Hyppää sisältöön

61–63-vuotiaat hinkuvat nyt eläkkeelle – osittaisen vanhuseläkkeen hakemusmäärät kymmenkertaistuivat

Ilmiön taustalla vaikuttaa erityisesti korkeasta inflaatiosta johtuva poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksin korotus.

Henkilö seisoo Kelan ikkunassa olevan eri palvelunumeroista kertovan ohjeen edessä.
Osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen on mahdollista 61-vuotiaille. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Pekka Pantsu

Korkeasta inflaatiosta johtuva poikkeukselisen suuri työeläkeindeksin korotus nostaa eläkkeitä ja on pistänyt erityisesti 61–63-vuotiaat hakemaan eläkkeelle. Työeläkkeitä korotetaan seuraavan kerran tammikuussa 2023 työeläkeindeksillä.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen tiedotteen mukaan suosiotaan on nyt selvästi nostanut osittainen varhennettu vanhuuseläke eli ove. Ove-hakemuksia tuli Ilmariseen syyskuussa 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lokakuussa tahti on kiihtynyt entisestään, ja kuun puoliväliin mennessä Ilmariseen oli tullut jo yli 1 000 ove-hakemusta. Määrä on lähes kymmenkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen on mahdollista 61-vuotiaille. Lokakuussa hakemuksen jättäneistä suurin osa edustaa kyseistä ikäryhmää, mutta aiempaan verrattuna nyt lisäksi 62- ja 63-vuotiaat ovat aktivoituneet hakemaan osittaista vanhuuseläkettä.

Myös varsinaista vanhuuseläkettä on haettu lokakuussa aiempaa enemmän, ja lokakuun puoliväliin mennessä hakemuksia oli saapunut jo sama määrä kuin koko syyskuun aikana.

Suosittelemme sinulle