Hyppää sisältöön

Professori Osmo Pekonen on kuollut

Osmo Pekonen menehtyi 62-vuotiaana pyöräretkellä Ranskassa. Hän oli poikkeuksellisen monipuolinen tiedemies.

Professori Osmo Pekonen oli tuttu vieras myös Ylen ohjelmissa. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Matemaatikko, historioitsija ja kirjailija Osmo Pekonen on kuollut.

Hän menehtyi keskiviikkoaamuna Ranskassa yllättäen kesken pyöräretken. Pekonen oli 62-vuotias.

Ranska oli Pekoselle läheinen maa. Hän asui ja työskenteli siellä useaan otteeseen. Hän sai myös useita ranskalaisia tiedepalkintoja, muun muassa harvinaisen Institut de France`n palkinnon ranskankielisestä väitöskirjastaan.

– Tavallaan on lohdullista, että menehtyi rakkaassa ympäristössä, veli Petri Pekonen sanoo.

Osmo Pekonen oli poikkeuksellisen monipuolinen tiedemies. Hän väitteli tohtoriksi sekä matematiikasta että historiasta. Dosentuuri hänellä oli neljässä yliopistossa niin matematiikasta, tieteenhistoriasta kuin sivistyshistoriastakin.

Pekonen kirjoitti useita tietokirjoja, matkakirjoja ja esseekokoelmia. Hän suomensi runokokoelmia ja proosaa. Myös hänen päiväkirjojaan on julkaistu.

Pekosen teosten aihepiirit vaihtelivat varhaisista tutkimusmatkoista matemaattisiin teorioihin ja jatkosodan ratkaisutaisteluista muinaisenglantilaiseen Beowulf-sankarieepokseen.

Yksi hänen kiinnostuksenkohteistaan oli ranskalainen tutkimusmatkaaja Pierre Louis de Maupertuis. Maupertuis`n retkikunta liikkui 1730-luvulla Tornionjokilaaksossa ja osoitti mittauksillaan, että maapallo on navoiltaan litistynyt.

Osmo Pekonen oli kotoisin Mikkelistä, mutta hänellä oli koti myös Jyväskylässä.

Suosittelemme sinulle