Kahden Jyväskylän kaupungin tärkeän kulttuurilaitoksen Sinfonian ja kaupunginteatterin yleisömäärät ovat yhä jäljessä koronaa edeltäneestä ajasta. Sinfonian intendentti Emma Anttila kertoo, että viimeisen koronattoman vuoden 2019 syksystä yleisömäärät ovat miinuksella noin 10–15 prosenttia.
Kaupunginteatterin näytöksissä väkeä käy jopa 25–30 prosenttia vähemmän kuin viimeisinä syksyinä ennen pandemiaa, arvioi näppituntumalla markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, mutta muistuttaa myös siitä, että vuosien vertailu on hankalaa, koska myös kulloinenkin ohjelmisto vaikuttaa yleisömääriin.
– Mutta kyllä yleisössä varmaan on yhä varovaisuutta, joka korostuu meidän asiakkaissamme, joista suuri osa on yli 55-vuotiaita, sanoo Huhtaniemi.
Kaikkien muiden ajanvietteiden tavoin myös teatteri joutuu käymään yleisöstä entistä kovempaa kilpailua..
– Me taistelemme kaikkein eniten kotisohvan ja suoratoistopalveluiden kanssa, joihin ihmiset entistä enemmän tottuivat pandemian aikana. Ne ovat meille paljon pahempia kilpailijoita kuin vaikkapa toiset teatterit. Pessimistit arvelevat, että koskaan ei palata enää entiseen aikaan, Huhtaniemi sanoo.
Sinfoniassa myynti on kuitenkin syksyn mittaan kivunnut tasaisesti ylöspäin. Vielä elokuussa myyntiluvut laahasivat vuodesta 2019 neljänneksen, ja nyt ollaan kymmenyksen verran alempana.
– Meillä on uskollinen kanta-asiakaskunta, ja heidän läsnäolonsa ja paluunsa takaisin konsertteihin on ollut meille erityinen ilon aihe, kertoo Sinfonian intendentti Emma Anttila.
Sekä sinfoniassa että kaupunginteatterissa on huomattu, että yksi ilmiö näyttää jääneen korona-ajalta pysyväksi: samalla tavalla kuin ulkomaanmatkat myös konsertti- ja teatteriliput varataan vieläkin usein huomattavasti myöhemmin kuin ennen, jopa samana päivänä esityksen kanssa.
Aika näyttää taloustilanteen vaikutukset
Samaan aikaan kun korona on muuttanut yleisön käyttäytymistä, suurin osa suomalaisista on muuttunut köyhemmiksi, kun yleinen hintataso on noussut ja samalla palkalla saa ostettua vähemmän hyödykkeitä kuin ennen. Sinfoniassa ei toistaiseksi ole havaintoja siitä, että ihmiset olisivat sen takia vähentänyt konserteissa käymistä, mutta "aika näyttää", arvioi Emma Anttila.
Jouni Huhtaniemen mukaan ainakin monta lippua kerralla ostavat perheet saattavat vähentää teatterissa käyntiä, vaikka Jyväskylässä liput eivät olekaan moniin muihin teattereihin verrattuna kovin kalliita.
Sekä Anttila että Huhtaniemi luottavat tulevaisuuteen. Anttilan mukaan tästä hetkestä katsoen näyttää siltä, että yleisömäärät Sinfoniassa ovat yhä kasvussa. Huhtaniemi viittaa historiaan ja siihen, että näyttämötaide ei ole kadonnut mihinkään, vaikka paljon vaikeampiakin aikoja on nähty.
– Uskon, että teatteri säilyttää vetovoimansa, niin se on tehnyt vuosituhansia. Meidän pitää vain elää nykyhetkessä niin ohjelmistotarjonnan kuin markkinoinnin ja viestinnän osalta.