Hyppää sisältöön

Arvokas tutkimuspallo pääsi Lapissa karkuun, luvassa löytöpalkkio – 15 vuotta ilmakehää tutkinut tohtori: "Ensimmäinen kerta, kun sattuu omalle kohdalle"

Ilmatieteen laitos toivoo havaintoja esimerkiksi Inarijärven ja Vätsärin erämaan alueella liikkuvilta. Tuuli vie palloa kohti Kirkkoniemeä ja Jäämerta. Löytäjälle on luvassa 500 euron palkkio.

Kuvassa Ilmatieteen laitoksen punainen ja heliumtäytteinen mittauspallo taivaalla. Pallossa roikkuu vaijereiden päässä mittauslaitteita.
Kuva: Ilmatieteen laitos
Kimmo Hiltula,
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmatieteen laitos pyytää havaintoja Pohjois-Suomessa Pallaksella karkuun päässeestä, suuresta mittauspallosta.

Mittauspalloa käytetään parhaillaan Ilmatieteen laitoksen johtamassa tutkimustyössä.

Kyseessä on suuri, punainen, heliumilla täytetty mittauspallo, josta roikkuu vaijereiden päässä ilmakehän tutkimukseen tarkoitettuja mittauslaitteita.

Ilmatieteen laitos toivoo havaintoja esimerkiksi Inarijärven ja Vätsärin erämaan alueella liikkuvilta. Pallo liikkuu Norjan suuntaan kohti Kirkkoniemen kaupunkia ja edelleen Jäämerelle, mutta se saattaa olla vielä tiistaina Suomen puolella.

Vaijerilla maahan kiinnitettyjen mittauspallojen karkaaminen on harvinaista.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen sattuu omalle kohdalle, kertoo 15 vuotta ilmakehätutkimusta tehnyt tutkijatohtori Kimmo Neitola.

Kymmenien tuhansien eurojen mittauslaitteet

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksen tutkijatohtorina toimiva Neitola kertoi Ylelle pallon katoamisesta kollegansa David Brusin puolesta. Brus johtaa projektia, johon palloa parhaillaan käytetään.

– Pallon katoaminen vaikuttaa Brusin tämän vuoden tutkimuskampanjaan, sillä uutta laitteistoa tuskin saadaan tälle talvelle, sanoo Neitola.

Osa Brusin tutkimuksen mittauksista voidaan hankkia lennokkien avulla.

Kaikki havainnot pallosta ovat Neitolan mukaan tärkeitä, muun muassa paikka ja lentokorkeus. Hänen mukaansa pallo on lähtiessä lentänyt noin 600 metrin korkeudessa, mutta sen korkeus voi laskea tai pallo voi laskeutua johonkin.

Pallon mukana omille teilleen on lähtenyt mittauslaitteistoa, joka on Neitolan kymmenien tuhansien eurojen arvoista.

Pallosta onkin luvattu 500 euron löytöpalkkio, mikäli Ilmatieteen laitos saa mittauslaitteet takaisin. Havainnot pallosta voi lähettää kimmo.neitola(at)helsinki.fi.

Suosittelemme