Taiteilija Damien Hirst, 57, alkoi tiistaina polttaa tuhansia teoksiaan omassa galleriassaan Lontoossa.
Kyse on miljonääritaiteilijan 10 000 teosta kattavasta The Currency -sarjasta. Sarja syntyi kuusi vuotta sitten.
Värikkäistä pilkuista koostuvat teokset on maalattu käsintehdylle paperille emalimaalilla, nimetty, signeerattu ja numeroitu. Niistä on myös digitaaliset, ntf-versiot.
Miten teoksesta tulee kryptotaidetta – Teimme uutisesta NFT:n
Ihmiset saivat valita, ostavatko he sarjan teoksen fyysisenä vai uniikkina digitaalisena, nft-versiona. Muut versiot Hirst ilmoitti tuhoavansa.
Ostajista hieman yli puolet halusi fyysisen, värikkäistä pilkuista koostuvan teoksen. Newport Galleryn mukaan 4851 ostajaa valitsi kryptoversion.
Hirst ilmoitti maanantaina Instagram-tilillään polttavansa ensimmäiset tuhat myymättä jäänyttä fyysistä teosta yleisön edessä galleriansa takassa tiistaina. Maailman tunnetuimpiin lukeutuva taiteilija jatkaa teosten polttamista päivittäin kunnes näyttely päättyy lokakuun lopussa.
– Mielestäni digitaalisesta taiteesta on tulossa taidetta. Ja minä pidän taiteesta, digitaalisesta ja fyysisestä eri syistä, Hirst totesi tapahtumassa.
– Juureni ovat fyysisessä taiteessa ja digitaalinen taide on minulle suurempi haaste. Olen silti sitä mieltä, että tämä (teosten polttaminen) on tarpeen. Jotta voisi luoda aidosti digitaalisia taideteoksia, on fyysiset tuhottava. Ne eivät voi olla olemassa samaan aikaan.
1990-luvulla taidemaailmaan ponnahtanut Hirst on palkittu, arvostettu ja arvosteltu.
Hänet tunnetaan muun muassa teoksesta, jossa kuollut hai kelluu formaldehydissä ja timanttikoristeisesta pääkallosta.
Hirst kohtautti myös viisi vuotta sitten suuruudenhullulla näyttelyllään Venetsian biennaalissa. Näyttely maksoi taiteilijalle 50 miljoonaa puntaa.
Analyysi: Damien Hirst pröystäilee rahalla taiteessaan – eikä se ole vieläkään sopivaa
Kuollut hai irvistää Damien Hirstin suurnäyttelyssä