Hyppää sisältöön

Oulu kannattaa avomerelle suunniteltua jättimäistä tuulivoima-aluetta, mutta ei välttämättä kaupungin kautta kulkevia kaapelireittejä

OX2-yhtiö suunnittelee noin 25 kilometriä Hailuodosta länteen 160 tuulivoimalaa. Suomen talousvyöhykkeelle tulevien voimaloiden sähkönsiirrolle on alustavasti kaavailtu useita reittivaihtoehtoja.

Tuulivoimaturbiinin propellit.
Ruotsalaisella OX2-yhtiöllä on miljardien eurojen tuulivoimasuunnitelmat Perämeren alueelle. Aikaisintaan myllyt jauhavat sähköä 2030-luvulla. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Risto Ukkonen

Oulun kaupunki suhtautuu myönteisesti Hailuodon länsipuolelle suunniteltuun isoon merituulivoimahankkeeseen. Kaupunki näkee kuitenkin paljon ongelmia Oulun kautta kulkevissa kaapelireiteissä ja esittää ympäristövaikutusten arviointiin useita tarkastelukohteita muun muassa asutuksen ja luontotekijöiden takia.

Oulun yhdyskuntalautakunta vahvisti kaupungin lausunnon hankkeesta tiistain kokouksessaan.

Ruotsalainen OX2-yhtiö suunnittelee avomerialueelle enintään 160 voimalaa, joiden sähkönsiirrolle on laadittu useita vaihtoehtoisia meri- ja maareittejä lähinnä Oulun, Siikajoen ja Raahen alueille. Yksi maareitti kulkisi myös Limingan, Tyrnävän ja Kempeleen alueilla.

Oulussa alkuvaiheen meri- ja maakaapelisuunnitelmat painottuvat etenkin Martinniemeen ja Haukiputaalle. Raahessa yksi merikaapelin rantautumisvaihtoehto sijaitsee SSAB:n ja toinen kaupungin pohjoispuolella Pöllänperän alueella. Siikajoella rantautumispaikka olisi kirkonkylän kohdalla.

OX2-yhtiö suunnittelee Suomen talousvyöhykkeelle myös toista saman kokoluokan voimala-aluetta Pietarsaaren edustalle. Siellä suunnitteilla on enintään 150 voimalaa. Tuulivoima-alueilla selvitetään myös vedyntuotannon mahdollisuutta.

Hailuodon edustan Halla- ja Pietarsaaren edustan Laine-hankkeen luvitusmenettelyt ja tutkimukset kestävät yhtiön arvion mukaan vuoden 2025 loppuun, ja sähköntuotanto käynnistyy aikaisintaan 2030-luvulla.

Lisää aiheesta: Perämerelle suunniteltuihin merituulipuistoihin kaavaillaan myös vedyn tuotantoa – yksi puisto tuottaisi yli kymmenesosan koko Suomen sähköntarpeesta

Perämeren tuulivoimarakentamista aletaan tutkia tarkemmin Hailuodon ja Pietarsaaren edustalla – 300 voimalaa muuttaisivat Suomen energiatuotantoa

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 13. lokakuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle