Hyppää sisältöön

21-vuotias opiskelija Saina Kyllönen: "Olen kuullut, että masennus ja ahdistus olisivat muotisairauksia" – kuuntele, kuinka puhe mielenterveydestä voi vääristyä

Myös täydellisen mielenterveyden omaava voi kokea ahdistusta ja stressiä. Kouluterveyskyselyissä korostuu ahdistuneisuus ja yksinäisyys. Lisäksi esiin nousevat vastuunottaminen omasta elämästä ja yksin selviäminen.

Kaksi naista istuu sohvalla. Vihreäpaitainen näyttää harmaapaitaiselle kädessään olevaa lappua.
Nuorimieli-toiminnan toiminnanjohtaja Minna Tuomenharju ja opiskelija Saina Kyllönen summaavat, että nuorena mieli on vilkas. Kuva: Siiri Pohjoinen / Yle
Sanna Kähkönen,
Siiri Pohjoinen

Kainuussa kehitetty Nuorimieli-toiminta täyttää tänä vuonna 16 vuotta. Toiminta perustettiin nuorten mielenterveystietojen ja -taitojen lisäämiseksi.

Tällä hetkellä toimintaa on Kajaanissa, Sotkamossa ja Paltamossa, ja se tavoittaa tuhansia nuoria vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna kohtaamisia oli yli neljä tuhatta.

Nuorimieli-toiminnan toiminnanjohtaja Minna Tuomenharju kertoo, että lasten ja nuoren mieli on erityinen erilaisten kehitysvaiheiden vuoksi. Kehitysvaiheiden myötä lapset ja nuoret oppivat erilaisia selviytymiskeinoja, itsetuntemusta ja tunnetaitoja.

Kouluterveyskyselyissä korostuu ahdistuneisuus ja yksinäisyys. Lisäksi esiin nousevat vastuunottaminen omasta elämästä ja yksin selviäminen.

– Nämä vaativat huomiota, jotta nuoren mieli voisi paremmin, sanoo Tuomenharju.

Tänä päivänä nuoret kohtaavat paljon sosiaalista painetta, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, kertoo 21-vuotias opiskelija Saina Kyllönen.

– Nuoren mieli on vilkas, eikä hän välttämättä ymmärrä mitä siellä tapahtuu. Olen kuullut, että masennus ja ahdistus olisivat muotisairauksia, koska ne ovat yleisiä käsitteitä siksikin, että niistä puhutaan enemmän.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 20. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle