Hyppää sisältöön

Kansanedustajakysely: Oulun vaalipiirin edustajilta ei venäläisten kiinteistökaupoille

Moni vaalipiirin kansanedustajista on valmis kieltämään venäläisten kiinteistökaupat kokonaan Suomessa. Varsinkin keskustan ja perussuomalaisten edustajat olivat kiinteistökauppoja vastaan.

Lomamökkejä Kuusamon Rukalla.
Kuusamon Ruka on ollut yksi venäläisten kiinteistökauppojen kohteita. Arkistokuva. Kuva: Yle/Arja Lento
Pekka Loukkola

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle kysyi Oulun vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö venäläisten kiinteistökaupat Suomessa estää kokonaan?

Kyselyyn vastasi 11 edustajaa 18:sta. Pääosa vastasi kyllä. Varsinkin keskustan ja perussuomalaisten edustajat ovat kiinteistökauppoja vastaan.

Kiinteistökauppoihin kyllä vastasivat kokoomuksen Janne Heikkinen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, sosialidemokraattien Raimo Piirainen, keskustan Pekka Aittakumpu, Mikko Kinnunen ja Juha Pylväs sekä perussuomalaisten Olli Immonen, Jenna Simula ja Sebastian Tynkkynen.

Oululainen Jenna Simula (ps.) on kiinteistökauppoja vastaan.

– Käyttöön on otettava kaikki mahdolliset keinot, joilla estetään venäläisten lomailu ja muu tarpeeton oleskelu Suomessa. Myös turvallisuussyistä kiinteistökaupat pitäisi laittaa jäihin, Simula sanoo.

Keskustan Pekka Aittakumpu on samoilla linjoilla.

– Vuoden 2020 alussa voimaan tullut laki edellyttää EU- ja Euroopan talousalueen ulkopuolisilta ostajilta lupaa Suomessa toteutettaviin kiinteistökauppoihin. Tämä on hyvä, mutta nykyisessä turvallisuusympäristössä olisi perusteltua pysäyttää kokonaan venäläisten kiinteistöjen ostot Suomesta, kertoo Aittakumpu.

Kokoomuksen Mari-Leena Talvitie vastasi kysymykseen ei. Hänen mukaansa kiinteistökauppoja tulee rajoittaa, mutta esto on mahdotonta toteuttaa.

– Suomessa asuu vakituisesti noin 30 000–40 000 venäläistä ja nyt heidän määrä on suurempi. On mahdotonta estää venäläisten kiinteistökaupat kokonaan. On kuitenkin rajoitettava sitä, ettei kansallisesti strategisia, keskeisiä omistuksia myydä ulkomaille, perustelee Talvitie.

SDP:n Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on varovainen vastauksessaan, hän vastasi en osaa sanoa.

– Suomella on oltava tieto siitä, missä omistuksessa kiinteistöt ja alueet ovat. On välttämätöntä, että valtio valvoo turvallisuuden kannalta keskeisiä kiinteistöomistuksia ja maankäyttöä. Venäläisten matkailijoiden pysäyttäminen lopettaisi samalla kiinteistökaupat Suomessa, kertoo Tuppurainen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 12 lokakuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle