Hyppää sisältöön

Sähkönhinta haastaa seurakuntien taloutta: Ylä-Savon seurakuntayhtymässä se tarkoittaa kulujen merkittävää nousua

Osa seurakuntien tiloista on suorasähköllä lämpiäviä, vaikka suurin osa tiloista lämmitetään kaukolämmöllä. Kaukolämmönkin hinta on kuitenkin noususuunnassa.

Arkistokuva Iisalmen Pyhän Ristin kirkosta. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle
Meri Remes

Sähkönhinnan raju nousu haastaa evankelisluterilaisten seurakuntien taloutta, sillä osa seurakuntien tiloista on suorasähköllä lämpiäviä. Myös kaukolämmön hinta on noususuunnassa.

Seurakunnat pyrkivät hillitsemään energiankulutusta muun muassa laskemalla lämpötiloja esimerkiksi asteella tai puolellatoista silloin, kun tila ei ole käytössä. Kirkot ovat pääosin viikonloppuisin käytössä, mutta viikolla tyhjillään. Suuria energiansäästöjä on hankalaa saada, koska esimerkiksi juuri kirkot ovat lämmittämisessä energiaa nieleviä isoja tiloja.

Ylä-Savon seurakuntayhtymässä energian hinnannousu kasvattaa budjetin alijäämää. Seurakuntayhtymään kuuluvat Iisalmen, Nilakan, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnat.

– Sähkönhinta näyttää vähintään kolminkertaistuvan kilpailutuksesta huolimatta. Kulut nousevat ensi vuonna arviolta reilut 150 000 euroa. Se on merkittävä nousu, kertoo talouspäällikkö Marko Ropponen.

Ropposen mukaan yhteinen kirkkoneuvosto kokoontuu ensi viikolla, jolloin käydään läpi ensi vuoden talousarviota. Samalla pohditaan toimenpiteitä myös energiansäästöön. Myös joidenkin vähän käytettyjen tilojen tiputtaminen peruslämmölle talven ajaksi on harkinnassa.

Suosittelemme sinulle