Hyppää sisältöön

Mies osti naisten pyörän – syttyi riita, jossa setvittiin, pitääkö myyjän erikseen hoksauttaa tietylle sukupuolelle tehdystä tavarasta

Mies pyysi kuluttajariitalautakuntaa ratkaisemaan, oliko häntä johdettu harhaan 1 000 euron pyörän ostamisessa.

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Stählberg kehottaa ostajaa olemaan tarkkana, jos tarkoituksena on hankkia nimenomaan miesten tai naisten mallin tuote.
Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Stählberg kehottaa ostajaa olemaan tarkkana, jos tarkoituksena on hankkia nimenomaan miesten tai naisten mallin tuote.
Marjatta Rautio

Kuluttajariitalautakunta (siirryt toiseen palveluun) on linjannut myyjän vastuuta miehille ja naisille tarkoitettujen tuotteiden kaupassa. 

Lautakunta ratkaisi kiistan, jossa 1 000 euroa maksaneen naisten pyörän itselleen ostanut mies vaati kaupan purkua.

Myyjäliike ei nimenomaisesti kertonut kaupanteon yhteydessä, että kyse on naisten pyörämallista. Mies kuitenkin päätyi ostamaan pyörän tutustuttuaan siihen.

Lautakunnan mukaan pyörää ei voida pitää virheellisenä pelkästään sillä perusteella, että se on naisten malli.

Asiassa ei ilmennyt mitään erityistä, jonka vuoksi myyjän olisi pitänyt ymmärtää, ettei ostaja halua naisten mallista pyörää. Koska pyörä ei ollut virheellinen, myyjän ei tarvinnut hyvittää kauppaa.

Lautakunnan mukaan myyjän ei siis tarvinnut varmistaa erikseen, haluaako kuluttaja varmasti hankkia vastakkaiselle sukupuolelle tarkoitetun tuotteen itselleen.

Ostajan oltava tarkkana

Kuluttajariitalautakunnan tekemä linjaus voi ulottua muihinkin tuotteisiin, joissa samankaltaisia tuotteita on tarjolla erikseen miehille ja naisille, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhberg.

– Ostajan pitää olla tarkkana, jos hän tekee kauppoja ja hänellä on ajatus, että pitää olla juuri miehelle tai naiselle suunnattu malli. Hänen pitää se selvittää ja kysyä myyjältä.

Ståhlbergin mukaan varsinkin urheiluvälineissä erot voivat olla pieniä. Myös aikuisten ja nuorten tuotteissa voi olla vähäisiä eroja. 

– Näissäkin tilanteissa myyjän on yleensä vaikea tietää, minkälaista mallia ostaja haluaa, ellei hän tästä nimenomaisesti kerro.

Myyjä ei ostotilanteessa välttämättä tiedä, onko kuluttaja hankkimassa tuotetta itselleen vai esimerkiksi puolisolleen tai lapselleen.

Pyöriä rivissä.
Perinteiset miesten pyörämallit on helppo erottaa. Myynnissä on kuitenkin paljon pyöriä, joissa miesten ja naisten malleja ei ole erikseen. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Ostaja: liike tarjosi pyörää aktiivisesti

Kiista alkoi tässä lautakunnan käsittelemässä tapauksessa, kun mies osti toukokuussa 2021 helsinkiläisestä pyöräkaupasta 1 000 euroa maksaneen pyörän.

Mies katsoi, että häntä johdettiin kaupantekotilanteessa harhaan, kun hänelle myytiin naisten pyörä, vaikka hän on mies.

Mies myönsi nähneensä pyörän ennen sen ostamista, mutta hänen mukaansa liike tarjosi sitä aktiivisesti.

Mies oli hakenut pyörää, jossa ajoasento on pysty. Miehen mukaan ajoasento oli kuitenkin pysty vain, jos satulan jätti alas. Tällöin polvet jäivät polkiessa koukkuun.

Ostaja katsoi, että pyörä myytiin hänelle väärillä, naisten pyörien mitoilla. 

Myös hänen myöhemmin näkemissään ilmoituksissa pyörää mainostettiin naisten pyöränä.

Miehelle tarjottiin pyörän vaihtoa

Myyjä katsoi, että mies osti pyörän, joka oli hänen toiveidensa mukainen ja hänelle hyvä. 

Koska mies ei ollut tyytyväinen pyörään, liike tarjosi mahdollisuutta vaihtaa se toiseen malliin. 

Vaihtamisen ehdoista ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen. Osa kauppahinnasta oli sovittu kuitattavaksi miehen vanhalla pyörällä.

Koska asia oli riitainen, mies pyysi siihen kuluttajariitalautakunnan ratkaisua.

Sähköpyörä.
Niinsanottuja läpiastuttavia pyöriä ostavat naiset ja miehet. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Unisex-malleja tarjolla aiempaa enemmän

Pyöriä myyvistä liikkeistä kerrotaan, että nykyisin pyöriä ei enää jaeta yhtä tiukasti miesten ja naisten malleihin kuin aiemmin. 

– Meillä puhutaan unisex-malleista tai läpiastuttavista malleista. Kuluttajat ostavat niitä sukupuolesta riippumatta. Usein pyörällä ajaa koko perhe, kertoo Classic Bike- liikkeen yrittäjä Tommi Ruuska.

Joillakin valmistajilla on Ruuskan mukaan selkeästi omat merkit miehille ja naisille.

Classic Bike ei ole osapuolena kuluttajariitalautakunnan käsittelemässä tapauksessa. 

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 30. lokakuuta klo 23 asti.

Lue lisää kuluttajariitalautakunnan ratkaisemista kiistoista:

Pyöräilijä voitti kaupunkipyörän palautuksesta syntyneen 89 euron riidan – Kuluttajariitalautakunta: pyöräilijän kuluttajansuojassa puutteita

Ostitko auton netistä ja kauppa kaduttaa? Jos peruutat kaupan, voit joutua korvaamaan auton arvon alenemisen yli 100 kilometrin ajon jälkeen

Ladattavista autoista ikäviä yllätyksiä kuluttajille – "Innostuksissa tehtyjä kauppoja pitää välttää", sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja

Ostaja halusi palauttaa uuden auton, kun liikennemerkkien tunnistamisjärjestelmä ei toiminut – kuluttajariitalautakunnan mukaan kauppoja ei tarvitse purkaa

Suosittelemme sinulle