Hyppää sisältöön

Koronakuri on menestys ja Kiina yhdistää Taiwanin, uhosi Kiinan johtaja merkkipuheessaan

Taiwanin haltuun ottaminen on yhä aikeena. Vihjettä tiukkojen koronarajoitusten purkamisesta ei tullut, kun presidentti Xi Jinping luotasi kommunistisen puolueen puoluekokoukselle tulevia päämääriä.

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen avajaiseremonia.
Kommunistisen puolueen puoluekokouksen avannut Xi Jinping (kuvassa keskellä) on ollut Kiinan johtajana kaksi kautta eli kymmenen vuotta. Kuva: Li Xueren / EPA
Kirsi Crowley

PEKING Lähes 2 300 Kiinan kommunistisen puolueen edustajaa taputti musiikin tahtiin, kun puolueen johtaja ja presidentti Xi Jinping asteli hymyillen Suureen kansan saliin.

Seuraavan kahden tunnin ajan Xi kehui Kiinan hänen kymmenen vuoden valtakautensa kuluessa saavuttamaa menestystä, johon hän luki äärimmäisen köyhyyden poiston.

Kerran viidessä vuodessa kokoontuvan puoluekokouksen odotetaan vahvistavan Xin jatkon kolmannelle kaudelle puolueen ja maan johdossa. Päätös on historiallinen. Mao Zedongin jälkeen maan johtajien valtakausi rajattiin kahteen kulttijohtajuuden estämiseksi.

Puheessa ei saatu vihjettä kohta kolme vuotta kestäneiden koronarajoitusten purusta. Xi Jinping kehui Kiinan jyrkkiä koronarajoituksia jopa kansainväliseksi menestykseksi. Hän kiitti Kiinan asettaneen ihmishenkien tärkeyden kaiken muun yläpuolelle. Nollatoleranssi on Xin mukaan ollut kansan sota viruksen leviämistä vastaan.

Suuri osa kansaa joutuu yhä käymään koronatesteissä muutaman päivän välein. Keväällä pari kuukautta jyrkässä karanteenissa olleessa Shanghaissa on alkanut taas uusia sulkutoimia.

Xi Jinping vilkuttaa ympärillään seisoville kommunistipuolueen edustajille suuressa kansan salissa
Xi Jinpingin odotetaan nousevan kolmannelle valtakaudelle helposti. Kommunistisen puolueen johtopaikoille on valikoitunut Xin tukijoita. Kuva: EPA-EFE

Xi sanoo, että Kiina aikoo yhdistää Taiwanin

Xin mukaan Kiina pyrkii Taiwanin rauhalliseen liittämiseen Kiinaan mutta käyttää tarpeen vaatiessa voimaa. Xin mukaan Kiina vastustaa Taiwanilla ulkopuolisia tahoja ja itsenäisyyteen pyrkiviä separatisteja. Hän sanoi, että Taiwanin yhdistäminen kuuluu vain kiinalaisille.

– Kansallisen yhdistymisen historialliset pyörät kulkevat eteenpäin. Yhdistyminen emämaahan pitää saavuttaa ja se saavutetaan, Xi Jinping sanoi ja yleisö taputti.

Xi kehui, että Hongkongissa “hallinto on nyt isänmaallisten käsissä” ja “kaaos” on saatu loppuun.

Valvonta kasvaa tulevina vuosina

Selkeää on, että tulevina vuosina valtaa keskitetään puolueelle entisestään ja valvontaa vahvistetaan. “Isänmaallista opetusta” lisätään kouluissa. Jo nyt Kiinan koululaiset opiskelevat Xi Jinpingin ajatuksia kiinalaisesta sosialismista.

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen avajaiseremoniassa sotilaita rivissä.
Xi sanoi puheessaan, että lähivuosina Kiinassa lisätään isänmaallista opetusta. Sotilaat seisoivat asennossa puoluekokouksen avajaisseremoniassa. Kuva: Mark R. Cristino / EPA

Kiinan täytyy “varmistaa yhteiskunnan vakaus”, Xi sanoi. Hän sanoi Kiinan vahvistavan armeijan taistelukoulutusta.

Xin mukaan Kiinalla tulee olemaan lähivuosina isoja haasteita ja maan pitää varautua pahimpaan. Edessä voi olla “monia vaarallisia myrskyjä”, hän sanoi.

Xi Jinping ei maininnut Yhdysvaltoja puheessaan, mutta hän sanoi vastustavansa “kylmän sodan asennetta”. Kiinan johto on käyttänyt näitä sanoja kommentoidessaan suurvaltajännitteitä Taiwanin ja Ukrainan suhteen.

teetä termospullosta kaatavia naisia kiinan puoluekokouksessa
Kerran viidessä vuodessa järjestettävällä Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksella on tarkat rutiinit. Niihin kuuluu muu muassa teen kaataminen kuppeihin synkronoidusti. Kuva: EPA-EFE

Xi Jinping lupasi parantaa työllisyyttä ja tehdä päätöksiä syntyvyyden lisäämiseksi. Joka viides nuori on työtön ja syntyvyys on alimmillaan nyky-Kiinan historiassa.

TV-kuvissa salissa puolueen entisten johtajien joukossa istui näkyvällä paikalla 75-vuotias entinen varapääministeri Zhang Gaoli. Hän oli vuoden alussa otsikoissa, kun tennistähti Peng Shuai väitti tämän pakottaneen hänet seksiin.

Zhangin näkyminen TV-kuvissa näyttää kertovan myös, miten Kiinan johto suhtautuu kansainväliseen paineeseen skandaalissa.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: "Poistaisin koronarajoitukset jos johtaisin Kiinaa", pekingiläinen täräyttää – "Siltamieheltä" uhkarohkea viesti Xi Jinpingille

Koronapandemia autioitti Kiinan muurin – suomalaisia isännöinyt turistiopas: ”Menetin lähes kaikki tuloni”

Suosittelemme sinulle