Hyppää sisältöön

Tässä on Olkiluodon vaurioitunut osa, joka voi aiheuttaa suomalaisten sähkölaskuun nousupaineita ja murheita sähkön saatavuuteen

Professori Juhani Hyvärisen mukaan Suomi pärjännee pohjoismaisen sähkön turvin, jos Olkiluodon ongelma ei kestä kauaa. TVO selvittää ongelman laajuutta.

Grafiikka näyttää poikkileikkauksen Olkiluoto 3:n painevesilaitoksesta.
Havaittu vika on syöttövesipumpuissa, jotka ovat erillisellä turbiinisaarekkeella ja syöttävät vettä höyrystimeen. Kuva: Samuli Huttunen / Yle, lähde: TVO
Marika Harjumaa,
Timo-Pekka Heima

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Energiatekniikan professori Juhani Hyvärinen Lappeenrannan LUT-yliopistosta arvioi, että Suomessa riittää sähköä, vaikka Olkiluoto 3:a ei saataisi heti joulukuussa säännölliseen tuotantoon.

– Pohjoismaisilta markkinoilta pystytään kyllä sähköä meille tuomaan, mutta hinta olisi vähän korkeampi kuin ilman Olkiluoto 3:a.

Teollisuuden voima TVO kertoi tänään, että Olkiluodon ydinvoimalan uuden kolmosreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa on havaittu vaurioita. Se saattaa viivästyttää kolmosreaktorin käyttöönottoa, jonka on tarkoitus olla joulukuussa.

Jos Olkiluodon ongelma pitkittyy ja talvi on hyvin kylmä, sähköstä tulee Hyvärisen mukaan pulaa.

– Jos tulee normaali talvi, pidän todennäköisenä, ettei meille tule ainakaan merkittävää sähköpulaa, Hyvärinen sanoo.

Hänen mukaansa Suomi on tuonut pitkään noin puolitoista tuhatta megawattia sähköä muualta. Siksi Olkiluoto 3:n säännöllisen tuotannon lyhytaikainen viivästyminen ei ole Suomen kannalta merkittävää.

Hyvärinen ei uskalla arvioida, milloin turbiinivika saadaan korjattua, koska hänellä ei ole tällä haavaa tarpeeksi taustatietoa.

– TVO kertonee itse siinä tarkkuudessa, kun sopivaksi katsoo.

Ydinvoiman mallinnuksen professori Juhani Hyvärinen poseeraa kameralle meren äärellä.
Hyvärinen korostaa, että turbiinilaitoksessa kiertävä vesi ei käy reaktorissa. Siksi siihen ei liity turvallisuusriskejä. Kuva viime kesäkuulta. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Suomen omavaraisuus sähköntuotannossa pienenisi ilman Olkiluoto 3:a

TVO eli Teollisuuden voima on ydinvoimaa tuottava suomalainen yhtiö. Sieltä kerrottiin Ylelle, että ongelman laajuutta selvitetään. Uutta tietoa saataneen parin päivän sisällä.

Olkiluoto 3:n on tarkoitus korvata ulkomailta tuotua sähköä. Tämän syksyn kulutuslukemilla Olkiluoto 3 tekisi Suomen omavaraiseksi.

Talven huippukulutuksen aikana tuontia tarvitaan vastakin, vaikka voimala pyörisi täydellä teholla.

Fingridin arvio talven huippukulutuksesta on 14 400 megawattia, josta Olkiluoto 3 voisi täyttää 1 600 megawattia. Ilman Olkiluoto 3:a Suomen oma sähköntuotanto riittää talvella varmasti tuottamaan 11 300 megawattia, ja puuttuva osuus olisi katettava sähkön tuonnilla.

Energiateollisuus: Vaikutuksia sähkön hintaan vaikea arvioida

Olkiluodon ongelmat eivät heti vaikuta sähkön hintaan, sillä laitos on nyt suunnitellusti pysähdyksissä koekäytön ajan. Laitoksen pitäisi tuottaa koekäytössä sähköä verkkoon jälleen loka-marraskuun vaihteessa.

Etujärjestö Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan ongelmien vaikutuksia sähkön hintaan on vielä vaikea arvioida, koska ongelmien kestosta ei ole nyt tarkempaa tietoa.

– Olkiluoto 3 on Suomen suurin sähköntuotantoyksikkö, ja sillä on iso merkitys. Jos siinä tulee viivästystä koeohjelman aikana tai kaupallisen käyttöönoton aikana, sillä on hintavaikutuksia, ja se lisää sähkön saatavuusmurheitamme, Salomaa sanoo.

Salomaan mukaan sähkömarkkinoiden tilanne näyttää muuten kuitenkin hieman aiempaa paremmalta, sillä maakaasun varastotilanne Euroopassa on odotettua paljon parempi, ja myös Norjassa sähköntuotantoon tarvittavat vesivarannot ovat täyttyneet odotuksia paremmin.

Säteilyturvakeskus: Laitoksen käytölle tärkeä järjestelmä, mutta ei kriittinen ydinturvallisuudelle

Säteilyturvakeskuksella ei ole toistaiseksi uutta tietoa Olkiluodon käyttöönoton aikataulumuutoksista, kertoo Olkiluoto 3:n projektipäällikkö Essi Vanhanen Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

STUK seuraa tilannetta, mutta viiveiden arviointi kuuluu laitoksen omistajalle ja laitostoimittajalle.

– Nyt korjausseisokin aikana tulleet havainnot syöttövesipumppujen ongelmista koskevat turbiinipuolta. Ydinturvallisuuden kannalta nämä eivät ole kriittisiä järjestelmiä, mutta laitoksen käytettävyyttä ajatellen ovat. Laitosta ei voi käyttää, mikäli näissä järjestelmissä ei ole riittävää kapasiteettia käytettävissä, Vanhanen sanoo.

Olkiluoto 3 on ollut suunnitellusti huoltoseisokissa, jota ennen laitoksessa tehtiin täydellä teholla käyttöönottokokeita.

– Siellä on tehty jo merkittäviä laitostason kokeita, missä koestettiin, että laitos toimii kuten on suunniteltu. Nämä kokeet ovat menneet ydinturvallisuusmielessä onnistuneesti, eikä suurempia huolia niissä ole ilmennyt, Vanhanen sanoo.

Tilanteeseen ei liity turvallisuusriskejä

LUT-yliopiston Hyvärinen korostaa, että turbiinilaitoksessa kiertävä vesi ei käy reaktorissa. Siksi siihen ei liity turvallisuusriskejä.

Iso ydinvoimalaitos koostuu monesta eri rakennuksesta. Radioaktiiviset aineet ovat reaktorilaitoksessa, ja siellä kiertävä vesi pysyy siellä.

Turbiinilaitoksessa kiertävä vesi puolestaan muuttuu höyryksi, joka pyörittää turbiinia. Turbiini puolestaan pyörittää generaattoria, joka tekee sähköä.

Alla olevasta päivittyvästä grafiikasta voi seurata pörssisähkön hintaa ja sähkön kokonaiskulutusta Suomessa. Grafiikka näyttää myös hinnan ja kulutuksen ennusteet tuleville tunneille.

Voit keskustella aiheesta 20.10. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Olkiluoto 3:n syöttövesipumpuissa on todettu vaurioita – voivat viivästyttää säännöllistä sähköntuotantoa

Kuluttajat ovat vähentäneet sähkön käyttöä roimasti

Tuulivoima rikkoo nyt ennätyksiä, mutta aikanaan tyyntyy – miten sähköjärjestelmä selviää yhä kasvavasta, valtavasta vaihtelusta?

Suosittelemme sinulle