Hyppää sisältöön

Luhangassa alkaa kaavan laatiminen uutta tuulivoimapuistoa varten katkerasti kiisteltyjen Latamäen tuulivoimaloiden viereen

Kaava mahdollistaa seitsemän enintään 300 metriä korkean voimalan pystyttämisen alueelle, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Luhangan keskustasta kaakkoon.  Uuder voimalat rakentaisi Suur-Savon sähkö.

Latamäen tuulivoimapuisto Luhangassa.
Latamäen tuulivoimapuisto Luhangassa. Kuva: Matti Myller / Yle
Tuukka Lukinmaa

Suunnitelmat rakentaa lisää tuulivoimaa Luhankaan etenivät maanantaina, kun kunnanhallitus päätti käynnistää tuulivoimapuiston rakentamista ohjaavan kaavan laatimisen.

Kaava mahdollistaa seitsemän enintään 300 metriä korkean voimalan pystyttämisen alueelle, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Luhangan keskustasta kaakkoon.

Puiston rakentaisi Suur-Savon Sähkö, joka vastaa myös tuulivoimapuiston selvitykseen, kaavoitukseen ja suunnitteluun liittyvistä kuluista.

Kaava-alueen vieressä sijaitsee vuonna 2014 valmistunut Latamäen kuuden tuulivoimalan puisto, jonka ympärillä on vuosien varrella käyty katkeraa kiistaa voimaloiden aiheuttamasta melusta.

Kunnanjohtaja Tuomo Kärnä ennakoi, että osa kuntalaisista on jälleen vahvasti tuulivoimapuistoa vastaan.

– En ole kovinkaan huolestunut meidän kuntalaisten enemmistön puolesta, mutta tässä pieni sektori, jolla on iso intressi olla asian päällä sen verran kuin itse parhaaksi näkevät.

Kärnä on vahvasti tuulivoiman lisärakentamisen puolesta ja korostaa tuulivoimasta saatavia verotuloja alle 700 asukkaan kunnassa, jossa kunnan muut tulovirrat ovat vähenemässä.

– Verotuloilla on valtava merkitys jo nykyään, ja uusi tuulivoimapuisto yli kaksinkertaistaisi ne, tietysti riippuen voimaloiden määrästä.

Keväällä 2021 Luhangan rakennuslautakunta vaati puistoa ylläpitävältä Ilmatar-yhtiöltä ympäristöluvan hakemista puistolle meluraja-arvojen ylitysten vuoksi. Latamäen tuulimyllyt ovat nyt suunniteltuja matalampia, napakorkeudeltaan 140 metriä ja pyyhkäisykorkeudelta 175 metriä.

Kuntalaisille järjestetään 31. lokakuuta tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan lisää suunnitelmista.

18.10. klo 9.00 lisätty kunnanjohtajan kommentit.

Suosittelemme sinulle