Hyppää sisältöön

Kuosmaset toivovat Kuopiosta koiraystävällisempää kaupunkia – Aku-koiran avulla lemmikit halutaan tervetulleiksi myös torille

Nilsiäläiset Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen kannustavat kahviloita, ravintoloita ja kauppoja kertomaan koiraystävällisistä paikoista jo liikkeen ulkopuolella.

Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen Aku-koiransa kanssa.
Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen toivat Aku-koiran mukanaan Espanjasta viime keväänä. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle
Varpu Mäntymäki,
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiolaisia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja kannustetaan viestimään koiraystävällisistä tiloista nykyistä paremmin Aku was here -kampanjan avulla.

Kampanjan taustalla ovat nilsiäläiset yrittäjät, muun muassa Louhosareenasta tutut Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen Aku-koiransa kanssa.

Kuosmaset toivovat esimerkiksi, että yrittäjät viestisivät koiraystävällisistä paikoista jo liikkeen ulkopuolella. Tätä varten he ovat painattaneet oven ulkopuolelle kiinnitettäviä tarroja.

Tällöin ei tarvitse mennä sisälle selvittelemään, että voiko koiran tuoda mukanaan. Elintarvikelaki on sallinut lemmikit ravintoloissa ja kahviloissa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Aku was here -koiratarra, jossa lukee dog friendly place.
Kuosmaset ovat painattaneet yrityksille annettavia Aku was here -tarroja liikkeiden oviin kiinnitettäväksi. Kuva: Yle

Matti Kuosmanen näkee myös, että koira-aiheiset keskustelut ovat Kuopiossa useimmiten sävyltään hyvin negatiivisia.

– Ne on ne koiranpaskat ja koiraraivo, laturaivo.

Myös esimerkiksi netistä on vaikea löytää tietoa Kuopion koiraystävällisistä paikoista.

Pariskunta viettää talvet Espanjassa ja he näkevätkin, että Keski-Euroopassa suhtautuminen koiriin on myönteisempää.

– Kyllä siinä varmaan tekemistä täällä on, Matti Kuosmanen pohtii.

Kuopion tori lemmikkiystävälliseksi?

Matti Kuosmasen mielestä yksi keino koiraystävällisemmän ilmapiirin suuntaan olisi keskustelu ja aiheen kääntäminen positiivisemmaksi. Myös koiranomistajien tulee kantaa vastuunsa.

Haaveena on saada myös Kuopion tori lemmikkiystävälliseksi. Tätä varten tehdään jo työtä, jonka tavoitteena on saada lemmikit mukaan Kuopion torille toriaikana.

– Aku tulee varmasti jättämään tassunjälkensä siihen hakemukseen, millä anotaan Kuopion toria koira- ja lemmikkiystävälliseksi alueeksi, Kuosmanen sanoo.

Järjestyslaki kieltää koirien pidon toreilla toriaikana. Joissain kaupungeissa erikoislupia on myönnetty kansalaisaloitteen innoittamana.

Kampanjan vastaanotto on ollut pääosin myönteinen

Aku was here -kampanjan vastaanotto on pääsääntöisesti ollut Kuopiossa myönteinen. Osa kahviloista ja ravintoloista on laittanut pyöreän, vihreän Aku-tarran näkyville. Kaikilla paikkaa koirille ei ole osoittaa.

– Se on ihan ymmärrettävää, että kaikkialle ei voi mennä. Toisaalta myös koiranomistajien on tärkeää ymmärtää, että räyhäävää koiraa ei voi viedä ravintolaan, Marja-Liisa Kuosmanen toteaa.

Hän muistuttaa, että koiran on oltava äänetön eikä se saa häiritä muita asiakkaita.

Mitä mieltä olet, pitäisikö koirakielto Kuopion torilla toriaikana poistaa? Aiheesta voi keskustella 20.10.2022 klo 23 saakka.

Suosittelemme