Hyppää sisältöön

Nokian toimitusjohtaja tyytyväinen yhtiön tulokseen, mutta pörssikurssi laskee roimasti – isojen 5g-sopimusten uskotaan tuovan kasvua Intiasta

Yhtiö kasvatti liikevaihtoaan, mutta kannattavuus heikkeni vuodentakaisesta. Puolitoista vuotta piinannut puolijohdepula on toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan helpottamassa.

Pekka Lundmark.
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo yhtiön olevan hyvässä kasvuvauhdissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kaisa Uusitalo

Parantunut kilpailuasema, hyvään vauhtiin päässyt kasvu ja mahdollisuudet uusilla alueilla.

Siinä keskeisiä syitä, jotka saavat verkkolaiteyhtiö Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin optimistiseksi yhtiön tulevaisuudennäkymistä.

– Arvioimme, että markkina jatkaa ensi vuonna kasvuaan. Siellä on uusia alueita, kuten Intia, jotka kasvavat erittäin nopeasti, Lundmark sanoo.

Nokia on onnistunut voittamaan Intiassa merkittäviä sopimuksia 5g-verkkojen toimittajana.

Tuoreimpana Intian-uutisena yhtiö kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että se on valittu isoksi toimittajaksi intialaisen Reliance Jion verkkoon yhdessä ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Sopimuksen arvoa ei ole julkistettu.

– Reliance Jio on tukiasemamäärältään maailman suurin matkapuhelinverkko Kiinan ulkopuolella. Tämä on meille kokonaan uusi radioverkkoasiakas. Olemme selkeästi ottamassa markkinaosuutta, Lundmark sanoo.

Kannattavuus heikkeni – osake kääntyi laskuun

Lundmark kertoi yhtiön näkymistä torstaina kolmannen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi heinä-syyskuussa 658 miljoonaan euroon, kun se vuosi sitten samana ajankohtana oli 633 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi 16 prosenttia yhteensä 6,24 miljardiin euroon – valuuttakurssimuutokset huomioiden. Ilman valuuttakurssien vaikutusta liikevaihdon kasvu oli 6 prosenttia.

– Tulos osoittaa, että tavoite kasvun vauhdittamiseksi etenee hyvin. Olemme investoineet valtavasti tuote- ja teknologiakehitykseen. Se alkaa näkyä, ja olemme vihdoin pääsemässä kunnon kasvu-uralle, Lundmark sanoo.

Toimitusjohtajan tyytyväisyydestä huolimatta yhtiön kannattavuus kuitenkin jäi analyytikoiden odotuksista. Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti laski kolmannella vuosineljänneksellä 10,5 prosenttiin vuodentakaisesta 11,7 prosentista.

Pörssissä Nokian osake oli puolen päivän jälkeen reilun kuuden prosentin laskussa.

Puolijohdepula helpottamassa

Nokian näkymiä viimeiset puolitoista vuotta varjostanut pula puolijohteista on helpottamassa. Lundmarkin mukaan yhtiöllä olisi ollut mahdollisuudet nopeampaan kasvuun, mikäli komponentteja olisi ollut saatavilla.

Nyt tilannetta ovat Lundmarkin mukaan parantaneet puolijohdeteollisuuden uudet investoinnit sekä osaltaan myös talouden käänne huonompaan: monien kuluttajatuotteiden kysyntä on vähentynyt, mikä on vähentänyt myös puolijohteiden kysyntää.

Puolijohteiden kysyntä ja tarjonta alkavat olla paremmin tasapainossa.

– Nyt puolijohteita alkaa taas tulla, mikä vauhdittaa kasvua. Kokonaan tilanne ei kuitenkaan ole helpottanut. Näyttää siltä, että vasta ensi vuonna päästään täysin normaaliin tilanteeseen.

Isossa kuvassa uhkakuvina näyttäytyvät edelleen myös heikentyneet talousnäkymät sekä geopoliittiset riskit.

Uniper-kaupoista ei kommenttia

Lundmarkilta kysyttiin tulosjulkistuksen mediatilaisuudessa myös, milloin hän aikoo kommentoida raskaasti tappiollista Uniper-kauppaa julkisuudessa. Lundmark toimi Fortumin toimitusjohtajana vuonna 2017, jolloin Uniper-hankinnasta päätettiin.

Median toistuvista kyselyistä huolimatta Lundmark on kieltäytynyt kommentoimasta Uniper-kauppoja. Niin myös torstaina.

– Tämä on nyt Nokia-puhelu, en kommentoi Fortumia tässä, Lundmark vastasi STT:n toimittajan kysymykseen asiasta.

Suosittelemme sinulle