Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat ja muut viranomaiset varautuvat sotatilanteessa evakuoimaan itärajan lähellä asuvia ihmisiä – kiertävät jopa ovelta ovelle

Pelastuslaitos, poliisi, rajavartiosto ja Puolustusvoimat kertoivat Pohjois-Karjalan ja itärajan turvallisuustilanteesta Lieksassa tiistai-iltana.

Metsää, jonka keskellä kyltti: "Rajavöyhyke. Pääsy ilman lupaa kielletty."
Pohjois-Karjalan ja Venäjän välisellä rajalla on tällä hetkellä normaalia rauhallisempaa. Arkistokuva. Kuva: Janne Langen / Yle
Alberto Politi
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvoimat ja muut viranomaiset ovat varautuneet sotatilanteessa evakuoimaan itärajan lähellä asuvia ihmisiä jopa kiertämällä ovelta ovelle.

Evakuointien käytännön toteutus kiinnosti itärajan läheisyydessä asuvia ihmisiä, kun eri viranomaiset kertoivat ajankohtaisesti turvallisuustilanteesta Lieksassa tiistai-iltana. Tilaisuus houkutteli paikalle noin 100 ihmistä.

Lieksan kansalaisopiston järjestämässä tilaisuudessa yleisö sai kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta, Itä-Suomen poliisilta, Pohjois-Karjalan rajavartiostolta ja puolustusvoimilta.

Pohjois-Karjalalla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa noin 300 kilometriä.

Viranomaiset rauhoittelevat rajan läheisyydessä asuvia lupaamalla, että evakuointitilanteessa tiedonkulku varmistettaisiin henkilökohtaisilla käynneillä.

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja, eversti Marko Turunen ymmärtää, että ihmisiä kiinnostaa tällä hetkellä turvallisuustilanne Pohjois-Karjalassa.

– Suoraan Ukrainan sotaa koskevat kysymykset eivät olleet siellä painopisteessä, mutta välillisesti jokainen miettii, millainen turvallisuustilanne Pohjois-Karjalassa on. Varmasti monella kansainvälinen tilanne on takaraivossa.

Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Jukka Honkanen kertoo, että rajan takana Venäjän toiminta on nyt erittäin rauhallista. Siellä on paljon vähemmän uhkaa meille kuin normaalisti.

– Rajan lähellä asuvat ihmiset kysyivät, mistä saavat tiedon, jos rajan takana oleva tilanne vaikuttaa uhkaavalta. Minä ja rajavartioston komentaja yksissä tuumin todettiin, että henkilökohtaisilla käynneillä käydään tiedottamassa rajan lähellä asuville, että nyt pitäisi siirtyä lännemmäksi.

Lue myös:

Yli miljoona suomalaista voisi joutua pakenemaan idästä länteen, jos Venäjä uhkaisi sodalla – tällainen olisi evakkomatka vuonna 2022

Suosittelemme sinulle