmanlaajuisesti ja inflaatio sekä nousevat korot rasittavat kotimaista kysyntää, Kuoppamäki kirjoitti.

Tilastokeskus muistuttaa, että tilastossa voimakkaat heilahtelut ovat mahdollisia, koska uudet tilaukset kohdistetaan aina yhdelle kuukaudelle.

Elokuun teollisuustuotanto kasvoi 2,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kausitasoitettu tuotanto kasvoi eniten sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon alalla. Kasvua nähtiin esimerkiksi myös kaivostoiminnassa, kun taas kemianteollisuus sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus olivat laskusuunnassa.

Suosittelemme sinulle