Hyppää sisältöön

Ristijärveläisten oma taidekeskus avautui syysloman ajaksi kylätalo Pyrylään – kuuntele, miten taide saa haaveilemaan ja oivaltamaan

Ristijärven oman taidekeskuksen teemana on paikallinen luonto. Taiteilija-pedagogi Tiina Arjukka Hirvonen haluaa syventää ihmisten luontosuhdetta myös taiteen keinoin.

Nainen lisää punaista väriä piirtoheittimellä olevaan vesiastiaan, josta heijastuu kuva taustalla olevaan valkokankaaseen.
Taiteilija-pedagogi Tiina Arjukka Hirvonen on tuonut taidekeskukseen kylätalon vintiltä vanhan piirtoheittimen, jota voi hyödyntää taiteen tekemisessä monella tavalla. Kuva: Siiri Pohjoinen / Yle
Tiia Korhonen

Kylätalo Pyrylään on avattu viikon ajaksi Ristijärven oma taidekeskus. Syysloman aikana taidekeskuksessa voi maalata, äänittää, kirjoittaa, ommella, piirtää, jutella – tai tutustua taidekeskukseen rakentuvaan näyttelyyn.

Taidekeskus on tarkoitettu kaikenikäisille matalan kynnyksen kohtaamispaikaksi taiteen äärellä, kertoo Kainuun lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Kultturan taiteilija-pedagogi Tiina Arjukka Hirvonen.

– Mielestäni on todella tärkeää, että on tila, jossa ihmiset voivat tulla yhteen ja toteuttaa itseään.

Taidekeskuksen teemana on paikallinen luonto. Hirvosen mukaan teeman valinta oli helppoa, se tuli kuin luonnostaan.

– Luonto muokkaa meistä mitä me olemme. Olemme erottamaton osa luontoa ja jokaisella meistä on suhde siihen. Haluaisin, että luontosuhdetta pystyy syventämään myös taiteen keinoin.

Ristijärven oma taidekeskus on osa kaikissa Kainuun kunnissa toteutettavaa yhteisötaide-projektia. Joulukuusta lähtien yhteisöjen prosesseihin voi tutustua Kainuun kirjastot kiertävässä näyttelyssä.

Myös Ristijärvestä tehdään yhteisöllistä taideteosta. Maalaus tulee olemaan Ristijärven vesistön muotoinen, Hirvonen kertoo.

– Jokainen saa lisätä maalaukseen omia vaikutelmiaan ja kuvitella, miltä pinnan alla näyttää.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 19. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle