Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentaja Kivinen: "Suomi tekee päätöksiä ilmatorjunnasta ensi vuoden alussa"

Eurooppa suunnittelee yhteistä ohjustorjuntajärjestelmää, jossa Suomikin on mukana. Kenraali Timo Kivisen mukaan se integroituisi Naton kokonaisuuteen.

Ylen aamussa vieraillut Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen arvioi, että Suomi tekee ilmatorjuntahankkeestaan päätöksiä ensi vuonna.
Ylen aamussa vieraillut Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen arvioi, että Suomi tekee ilmatorjuntahankkeestaan päätöksiä ensi vuonna.
Marika Harjumaa

Suomi on mukana uuden yhteiseurooppalaisen ohjustorjuntajärjestelmän kehittämisessä. Hankkeen aiejulkilausuma allekirjoitetaan tänään torstaina Brysselissä.

Aiesopimuksessa on mukana 13 maata, ja Suomen osallisuudesta on tulossa tänään lisätietoa.

Suomi tarkastelee ilmapuolustustaan muutenkin. Projekti aloittettiin jo vuonna 2018, ja tavoitteena oli alun perin valmius hankintasopimuksen solmimiseen tämän vuoden loppuun mennessä.

Ylen aamussa vieraillut Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen arvioi, että Suomi tekee hankkeestaan päätöksiä ensi vuonna.

– Meillä on käynnissä ilmatorjunnan korkeatorjuntahanke. Se on siinä vaiheessa, että ensi vuoden alkupuolella tullaan tekemään päätöksiä. Mutta tässä samassa yhteydessä kun olemme Natoon liittymässä tarkastellaan myös laajemmin ilma- ja ohjuspuolustusta. Suomen ilmapuolustus integroidaan Naton ilma- ja ohjuspuolustukseen, kun olemme jäseniä, Kivinen sanoi.

Kivisen mukaan yhteiseurooppalainen järjestelmä integroituisi Naton kokonaisuuteen, joten mitään rinnakkaisjärjestelmää ei olla rakentamassa.

Suomen ja Ruotsin yhteydenpito tiivistä

Suomi ja Ruotsi osallistuvat tällä viikolla tarkkailijajäseninä Naton puolustusministerien kokoukseen Brysselissä. Kivisen mukaan Suomi ja Ruotsi pitävät toisensa jatkuvasti ajan tasalla.

– Se on tärkeää. Mennään käsi kädessä.

Hänen mukaansa poliittinen prosessi Natoon liittymisessä menee omia raiteitaan. Sotilaallisella tasolla Suomi valmistautuu jäsenyyteen kiinteästi yhteistoiminnassa Ruotsin kanssa.

Viime aikoina Itämeri on ollut otsikoissa Nord Stream -kaasuputkien räjähdysten takia. Se on lisännyt valvontaa alueella.

– Kaikki rantavaltiot ovat tehostaneet valvontaansa Itämerellä. Mekin katsomme hyvin tarkkaan, mitä siellä tapahtuu, ja olemme varautuneet erilaisiin poikkeuksellisiin tapahtumiin yhdessä muiden viranomaisten kanssa, Kivinen totesi.

Lue myös:

Ministeri Kaikkonen kommentoi Nato-kokouksen antia – "Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä"

Ydinaseita ja uusia komentorakenteita – näistä suurista kysymyksistä Suomi joutuu Nato-jäsenenä päättämään

Suosittelemme sinulle