Hyppää sisältöön

Metsäteollisuuden Lehtomäki: Metsien ennallistaminen kohtuuttoman kallista Suomelle – ministeri Ohisalon mielestä teollisuudella on rahaa osallistua luonnontilan parantamiseen

Luontokadon pysäyttämiseksi laadittu esitys maksaisi Suomelle vajaan miljardin vuodessa, arvioi Euroopan komissio.

Metsäteollisuus ja ministeri täysin eri linjoilla ennallistamisesityksestä.
Petra Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki pitää Euroopan komission esitystä metsien ennallistamisesta kohtuuttomana Suomen kannalta.

Maanantain-illan A-studiossa vieraillut Lehtomäki viittaa ennen kaikkea ennallistamisesta eli luonnontilaan palauttamisesta koituviin kustannuksiin. Komissio arvioi, että ennallistaminen maksaisi Suomelle lähes miljardi euroa vuosittain.

– Tämä on talouden kokoon nähden Suomelle kustannusmielessä merkittävin kokonaisuus. Siinä mielessä se on kohtuuton, Lehtomäki sanoo.

Komission esitys pyrkii luontokadon pysäyttämiseen, ja valtioneuvosto kannattaa esitystä. Niin ikään A-studiossa vierailleen ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi on jo aiemmin sitoutunut luonnontilan parantamiseen, mutta nykyiset toimet eivät riitä.

– Komissio on halunnut antaa tämän asetuksen nimenomaan sen takia, ettei se riitä, että me vain suojelemme alueita ja luontoa lisää. Sen lisäksi täytyy pystyä parantamaan luonnontilaa suojelualueiden ulkopuolella.

Ohisalo heittää pallon Lehtomäelle toteamalla myös, että teollisuus itse tekee miljardivoittoja. Ohisalo toivoisikin, että teollisuus osallistuisi luonnon monimuotoisuuden parantamiseen esimerkiksi vähentämällä hakkuita.

– Tuntuu välillä siltä kuin metsillä olisi arvo vain puukuutioina, kun sillä on arvo monimuotoisen luonnon elinympäristönä.

Lehtomäki vastaa ministerille:

– Prosenttiosuudet ovat näissä tavoitteissa niin kovat, ettei se mahdollista kohdentamista kustannustehokkaimmalla tavalla.

Ohisalo arvioi, että esityksen eteneminen vie vielä useita kuukausia ja yksityiskohdat siihen liittyen tarkentuvat. Hän kuitenkin uskoo, että sen arvioidut kustannukset jäävät todellisuudessa pienemmiksi.

Katso maanantain A-studio täältä.

Lue lisää:

Komissio: Iso osa luonnosta pitää palauttaa kohti luonnontilaa kaikissa jäsenmaissa

Suosittelemme sinulle