Hyppää sisältöön

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja: Sota Ukrainassa voi aiheuttaa helvetin maan päällä

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley sanoo, että Ukrainan viljakuljetusten jatkuminen ja lannoitteiden saanti Venäjältä ovat ruokakriisin torjumisen keskeiset keinot.

Henkilö tutkii vahingoittunutta viljavarastoa.
Venäjän tuhoama viljavarasto Nova Gusarivkan kylässä Harkovan alueella. Kuva: Metin Aktas / AOP
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

David Beasley on suorapuheinen mies. Vaikutusvaltaisen YK-järjestön, Maailman ruokaohjelman WFP:n pääjohtajana vuodesta 2017 toiminut Beasley sanoo, että ensi vuonna voi ruokapulan vuoksi olla edessä "helvetti maan päällä".

Beasley luettelee Ylen haastattelussa tekijöitä, jotka jo ennen Ukrainassa käytävää sotaa kiihdyttivät kierrettä alaspäin.

David Beasley PLK
Maailman ruokaohjelman WFP:n pääjohtaja David Beasley vieraili Suomessa 17-18.10.2022. Kuva: Esa Fills / Yle

Näitä ovat toisiaan seuraavat konfliktit, koronapandemian aiheuttama isku talouteen ja tuotantoketjujen katkeilu polttoaineen hinnannousun vuoksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi sitten sodan maahan, jota Beasley kuvaa "maailman leipäkoriksi" ja muistuttaa, että Ukrainan maatalouden tuotannolla voi ruokkia 400 miljoonaa ihmistä.

"Avatkaa satamat, jos ette halua nälänhätää"

Sota sulki kuukausiksi Ukrainan Mustanmeren satamat, mikä katkaisi elintärkeän viljanviennin. Elokuussa saatiin hankalien neuvotteluiden jälkeen sovituksi Mustanmeren vilja-aloitteen nimeä kantava sopimus, mikä avasi viljalaivoille reitit kolmesta Ukrainan satamasta maailmalle.

– Avatkaa satamat, avatkaa satamat, kertoo Beasley viestittäneensä Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

– Jos ette halua aiheuttaa nälänhätää koko maailmaan, niin antakaa satamien toimia.

Autonkuljettaja nojaa kuorma-auton oveen.
Ukrainalaista viljaa kuljettava rekkakuski Mihail Mykolajevissa Ukrainassa 7.10.2022. Kuva: Jose Colon / AOP

Beasley kuvaa sopimusta suureksi saavutukseksi. Hän lisää kuitenkin, että sovinto on hauras ja vaatii jatkotoimia.

Vilja ei ole ainut hänen huolistaan. Vielä tiukemmin hän korostaa Venäjältä hankittavien lannoitteiden merkitystä. Maataloustuotannon jatkuminen on niiden varassa.

– Jos emme saa lannoitteita liikkeelle Venäjältä, voi ensi vuonna olla edessä täystuho ja todellinen katastrofi, sanoo Beasley.

Venäjän lannoitteita tarvitaan sodasta huolimatta

– Kerron maailman johtajille, että minulle ei kuulu se, vihaatteko te Venäjää – se on oma asianne, sanoo Beasley. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että lannoitteet ovat välttämättömiä, jos halutaan välttää ruokapula.

Somalian nälänhädän helpottuminen riippuu karjan selviytymisestä maaseudulla.

Lannoitteiden ja elintarvikkeiden tuonti Venäjältä ei kuulu EU:n asettamien talouspakotteiden piiriin. Silti sodan jatkuessa ei ole takeita siitä, ettei Venäjä saattaisi käyttää myös niitä painostuskeinoina.

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja oli juuri Suomessa kaksipäiväisellä vierailulla, ja tapasi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) .

Suomen kouluruokailu sai ylistystä

Sodan ja ruokakriisin ohella keskusteluita käytiin myös kouluruokailun merkityksestä kehitysmaiden lapsille.

Yhdysvaltalainen vieras ylisti Suomen esimerkkiä.

– Suomessa päätettiin heti toisen maailmansodan jälkeen, jolloin maa oli vielä köyhä, että jokaisen lapsen on saatava ruokailla koulussa, kuvailee Beasley.

– Suomesta tuli tässä asiassa planeetan ensimmäinen maa, ja katsokaa, millainen maa se nyt on!

Työntekijät leipovat leipää.
Työntekijöille jaetaan leipää Jemenissä 31.8. 2022, sen jälkeen kun Maailman ruokaohjelma WFP:n oli aloittanut viljan tuonnin Ukrainasta. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Hänen mukaansa vauraiden maiden esimerkkiä voidaan seurata myös kehitysmaissa. Jatkuvasti eri puolilla maailmaa vieraileva Beasley sanoo kouluruokailun lievittävän monenlaisia ongelmaan.

– Kerron kehitysmaiden johtajille, että älkää tarjotko kouluissa ruokaa, jos haluatte lisätä köyhyyttä, maastamuuttoa tai jopa teiniraskauksia, kuvailee Beasley tapaansa vakuuttaa kuulijoitaan.

Kehitysmaissa saattaa kouluruoka olla lapsen ainoa kunnollinen ateria.

Viljalastia puretaan satamassa.
Ensimmäisen Libanoniin Ukrainasta tulleen viljalaivan lastia puretaan Tripolissa 25.9.2022. Kuva: Ahmad Said / AOP

– Kouluruoka on sijoitus tulevaisuuteen ja yhteisöön, sen tarjoaminen tukee pienviljelijöitä ja työllisyyttä, kuvailee Beasley.

Kriisi tulee vaikuttamaan myös vauraisiin

Kriisit ja sodat uhkaavat silti nostaa Maailman ruokaohjelman pääjohtajan työlistan kärkeen huolen globaalista kriisistä. Kuivuus, kallis polttoaine ja lannoitepula ovat ruokapulan enteitä:

– Vaikka kaikkein köyhimmät saattavat jälleen joutua kärsimään eniten, niin jokainen kansakunta kokee tämän tilanteen vaikutukset vuonna 2023, ennustaa Beasley.

– Viestini vauraille maille onkin se, että kun tekin joudutte kamppailemaan, niin miettikääpä millaista on elämä esimerkiksi Tšadissa, Nigeriassa tai Etiopiassa.

Lue myös

Päivittyvä seuranta Ukrainan sodasta

Yli 60 viljalaivaa pääsi matkaan Ukrainasta, mutta minne alukset ovat menneet?

Viljankuljetusten onnistuminen Ukrainasta on elintärkeää – lue, miksi

Mustanmeren viljakuljetukset ovat elintärkeitä monelle Afrikan ja Lähi-idän maalle – haasteina merimiinat ja Venäjän mahdolliset iskut

Suosittelemme