Hyppää sisältöön

Jääkiekon Suomen mestari aloitti Ylen selostajana – eräs huima työtarjous jäi harmittamaan

Porin Ässissä SM-liigakultaa voittanut maalivahti Juha Järvenpää tulkitsee nyt entisten pelikaveriensa ja vastustajiensa tekemisiä Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Juha Järvenpää nojaa maaliin.
Juha Järvenpää on siirtynyt selostushommiin. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraavan kerran perjantaina 14.10. Kuuntele klo 18 alkavaa suoraa lähetystä tästä linkistä.

Ex-maalivahti ja nykyinen selostaja Juha Järvenpää. Sinut tunnettiin maalivahtina paitsi räväkästä torjuntatyylistä myös verbaalisista kyvyistä. Mistä ne kyvyt ovat peräisin?

– Olen kotoisin Porin pahamaineiselta esikaupunkialueelta, Noormarkusta, jossa piti henkensä pitimiksi löytyä riittävästi verbaliikkaa. Siellä kun oli kaikenlaista sählinkiä. Ja olen kyllä aina ollut sosiaalinen ja puhelias.

Peliurasi päättyi Itävallassa 2020. Uransa lopettaneista jääkiekkoilijoista tulee usein asiantuntijoita, mutta todella harvoin selostajia. Mistä se johtuu?

– Hah! Tietysti siitä, että asiantuntijan ei tarvitse osata mitään! Vähän niin kuin Uuno-elokuvien Hartikainen ja Sörsselssön, hekin ryhtyivät asiantuntijoiksi. Että terveisiä vaan Siimille (Liivik) ja Zwängille (Ari Vallin). Selostamisessa tarvii hiukan osatakin jotain. Pitää olla muun muassa poliitikolle tyypillisiä puhelahjoja.

Kenestä entisestä kiekkoilijasta olisi tullut hyvä selostaja?

Atte Pentikäisestä. Siinä on sellainen sammumaton moottoriturpa.

Juha Järvenpää selostaa.
Järvenpää selostaa Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Katso ja kuuntele Juha Järvenpään selostusnäyte.

Miten päädyit uran jälkeen selostamaan urheilua?

– Satakunnan Kansan silloinen urheilutoimituksen esimies Juha Luotola soitti ja kysyi, tulisinko selostamaan Ässien U20-joukkueen pelejä nettilähetyksiin. Siitä se lähti. Selostin sitten kaikenlaisia urheilutapahtumia sen jälkeen.

Miksi halusit selostamaan?

– Pohdin peliuran päättymisen jälkeen, että mitä sitä isona rupeaisi tekemään. Ajattelin kokeilla kaikenlaisia juttuja.

Selostajaesikuvia, onko sinulla sellaisia?

– Ei nyt ehkä varsinaisia esikuvia, kun ei tätä ammatiksi koskaan ajatellut, mutta tietysti (Antero) Mertarantaa oli pikkupoikana hieno kuunnella. Ja samalla tavalla junnuna tykkäsin Radio Porin Jussi Ahon selostuksista. Jani Alkion tyylistä olen aina pitänyt. Se on samaan aikaan asiantuntevaa ja viihdyttävää.

Juha Järvenpää selostaa.
Järvenpään peliura päättyi vuonna 2020. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Mikä yksittäinen selostus on jäänyt parhaiten mieleen?

– Ässien ja HPK:n välisen toisen finaalin ratkaisuhetket keväällä 2006, Jussi Ahon selostamana. Erityisesti Matti Kaipaisen tekemän tasoitusmaalin hehkutukset varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Siellä lenteli loisteputket ja kaikki.

Tunnet hyvin monet nykypelaajista. Minkälaista on tulkita tuttujen tekemisiä?

– Itse asiassa se on aika hauskaa. Vaikka ei siihen ehdi pelin aikana erityisemmin keskittyä. Lokakuun alussa selostin Ässien ja KooKoon peliä, jossa Oskari Setänen pelasi huikean matsin ja ryösti pelin KooKoolle torjunnoillaan. Siinä kun katsoi tuttua kaveria ja vielä näin veskarin silmin, niin kyllä se tuntui hyvältä. Ja hyvä fiilis tulee aina, kun saa hehkuttaa kenen tahansa hyviä suorituksia.

Juha Järvenpää hehkuttaa Oskari Setästä.

Tekisikö välillä mieli kertoa kuulijoille jotain sisäpiiritietoja entisistä pelikavereista tai vastustajista?

– Ei missään tapauksessa.

Mikä on parasta selostamisessa?

– Tykkään urheilusta laidasta laitaan, hienoista suorituksista, lajista riippumatta. Parasta on päästä välittämään niitä kaikkia hienoja suorituksia.

Entä vaikeinta?

– Jalkapallossa hidas tempo on minulle aavistuksen vaikeampaa, jos hommat etenevät kentällä hitaasti. Lätkä on siinä mielessä itselle paljon helpompaa. Eli hidastempoiset lajit tuntuvat vähän vaikeilta.

Minkälainen lätkämatsi on hienointa selostaa?

– Sellainen, jossa vedetään kunnon Havaiji-kiekkoa koko ajan päästä päähän kaasu pohjassa, eikä koko pelissä ole yhtään trappia!

Juha Järvenpää hymyilee.
Järvenpää on selostanut myös muun muassa nyrkkeilyä, jalkapalloa ja salibandya. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Jääkiekko on tietysti leipälajisi, mutta olet ehtinyt lyhyessä ajassa selostaa jo useita eri lajeja, muun muassa nyrkkeilyä, jalkapalloa ja salibandya. Jos saisit kokeilla selostajana mitä tahansa uutta lajia, niin mikä se olisi?

– Olen kova jenkkifutisfani, joten sitä olisi hienoa päästä kokeilemaan. Ja viime vuonna minulla tarjottiin naisten vesipallomaaottelun (Suomi–Ruotsi) selostamista, mutta aikataulusyistä en ehtinyt sitä tekemään. Se harmittaa. Olisi ollut mahtavaa päästä kokeilemaan vesipallon selostamista.

Uudet haasteet eivät näytä huimaavan?

– No ei todellakaan.

Mistä se johtuu?

– No mieti nyt. Kun on ollut melkein koko ikänsä jääkiekkomaalivahti, niin siinä on oppinut sietämään aikalailla paineita ja kestämään epäonnistumisia. Siihen verrattuna tällaiset normaalit työt eivät hirveästi huimaa.

Löytyisikö tuolla logiikalla jääkiekkomaalivahdeista lisää eri lajien selostajia?

– Jaa-a… Mahdotonta sanoa, koska veskarit on kyllä ihan oma ihmisryhmänsä, todellisia erikoismiehiä, joiden skaala ulottuu lattiasta kattoon ja katon läpi.

Sinut tunnetaan kovana ravimiehenä. Toimit tällä hetkellä Porin Ravien kilpailupäällikkönä. Oletko koskaan selostanut raveja?

– Virallisesti en. Mutta useamman lähdön olen selostanut ruotsiksi kaverien kesken järjestettävissä illanvietoissa. Se on sellainen vakio-ohjelmanumero niissä piireissä.

Selostat nyt pelejä Yle Puheen Jääkiekkokierrokselle. Miltä hommat ovat tuntuneet?

– Olen tykännyt! Aluksi tosin mietin sitä, että miten minuutin tai puolen minuutin pätkä kerrallaan sujuu. Tykkään tykittää koko pelin ajan, joten se rytmin löytäminen vähän mietitytti. Mutta yllättävän hyvin olen rytmissä pysynyt mukana.

Voitit Ässissä Suomen mestaruuden keväällä 2013. Mikä olisi sinulle selostajana "Suomen mestaruus"?

– Hahhah! Mikäköhän se voisi olla? Ehkä selostajan Suomen mestaruus olisi se, että selostaisin lätkäpelin kimpassa Alkion ja Vallinin kanssa.

Yle Puheen Jääkiekkokierros keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Seuraava lähetys perjantaina 14.10.

Lue myös:

Heikki Viitikko on kaatanut Mikkelin Jukureihin 2,5 miljoonaa, eikä tuottoja ole juuri luvassa – Yle selvitti, keiden rahoilla SM-liiga pyörii

Nämä SM-liigan nimekkäät päävalmentajat ovat joutuneet erityisen ahtaalle – yksi asia altistaa potkuille

Suosittelemme