Hyppää sisältöön

Asuntolainojen nousseet korot kiihdyttivät myös inflaatiota: kyseessä on suomalainen mittaustekninen erikoisuus, kertoo ekonomisti

Inflaatio nousi syyskuussa 8,1 prosenttiin. Suomalaisen mittaustavan takia inflaatioprosentissa näkyy suoraan kasvaneet kotitalouksien lainanhoitokulut. 

Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Korkojen nostolla pyritään hillitsemään kysyntää taloudessa niin, että se laskeutuisi tarjonnan tasolle. Kuvituskuva kauppakeskuksesta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Veikko Eromäki

Tilastokeskus tiedotti tänään, että inflaatio nousi syyskuussa 8,1 prosenttiin elokuun 7,6 prosentista. Kuluttajahintoja nostivat eniten sähkön ja polttoaineiden kallistuminen sekä asuntolainojen koronnousu.

Keskuspankkien ohjaaman korkojen nousun on tarkoitus rauhoittaa inflaatiota. Korkojen nostolla pyritään hillitsemään kysyntää taloudessa niin, että se laskeutuisi tarjonnan tasolle. Kun korkoja nostetaan, niin hintojen nousun pitäisi viiveellä hidastua.

Suomalaisissa inflaatioluvuissa tämä vaikutus ei kuitenkaan näy yhtä merkittävästi, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari. Syynä on mittaustapaan liittyvä suomalainen erikoisuus, joka liittyy asuntolainoihin.

– Inflaatiota mitataan kuluttajahintaindeksillä. Useimmiten maailmalla kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana asuntolainojen korkoja. Suomessa ne on päädytty laskemaan mukaan, ja toki ne kasvavat lainanhoitokulut vaikuttavat kotitalouksien kulutusmahdollisuuksiin, Huovari kertoo.

Lue myös:

Inflaatio kiihtyi syyskuussa 8,1 prosenttiin

Taas uusi ennätys: ruoan hintojen nousu kiihtyi entisestään – monet elintarvikkeet nousevat yli 30 prosenttia, mutta kahden tuotteen hinta laskee

Suosittelemme sinulle