Hyppää sisältöön

Keihäänheiton parrasvaloissa paistatellut Magnus Kirt sanoo hyvästit ehdottomalle huipputasolle – "En ole valmis lopettamaan, mutta olen tienhaarassa"

Keihäänheittäjä Magnus Kirt, 32, myöntää, ettei hänellä ole enää jatkossa asiaa entisille ennätyslukemille, yli 90 metrin heittoihin.

Magnus Kirt.
Viron keihäsjässikkä Magnus Kirt oli maailman huipulla viimeksi vuonna 2019. Kuva: Tomi Hänninen
Timo Uusitalo

Keihäänheittäjä Magnus Kirt kertoo ETV:n "Hommik Anuga" -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun), ettei hän todennäköisesti enää kilpaile maailman absoluuttisten keihäshuippujen kanssa samoista metrilukemista.

Viron keihäsylpeys on yrittänyt kuntouttaa itseään Dohan vuoden 2019 MM-kisoissa tulleesta olkapäävammasta, mutta on sen jälkeen kärsinyt muistakin vaivoista, joista muun muassa jalkavamma esti osallistumisen Tokion olympialaisiin yli vuosi sitten.

Kirt oli hurjassa kunnossa reilu kolme vuotta sitten. Hän kiskaisi kesällä 2019 kahdesti yli 90-metrisen siivun, kun Ostravassa keppi lensi 90,34:een ja vain pari päivää myöhemmin Kuortaneella Viron ennätyslukemiksi 90,61.

Kirt saavutti MM-hopeaa Dohassa tuloksella 86,21. MM-finaalissa hän loukkasi vasemman olkapäänsä ja hänet kuljetettiin paareilla pois kentältä viidennen heittonsa jälkeen. Sen jälkeen häntä ei ole enää nähty huippukilpailuissa.

– Kyse ei nyt ole vain olkapäästä, vaan kylkiluiden alueelta löytyi muitakin vammoja, joita ei oikein voinut ennakoida. Ennen sitä ajanjaksoa oli muitakin vaivoja, jotka fysioterapeutti tai lääkäri pystyivät aina hoitamaan.

– Viime aikoina on sitten ilmaantunut rasitusmurtumaa ja jouduin myös tyräleikkaukseen. Luulen, että jossain vaiheessa kroppa ei vain kestä enää sitä kuormitusta, jota se joskus ennen kesti, pohtii Kirt.

Lepo ja kropan kuuntelu unohtuivat

192-senttisen ja 90-kiloisen keihäsmiehen mukaan ihminen on – valitettavasti – viisaampi yleensä vasta jälkeenpäin.

– Jos olet ollut yksi maailman parhaista keihäänheittäjistä ja seuraavana hetkenä oletkin (loukkaantumisen takia) ihan nollassa, niin totta kai haluat kokea tämän kaiken nopeasti uudelleen.

Magnus Kirt esiintyi viimeksi huipputasolla Dohan MM-kisoissa 2019
Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– En ehkä tajunnut ottaa riittävän rauhallisesti ja kuunnella omaa kroppaani. Dohan jälkeen olin jo kolmen tai neljän päivän päästä polkemassa pyörää. Uskon, että maksoin tästä aika kovan hinnan.

Kirtin mukaan hän ei voi enää kuin haaveilla, että pystyisi toistamaan kerran heittämänsä Viron ennätyslukemat.

– Nykyisiä kaaria katsoessani olen hieman skeptinen. Kun ajattelee henkilökohtaisia ennätyksiäni, niin ne ajat ovat ehkä jo takana. Olen kuitenkin varma, että fiksulla tekemisellä ja jos kroppa sallii, minulla on yhä mahdollisuus heittää yli 80 metrin heittoja.

Mahdollisuus 83–84 metrin siivuihin

Tänä kesänä Kirt heitti maansa mestaruuskisoissa 73,67 ja Viron cupissa 71,72. Hän huomauttaa, että kun ottaa huomioon, mitä kaikkia vaikeuksia kausi piti sisällään, niin heittojen pituudessa on vielä tilaa lisämetreille.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, kuinka hyvin hänen kroppansa kestää harjoittelua.

Kirt kertoi ohjelmassa, että tyräleikkauksesta toipumisen vuoksi hän ei voi tällä hetkellä juosta tai hypätä harjoituksissa. Lääkärien mukaan hän ei tule olemaan fyysisesti sataprosenttisesti samassa kunnossa kuin ennen.

Mikä auttaa Viron ennätyksen haltijaa löytämään voimia jatkaa keihäsuraa vaikeina hetkinä?

– Onhan minulla ollut aika monta hetkeä, jolloin olen ajatellut, että okei, lopetan tämän tähän. Mutta sitten kotona ollessani taas ajattelen, että ehkä on vielä pieni mahdollisuus, että voin kokea niitä entisiä kisafiiliksiä.

Keihäskarpaasi ei ole vielä valmis lopettamaan rakasta lajiaan, mutta kertoo olevansa eräänlaisessa tienhaarassa.

– Jos saan heittää terveenä, niin uskon heittäväni kesällä 83–84 metriä. Onhan se vähemmän kuin ennen, mutta kyllä siitä saa kivoja tuntemuksia, Kirt tuumii.

Lue myös:

Valmentaja halusi pimittää Magnus Kirtiltä videon loukkaantumisesta, mutta keihästähti päätti kohdata tosiasiat – nyt hänellä on uusi ongelma

Suosittelemme sinulle