Hyppää sisältöön

Analyysi: Liz Truss jää historiaan Britannian lyhyimpään palvelleena pääministerinä, mutta ero ei lopeta maan politiikan kaaosta

Nyt suuri kysymys on, pystyykö konservatiivipuolue yhdistymään ja löytämään uuden johtajan, kirjoittaa analyysissään Britannian politiikkaa pitkään seurannut toimittaja Minna Pye.

Liz truss.
Lizz Truss aikoo jatkaa pääministerinä siihen saakka, kunnes konservatiivipuolue on valinnut hänelle seuraajan. Kuva: Daniel Leal / AFP
Minna Pye
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä eilen Liz Truss vakuutti parlamentissa, että hän on taistelija, joka ei luovuta. Tänään tuoreen pääministerin kokemat nöyryytykset huipentuivat, kun hän saapui brittimedian eteen kertomaan erostaan.

Nyt Trussin hallinnon sekoilut huipentuvat siihen, että hän jää maan historiaan lyhyimpään palvelleena pääministerinä.

Britannian politiikka on ollut kaaoksessa viime viikkojen ajan. Vain kolme ja puoli kuukautta sitten pääministeri Boris Johnson ilmoitti erostaan.

Tänään erostaan kertoi konservatiivipuolueen jäsenistön uudeksi pääministeriksi valitsema Liz Truss. Miksi Truss ei tiukoista sanoistaan huolimatta pystynyt hoitamaan pääministerin virkaa?

Rikkaiden veroleikkaukset pöyristyttivät

Ongelmat kilpistyivät syyskuun 23. päivänä, kun Trussin valtiovarainministeriksi nimittämä Kwasi Kwarteng julkisti budjettiehdotuksensa. Siinä Trussin hallinto lupasi mittavia veroleikkauksia, myös rikkaimmille, tilanteessa, jossa Britannia kamppailee pitkään jatkuneen hintojen nousun kanssa.

Rikkaiden veroleikkaukset pöyristyttivät talousvaikeuksien kanssa kamppailevia brittejä, mutta myös markkinat reagoivat niihin rajusti. Vaikeassa taloustilanteessa veronkevennysten tekemistä pidettiin järjettömänä, joten punnan kurssi putosi ennätysmäisen alhaalle.

Truss peruutti veroleikkaukset ja vaihtoi valtiovarainministerinsä, mutta ne eivät pelastaneet pääministeriä. Hän oli menettänyt uskottavuutensa ja kykynsä hallita omaa konservatiivista puoluettaan.

Liz Truss puhuu kiivaan näköisenä. Taustalla Jeremy Hunt.
Liz Truss puolustautui keskiviikkona kiivaasti arvostelijoitaan vastaan parlamentin alahuoneessa. Taustalla uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt. Kuva: UK Parliamentary Recording Unit / EPA

Tilanne kilpistyi eilen illalla, kun Suella Braverman erosi sisäministerin tehtävästä ilmeisesti sen jälkeen, kun hän oli ottanut kiivaasti yhteen pääministeri Trussin kanssa.

Eilen illalla parlamentin äänestyksen yhteydessä konservatiivien rivit olivat jo niin sekaisin, ettei puolue tiennyt oliko parlamenttiryhmän puheenjohtaja eronnut. Ilta kulminoitui, kun konservatiivien kansanedustajat nahistelivat käsirysyssä parlamentissa.

Britannian politiikka syvässä kriisissä

Tänään vaatimukset Trussin erosta kiihtyivät, ja pääministeri teki johtopäätöksensä, kun hän oli tavannut vaikutusvaltaisen konservatiiviryhmän puheenjohtajan.

Trussin ero ei kuitenkaan lopeta brittipolitiikan kaaosta. Nyt suuri kysymys on, pystyykö konservatiivipuolue yhdistymään ja löytämään uuden johtajan. Ennusmerkit eivät näytä hyvältä, sillä viime viikkojen poliittinen kaaos on repinyt puolueen rivit hajalle.

Britannian politiikka ei ole aiemmin ollut näin syvässä kriisissä. Huolestuttavinta tässä on, että maan tilanne on vakavampi kuin vuosiin.

Konservatiivipuolue on jakautunut

Britanniassa hintojen nousu on jatkunut jo viime vuoden syksystä ja se ajaa miljoonia brittejä köyhyyteen ensi talvena. Kun tavallinen britti joutuu valitsemaan lämmittääkö hän ruokansa vai asuntonsa, toivoisi, että maata hallitseva konservatiivipuolue kykenisi valitsemaan uuden johtajan.

Helpolta se ei näytä, sillä ennakkosuosikkina pidetty valtiovarainministeri Jeremy Hunt ilmoitti jo, ettei ole käytettävissä tehtävään.

Puolueen jäsenten valitsema pääministeri Liz Truss ei pystynyt johtamaan maata, sillä hän ei saavuttanut kansanedustajien eikä markkinoiden luottamusta.

Nyt puolueen pitäisi kyetä löytämään tie ulos kriisistä löytämällä uusi johtaja. Tehtävä ei ole helppo tilanteessa, jossa puolueen kuppikunnat riitelevät keskenään.

Edessä saattavat olla ennenaikaiset vaalit, mikä olisi konservatiiveille riski, koska viime viikkojen sekoilu on nostanut Työväenpuolueen kannatusta.

Lisää aiheesta:

Britannian pääministeri Liz Truss eroaa – seuraajasta määrä äänestää ensi viikolla

UPIn asiantuntija: Trussin vaihtaminen ei olisi konservatiiveille kannattavaa – mahdollisia seuraajia on jo spekuloitu

Analyysi: Liz Truss keikkuu erottamisen kynnyksellä – talouskaaoksen arkkitehdista voi tulla Britannian historian lyhytaikaisin pääministeri

Analyysi: Britannian hallituksen poliittinen uhkapeli kostautui – jopa rikkaat vastustivat veroalea, joka romahdutti punnan

Suosittelemme sinulle