Hyppää sisältöön

Analyysi: Liz Truss keikkuu erottamisen kynnyksellä – talouskaaoksen arkkitehdista voi tulla Britannian historian lyhytaikaisin pääministeri

Britannian taloudellinen uskottavuus voidaan vielä pelastaa, mutta konservatiivien tie pääministeripuolueena voi olla pystyssä, kirjoittaa Pasi Myöhänen Lontoosta.

Näin lontoolaiset arvioivat pääministeri Liz Trussin tulevaisuutta.
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

LONTOO Tätä kirjoittaessa täytyy tarkistaa välillä, vieläkö Britannian pääministeri Liz Truss istuu virassaan.

Vain 42 päivää sitten virkaansa nimitetyn Trussin pääministeriys roikkuu nyt hiuskarvan varassa katastrofaalisella tavalla epäonnistuneen talouspolitiikan vuoksi.

Valtiovarainministeri Kwasi Kwartengille perjantaina annetut lähtöpassit eivät Trussia pelasta. On päivänselvää, että kuukausi sitten esitelty – nyt jo surullisenkuuluisa "minibudjetti" oli yhtä lailla Trussin kuin Kwartengin käsialaa.

Budjetissa esiteltiin laajoja veronalennuksia, joiden oli tarkoitus siivittää Britannian talous nousuun. Markkinoiden tuomio valtionvelkaa kasvattavalle linjalle oli ankara.

Punnan arvo syöksyi jyrkkään alamäkeen heti budjetin esittelyn jälkeen ja esimerkiksi asuntolainojen korot ampaisivat nousuun.

Britanniassa pienemmät eläkeyhtiöt kiikkuivat kaatumisen kynnyksellä.

Maassa pelättiin jo vuoden 2008 talouskriisin laukaissutta Lehman Brothers- hetkeä eli tilannetta, jossa keskeisen finanssiyhtiön kaatuminen aiheuttaisi laajaa paniikkia markkinoilla.

Eilen maanantaina uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui lähestulkoon kaikki budjetissa esitellyt toimet veronalennuksineen äärimmäisen jyrkässä talouspolitiikan äkkikäännöksessä.

Jeremy Hunt.
Jeremy Hunt nousi valtionvarainministeriksi perjantaina. Kuva: Daniel Leal / AFP

Trussin asema on nyt lähestulkoon mahdoton, sillä taloudellisen U-käännöksen jälkeen hänen politiikkansa kulmakivet ovat mennyttä. Valtiovarainministeri Hunt näyttää Britannian todelliselta johtajalta.

Lisäksi Truss on Politico-lehden koostamien mielipidemittausten mukaan viemässä konservatiivipuolueen kohti takuuvarmaa murskatappiota seuraavissa vaaleissa.

Eroon pakottaminen lienee vain ajan kysymys.

Konservatiivipuolueessa teroitellaan jälleen puukkoja, kuten ennen Boris Johnsonin syrjäyttämistä. Arviot vaihtelevat päivien sisään tulevista lähtöpasseista siihen, että Truss hoitelee virkaansa jonkin aikaa puolivaloilla lähinnä ulkopolitiikkaan keskittyen.

Britannian pääministeri Liz Truss puhujanpöntön takana.
Pääministeri Liz Truss joutunut perumaan veronalennukset, joita hän lupasi konservatiivipuolueen jäsenäänestyksessä. Kuva: EPA

Pääministerin nopea vaihtaminen jälleen kerran tai Trussin jatkaminen virassaan ovat molemmat huonoja vaihtoehtoja Britannian taloudellisen uskottavuuden kannalta, mutta maan maine on palautettavissa.

Konservatiivipuolueen lähitulevaisuuden kannalta tilanne on huonompi.

EU-ero brexitin, edellisen pääministerin Boris Johnsonin ja nyt Liz Trussin tuomien vaikeuksien ja mullistusten jälkeen puoluetta on vaikea nähdä maltillisena vakauden tuojana – mikä oli aiemmin brittiläisen konservatismin peruskivi.

Seuraaviin parlamenttivaaleihin voi olla vielä reilut kaksi vuotta aikaa.

Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että työväenpuolueen johtaja Keir Starmerin tarvitsee vain odotella, että konservatiivipuolueen kaaos tekee vaalityön hänen puolestaan.

Lue myös:

Britanniassa Liz Trussin kompuroinnit ovat rapauttaneet uskoa pääministeriin – "Kauden alku on ollut suorastaan katastrofaalinen"

Suosittelemme sinulle