Hyppää sisältöön

Neymar oikeuden edessä maanantaina – jalkapalloilijalle vaaditaan viiden vuoden vankeutta Barcelona-siirron takia

Brasilialainen sijoitusyhtiö DIS vaatii Neymarille viiden vuoden vankeustuomiota. Jalkapalloilija antaa lausuntonsa perjantaina.

PSG:n Neymar tuuletti tällä tavalla rankkariosumaansa ja 2-0-maalia.
Neymar juhlistaa PSG:lle tekemäänsä maalia. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Brasilialainen sijoitusyhtiö DIS vaatii Neymarille viiden vuoden vankeustuomiota. Neymar on oikeuden edessä petos- ja korruptiosyytteiden takia. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Neymarin ohella syytettyinä ovat hänen vanhempansa, jalkapalloseurat Santos ja Barcelona, Barcelonan entiset presidentit Josep Maria Bartomeu ja Sandro Rosell sekä Santosin entinen presidentti Odilio Rodrigues.

Tapauksen käsittely alkaa maanantaina Espanjassa. Vielä ei tiedetä, pitääkö Neymarin olla paikalla koko kuulemisen ajan. Hän antaa lausuntonsa perjantaina.

Neymar.
Neymar Barcelonan paidassa. Arkistokuva. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Asia liittyy pelaajasiirtoon vuodelta 2013, jolloin Neymar liittyi Santosista Barcelonaan. Barcelonan kerrotaan maksaneen pelaajasta 57,1 miljoonan euron siirtokorvaus. Tuolloin sijoitusyhtiö DIS omisti 40 prosenttia Neymarin pelaajaoikeuksista. Yhtiön mukaan Neymarin todellinen markkina-arvo aliarvioitiin.

Neymarin perheelle maksettiin siirtosummasta 40 miljoonaa euroa. Sijoitusyhtiö sai jäljelle jääneestä 17,1 miljoonasta eurosta 40 prosenttia eli noin 6,84 miljoonaa euroa. DIS:n mukaan Neymarin pelaajaoikeuksista tehtiin myös parempia tarjouksia.

Neymarin viiden vuoden vankeustuomion lisäksi DIS vaatii Barcelonan entisiltä seurapresidenteiltä Bartomeulta ja Rosellilta 149 miljoonan euron korvausta. Espanjan syyttäjät vaativat Neymarille kaksi vuotta vankeutta ja 10 miljoonan euron sakkoa. Rosellille syyttäjä vaatii viiden vuoden vankeutta ja Barcelonalle 8,4 miljoonan euron sakkoa.

Neymar juhlisti maaliaan Brasilian harjoitusottelussa.
Neymar juhlistaa maaliaan Brasilian harjoitusottelussa. Arkistokuva. Kuva: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Neymarin perhettä edustava asianajotoimisto sanoo lausunnossaan, että Espanjan oikeudella "ei ole valtaa tuomita perhettä tai heidän N&N-yhtiötään". Asianajotoimisto vetoaa siihen, että syytetyt teot ovat Brasilian kansalaisten tekemiä Espanjan tuomiovallan ulkopuolella. Väitetyt rikokset eivät ole tuomittavia Brasiliassa, lausunnossa todetaan.

Asianajotoimiston mukaan kilpailusäännöt koskevat tuotteita ja palveluita, eikä Neymar ole "palvelu tai hyödyke". Lisäksi todetaan, että siirto ei ole rikkonut Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan sääntöjä.

Nykyisin ranskalaista PSG:tä edustava Neymar kiistää syytökset, mutta hänen valituksensa Espanjan korkeimpaan oikeuteen hylättiin vuonna 2017.

Kaksi vuotta tai lyhyemmän vankeustuomion saaneet eivät joudu vankilaan Espanjassa. Esimerkiksi argentiinalainen Lionel Messi sai vuonna 2017 veronkierrosta 21 kuukauden vankeustuomion, joka muutettiin myöhemmin sakkorangaistukseksi.

Lue myös:

Neymar teki kolmivuotisen jatkosopimuksen PSG:n kanssa

Cristiano Ronaldo myönsi syyllistyneensä veronkiertoon – sakkoja ja ehdollinen tuomio

PSG-tähti Neymar hankaluuksissa – yli 34 miljoonaa euroa verovelkaa Espanjaan

Suosittelemme