Hyppää sisältöön

Telma Särkipaju imee vaikutteita Enni Rukajärven "pohjattoman tiedon laarista" – innostus kisarinteisiin roihahti yhteisestä selfiestä

Enni Rukajärven, 32, roolina on toimia mentorina lumilautamaajoukkueen nuorille laskijoille, kuten 17-vuotiaalle Telma Särkipajulle.

Telma Särkipaju kuvasi, kun kaksinkertainen olympiamitalisti Enni Rukajärvi tyylitteli Rukan rinteessä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

RUKA. Kuuluttajakin sen tietää, että Suomen toivo tulee savun seasta. 

"Joukkueen nuorin jäsen, tuleva legenda. Härmän kasvatti ja ikäpolvensa dominaattori. Hänen nimensä on – Telma Särkipaju."

Lauri Valonen hehkuttaa estoitta 17-vuotiasta lumilautalijaa. Taustalla dj lisää biittiä ja savukone suhisee.

Nuori lahjakkuus ponnistaa takana olevasta tummasta teltasta esiintymislavalle, pipo ja tummat aurinkolasit päässään. Särkipaju lyö kättä yhteen päänsä yläpuolella ja villitsee yleisöstä ääntä ilmoille. Samalla lahjapipo lentää lavan edessä seisovan porukan sekaan.

Ainakin junnulaskijat ovat fiiliksissä.

Särkipaju on kotoisin Seinäjoelta. Siis Etelä-Pohjanmaalta.

Jäyhyys on kuitenkin kaukana, kun hänet päästetään irti lumilautamaajoukkueen esittelytilaisuudessa Rukalla.

Särkipaju osaa ottaa yleisönsä kotirinteiden juurella, mutta kuoren alla nuori nainen odottaa hieman pelokkaana uutta kautta 2022–2023.

Rukajärvellä uusi rooli maajoukkueessa

Kaksinkertainen olympiamitalisti Enni Rukajärvi, 32, on varmasti mielissään, että huomio alkaa siirtyä muihinkin kuin häneen ja Rene Rinnekankaaseen.

Rukajärvi on vain alkukauden maajoukkueen mukana, sitten kuvioihin tulevat eri kutsukilpailut ja kuvausprojektit.

Lumilautailijoiden nykyinen joukkueenjohtaja Antti Koskinen on ollut noin 15 vuotta Rukajärven valmennuksessa mukana. Koskinen tietää, kuinka tärkeä palanen Rukajärvi on nykymaajoukkueelle, jonka valmennusta myllättiin melkoisesti alkavaan kauteen. Esimerkiksi päävalmentajista luovuttiin ainakin yhden kauden ajaksi.

– Oman laskemisen ohella Ennillä on hirveä tietotaito taustalla. Toivoisin, että se siirtyisi nuorille laskijoille, ettei heidän tarvitsi kaikkea opetella kantapään kautta. He voisivat ammentaa oppia Rukajärven pohjattoman tiedon laarista ja silottaa pahimpia töyssyjä matkalla. Näen Ennin roolin mentorina joukkueessa, Koskinen painotti.

Enni Rukajärvi näytti Telma Särkipajulle, millaista videokuvaa syntyi Telman tempuista. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Rukajärvi on ottanut roolinsa tyylikkäästi vastaan. Hän haluaa tarjota rinteissä kullanarvoisia vinkkejä ja mallisuorituksia nuorille lautailijoille.

– Just se että näyttää mallia. Tai jos on uusia tilanteita, niin näyttää, miten niissä voi toimia. Minulta voi myös kysyä apua. Ihan se, että laskee mukana isoissa kisoissa ja uusissa paikoissa. Minua on auttanut aina, että on ollut muita tuttuja laskijoita, joilta on pystynyt kysymään neuvoa. Ja näkee miten muut laskee, niin kyllä se vei eteenpäin, Rukajärvi vertaili uransa alkuaikoja kaudelta 2010.

Särkipaju kuunteli vieressä rauhallisesti nyökkäillen.

Hänelle kaikki on uutta, vaikka viime kaudella menestystä tuli Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleilla Vuokatissa. Särkipaju voitti slopestylen ja otti big airissa hopeaa. Euroopan cupissa Särkipaju voitti slopestylen osakilpailun viime tammikuussa, mutta nyt häntä odottavat siis suuremmat areenat.

– Ensimmäiset maailmancup-kisat edessä. Jännittävää mutta olen tosi innoissani. Kyllä auttaa kuulla Ennin kokemuksia. Aina kun menen kisoihin, niin jännittää. Uudet tyypit ja maajoukkue, miten sen kanssa toimitaan. Varmasti ikimuistoista ja hauskaa tulee olemaan, Särkipaju pyörittelee ajatuksiaan kauden alusta.

Rukalla kuvaukset olivat Rukajärven hallussa

Ennen mc-kiertuetta Rukajärvi ja Särkipaju viihtyivät yhdessä Rukan rinteillä. Kuvaushommat olivat Rukajärvellä hanskassa, kun Särkipaju näytti mallia uusien tempunalkujen kanssa.

– Tiedän, että Telma on tosi hyvä laskija. Hänen pitää vain luottaa omaan taitoonsa. Varmasti pärjää ja pystyy hyppäämään niistä (maailmancupin) hyppyreistä. Kyllä se siellä on, ei tarvitse turhaan jännittää, Rukajärvi sanoo.

Rukajärvi on ollut pitkään esikuva Särkipajulle. Ensimmäisen selfien Särkipaju sai napattua Ennin rinnalla 12-vuotiaana kevätleirillä.

– Suomessa ei ole ollut hirveästi naislumilautailijoita, ja Enni on pysynyt huipulla kauan. Oli niin siistiä nuorempana, kun laji ei ollut niin iso ja oli tällainen tyyppi, jota pystyi seuraamaan. Tuli olo, että minäkin haluan kokeilla lajia. Seurasin Ennin kisoja alusta asti.

Nyt molemmat viillettävät Suomen maajoukkueessa.

– Onhan se tosi nautinnollista katsoa ja oppia uusi juttuja. Enni on tyylikäs laskija. Otan sieltä tärppejä temppuihin, niin että saan niistä omannäköisiä ja mitä niihin voi vielä lisätä, Särkipaju perusteli yhteislaskujen hyötyjä.

– Kyllä Telma haastaa hyvin. Jos näkee, että Telma tekee jonkin tempun, niin kyllä se inspiroi. Tulee ajatus, että ei vitsi, aika siisti temppu ja juttu. Minäkin haluan kokeilla, Rukajärvi jatkoi.

Kuvausvuorossa ollut Enni Rukajärvi sai vinkkejä temppuihin Telma Särkipajulta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Rukajärveä on pidetty aina tyylikkäänä lautailijana. Hän haluaa yhä harjoitella kisahyppyjään lumirinteessä, ei patjalle.

Särkipaju on lähes samoilla linjoilla.

– Itse tykkään eniten laskea reilejä, se on mun vahvuus. Haluan kehittää sitä ja pitää yllä myös hyppyjä. Haluaisin olla mahdollisimman monipuolinen laskija, tehdä vähän kaikkea.

Leffahaaveita ja vapaalaskua Alaskassa

Rukajärvi aikoo jatkaa laskemista niin kauan kuin se on ammattilaisena järkevää. Haaveena on oman elokuvan lisäksi laskeminen vuorilla Alaskassa.

– Vapaalaskijan juttuun haluaisin päästä enemmän sisään. Haluan kehittyä aina uudella tavalla. Alaska on listalla.

– Siellä on hyvät lumiolosuhteet ja järkyttävän hienoja vuoria ja seinämiä. Ilmasto on erilainen. Mereltä tulee myrskyjä ja lumi tarttuu paremmin. Voi laskea jyrkkiä linjoja, ja se on näyttävän näköistä, Rukajärvi perusteli Alaskan-matkaa, joka on vielä auki rahoituksen takia.

Telma Särkipaju on arvostanut Enni Rukajärveä uran alkuvaiheista asti. "Arvostan eniten sitä, että Ennillä on aina pysynyt jalat maassa, vaikka hän on menestys niin loistavasti." Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Rukajärven vierellä istuva Särkipaju uskaltaa myös raottaa unelmiaan. Tosin hän ei halua suunnitella tulevaisuuttaan liikaa, ehkä vuosi tai kaksi kerrallaan.

– Kyllä ne olympialaiset on, mihin haluan päästä. Kaikkea mahdollista, isoimmat kisat ja kuvaaminen kiinnostavat tosi paljon. Oma leffa olisi tosi siistiä tai jokin partti (laskurooli) leffassa.

Ottaisitko Ennin sinne mukaan?

– Juu, ehdottomasti, Särkipaju naurahti.

– Lopputeksteihin, Rukajärvi virnisti vierestä.

Lue lisää:

Katso, kuinka Suomen lumilautailuhuiput hakivat maailmancupissa voittoa – ”Vähän turpaan, lauta paskaksi ja dopingtestiin”

Enni Rukajärvi teki ison muutoksen – maajoukkueen mukana vain alkukaudesta: "Nyt on muita suunnitelmia"

Suosittelemme sinulle