Hyppää sisältöön

Maatalouskoulutukseen kaivataan lisää luomuoppia – tarvetta niin perustiedolle kuin tutkimuksille

Suurin osa luomuopinnoista on tällä hetkellä oppilaitoksissa vapaasti valittavia kursseja. Etenkin luomuelintarvikkeita koskeva tutkimustyö on vielä vähäistä, kerrotaan Luomuliitosta.

Luomuliiton varapuheenjohtaja, maidontuottaja Tiina Peltonen navetassa.
Luomuliiton varapuheenjohtaja ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan kotieläintuotannon asiantuntija Tiina Peltonen hoitaa luomumaitotilaa Alajärven Lehtimäellä. Kuva: Päivi Rautanen / Yle
Päivi Rautanen

Maatalouskoulutukseen kaivataan Suomessa lisää luonnonmukaisen tuotannon opetusta. Luomutilat tarvitsevat sekä ajantasaista perus- että tutkimustietoa.

Luomuliiton lehtimäkeläinen varapuheenjohtaja, luomumaidontuottaja Tiina Peltonen kertoo, että kyselyjä tulee jatkuvasti.

– Meille tulee kentältä viestiä, että maatalouskoulutukseen olisi hyvä saada luomuopetusta lisää. Tällä hetkellä toisella asteella ja korkeakouluissa luomuopinnot ovat pääasiassa vain vapaasti valittavia opintoja.

Eri oppilaitokset ovat pyytäneet enenevässä määrin luentoja ja tilavierailuja niin Luomuliitolta kuin neuvontajärjestö ProAgrialtakin, tietää Peltonen.

Luomulla annettavaa koko maataloussektorille

Tiina Peltonen toteaa, että Suomessa on paljon luomutiloja ja niiden määrä on ollut tähän saakka kasvava.

– Sinne tarvitaan ajantasaista luomutietoa. Luomun tietyt menetelmät poikkeavat sekä kasvinviljelyssä että kotieläinpuolella tavanomaisesta tuotannosta.

Luomuliitossa ollaan sitä mieltä, että luomun tunnettavuus ja toimintakeinot olisi hyvä tuoda mukaan opetukseen koko maataloussektorille.

– Nyt on keskusteltu paljon hiilensidonnasta ja eläinten laidunnuksesta. Luomutuotanto sisältää nämä osa-alueet jo itsessään. Luomulla on annettavaa koko maataloussektorille, myös opetuksessa, Tiina Peltonen perustelee.

Perustietoa ja tutkimustuloksia

Luomukoulutusta tarvitaan niin toiselle asteelle kuin korkeakouluihin eli kysyntää on sekä perustiedoille että laajemmille tutkimustiedoille.

– Tietoa tarvitaan luomumenetelmistä niin peltoviljelyssä kuin eläinten hoidossa. Luomuelintarvikkeista meillä puuttuu tutkimustieto oikeastaan kokonaan.

Tiina Peltonen muistuttaa, että Suomen poliittinen ilmapiiri ja hallituksen tahtotila ovat nyt luomun käytön lisäämiselle suotuisia.

– Parhaiten se onnistuu, kun saadaan tuotteita tarpeeksi markkinoille, mutta elintarvikepuolelle tarvitaan koulutusta.

Peltonen kertoo, että luomuelintarvikkeita säätelevät monet eri lait, jotka määrittelevät, mitä luomutuotteisiin voi laittaa ja millaiset aineet niissä ovat sallittuja.

– Kaikesta tästä puuttuu tutkimustietoa.

Hankkeista ensiapua

Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun agrologin opinnoissa luonnonmukaisen tuotannon osaamista on sisällytetty kaikille opiskelijoille suunnattuihin kasvi- ja kotieläintuotannon opintojaksoihin.

Vapaasti valittava, viiden opintopisteen kurssi riittää opinnoiksi luomutukiin.

– Tämä kurssi antaa hyvät perustiedot luomuviljelyyn. Se on meillä avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnassa, joten kuka tahansa voi halutessaan opiskella sen, kertoo SeAMK:n agrologin tutkinto-ohjelmasta koulutuspäällikkö Anu Katila.

Lisäksi opiskelija voi tehdä Seinäjoella opinnäytetyön luomusta ja harjoitella luomumaatilalla tai luomuun liittyvässä liiketoiminnassa.

SeAMKissa koetaan, että luomutuotantoa voitaisiin edistää maakunnassa etenkin hankkeiden avulla.

– Olimme pari vuotta sitten mukana kansainvälisessä luomuhankkeessa. Hanketoiminnan avulla luomuasiaa voidaan edistää myös viljelijöiden keskuudessa, Anu Katila jatkaa.

Luomuliitossa otetaan hankkeet tyytyväisenä vastaan.

– Ne ovat todella hyvä lisä. Siirtyminen opetukseen voi olla hidas prosessi, mutta hankkeita on käynnissä jatkuvasti. Mukava että koulut ovat lähteneet niihin mukaan, Tiina Peltonen sanoo.

Mustiala luomulla

Koulutuskeskus Sedu järjestää Etelä-Pohjanmaalla toisen asteen maatalousalan koulutusta. Sedulta kerrotaan, että heillä ei ole erillistä luomulinjaa eikä kursseja.

– Asiasisällöt on integroitu muuhun opetukseen, sanoo Sedu llmajoen koulutuspäällikkö Matti Keskinen.

Maatalousalan koulutusta antavista oppilaitoksista Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksen opetus- ja tutkimusmaatila siirtyi kokonaan luonnonmukaiseen tuotantoon (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa 2019.

Koulutuspäällikkö Jukka Korhonen ei osaa suoraan sanoa, onko opetustilan luomuun siirtyminen ollut oppilaitokselle vetovoimatekijä. Viitteitä lumuun kohdistuvasta kiinnostuksesta on kuitenkin näkyvissä.

– Agrologiopintojen 15 opintopisteen luomukokonaisuutta opiskelee meillä nyt sata henkilöä, kun tällä kahdeksan viikon opintojaksolla oli esimerkiksi vuonna 2016 vain 40–50 opiskelijaa.

Lue myös:

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"

Suosittelemme sinulle