Hyppää sisältöön

Putin julisti sotatilalain Ukrainalta kaapatuille alueille – samalla Venäjän aluejohtajat saivat lisää kurinpitovaltaa

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen arvioi, että presidentti Vladimir Putinin ukaasi antaa mahdollisuuden ottaa sotatilalain osia käyttöön myös muualla Venäjällä.

Putin julistaa sotatilalain Venäjän Ukrainalta kaappaamille alueille
Putin julistaa sotatilalain Venäjän Ukrainalta kaappaamille alueille
Jyrki Saarikoski

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti televisiossa kaapatuille alueille sotatilalain.

Kuvaruudulla näkyi, Putinia pienempänä, myös turvallisuusneuvoston jäsenten vakavat kasvot.

Putin muistutti, että "Venäjään liitetyillä" alueilla oli voimassa sotatilalaki jo ennen liitosta.

Ukrainan joukkojen vastahyökkäyksen edistyessä syyskuussa Putin järjestytti hätäisesti "kansanäänestykset", joihin vedoten hän julisti Kremlissä alueet valtakunnan osaksi.

Venäjä ei silti ole onnistunut saamaan niitä kokonaan hallintaansa.

Katso tästä Ylen Venäjän-kirjeenvaihtajan Heikki Heiskasen yhteenveto sotatilalain sisällöstä:

Venäjän presidentti Vladimir Putin on julistan sotatilan Venäjän laittomasti itseensä liittämille neljälle Ukrainan alueelle. Kirjeenvaihtajamme Heikki Heiskanen selittää, mitä sotatila tarkoittaa.

Miehittäjien otteet kovenevat

Putinin suurieleisen julistuksen jälkeenkin on Venäjä iskenyt ohjuksin siviilikohteisiin "omikseen" julistamillaan alueilla. Nyt sen joukkojen tilanne käy yhä tukalammaksi etenkin Hersonissa.

Sotatilalaki antaa Kremlin tukemille nukkehallinnoille ja miehitysviranomaisille mahdollisuuden koventaa otteitaan. Näille on annettu kolme päivää aikaa vahvistaa "alueellisia puolustusjoukkoja".

Sotatilalaki merkitsee sensuuria ja antaa oikeuden kuunnella puhelinkeskusteluita.

Sen nojalla voidaan julistaa ulkonaliikkumiskielto ja estää ihmisten lähtö alueelta. Lisäksi omaisuutta ja kulkuvälineitä voidaan takavarikoida.

Ukraina: "Kyseessä on omaisuuden ryöstö"

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak torjui Putinin julistaman sotatilalain tekaistuna yrityksenä laillistaa ukrainalaisten omaisuuden ryöstö.

Podolyakin mukaan se ei muuta mitään, vaan Ukraina jatkaa alueidensa vapauttamista miehittäjiltä.

Putinin julistus ei rajoittunut kaapatuille alueille. Ukrainan rajan tuntumassa sijaitseville Venäjän alueille määrättiin "keskitason valmiustila", mikä rajoittaa kansalaisten liikkumisvapautta ja saattaa ennakoida pakollisia evakuointeja.

"Venäjällä on osittainen sotatila"

Lisäksi Putin ilmoitti, että kaikkien Venäjän alueiden paikallisjohtajat saavat lisävaltuudet, joiden turvin he voivat pitää yllä järjestystä.

Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanenarvioi raportissaan Moskovasta, että Putinin ukaasi antaa mahdollisuuden ottaa käyttöön sotatilalain elementtejä missä tahansa Venäjän alueella.

– On sanottu, että Venäjällä on sekä osittainen liikekannallepano, että osittainen sotatila, Heiskanen luonnehti Ylen radiouutisissa.

Putin lupasi Venäjän aluejohtajille päämajat

Presidentti Putin mainitsi erikseen tärkeiden kohteiden turvaamisen "terroristeilta" sekä "sotilaallisen erityisoperaation" tarvitseman tuotannon järjestämisen ja lisäämisen.

Televisioidussa ilmoituksessaan hän antoi aluejohtajille valtuudet perustaa itselleen päämajat, ja lupasi näille hallituksen, puolustusministeriön ja muiden viranomaisten tuen.

Putinin antaman asetuksen mukaan sotatilalain sisältämiä toimia voidaan panna täytäntöön Venäjällä. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt Venäjän aluejohtajille annettavien uusien valtaoikeuksien sisältöä.

Lue myös

Yle uutisten Venäjän hyökkäyksen jatkuva seuranta

Venäjä varautuu Ukrainan hyökkäykseen ja Hersonin sillanpääaseman evakuointiin

Suosittelemme sinulle