Hyppää sisältöön

Nainen oli päätyä alastomana teinin valokuvaan uimahallin pukukopissa – kohta kuvan olisivat nähneet miljoonat ihmiset ympäri maapallon

Treenikuvat uimahallin pukuhuoneesta ovat kinkkinen ilmiö, jossa sivullinen saattaa päätyä alasti kuvaan mukaan. Pukuhuoneessa kuvaamiseen kaivataan lainsäädäntöä.

Linda Brandt-Ahde hämmentyi uimahallissa selfietä ottaneen nuoren toiminnasta
Linda Brandt-Ahde hämmentyi uimahallissa selfietä ottaneen nuoren toiminnasta
Elli Sormunen

Aktiiviuimari Linda Brandt-Ahde vierailee useamman kerran viikossa Lappeenrannan uimahallissa. Pari viikkoa sitten hän kuivasi uinnin jälkeen tukkaansa pukuhuoneessa.

Kuivaillessaan Brant-Ahde huomasi nuoren ottavan itsestään selfietä peilin kautta. Nuoren kuvatessa Brandt-Ahde oli alasti ja hänelle jäi tunne, että hän voi näkyä selfien taustalla.

– Tilanne oli epämukava. Uimahallissa pitää voida luottaa, ettei kukaan ota kuvia, joissa takana voi olla alastomia ihmisiä, Brandt-Ahde kertoo.

Brandt-Ahde meni sanomaan asiasta nuorelle. Nuori sanoi, että kuvan on tarkoitus mennä TikTokiin ja se poistuu sieltä määräajan jälkeen.

Brandt-Ahde pyysi nuorta poistamaan kuvan puhelimestaan ja sanoi, että sitä ei saa laittaa TikTokiin.

– Olen tosi huolissani tästä ilmiöstä, sanoo Brandt-Ahde.

Uimahalli on julkinen tila, jossa saa periaatteessa kuvata

Yleisesti uimahallit Suomessa kieltävät kuvaamisen alueilla, joissa ihmiset voivat olla alasti – saunoissa, pukuhuoneissa ja suihkutiloissa.

Sen sijaan käytännöt vaihtelevat allasosastoilla kuvaamisesta.

Tampereella saa allasosastolla kuvata, jos kysyy luvan henkilökunnalta. Kuopion Kuntolaakson uimahallissa kuvaus on sallittua, kunhan ei kuvaa toisia ihmisiä ilman lupaa.

Kuopion Kuntolaakson uimahallin kyltti, jossa sanotaan "kunnioita toisen yksityisyyttä, älä kuvaa toista ihmistä ilman lupaa".
Salliva kuvauskäytäntö on toiminut hyvin, kerrotaan Kuntolaakson uimahallista Kuopiosta. Kuva: Markku Kilpeläinen / Kuopion kaupunki

Lappeenrannan uimahalleissa allasosastoilla ei saa kuvata.

– Meillä säännössä lukee selkeästi, että valokuvaaminen uimahallissa ei ole sallittua. Kuvauskiellolla suojellaan asiakkaan yksityisyyttä ja taataan uintirauhaa kaikille, kertoo liikuntapalvelupäällikkö Anna Seppänen Lappeenrannan kaupungilta.

Mutta voiko uimahalleissa olla kuvauskielto, koska ne ovat julkista tilaa?

Uimahallit ovat julkista tilaa. Kuvata saa ainakin niissä tiloissa, joissa ollaan vaatteet päällä, kuten uimaosastoilla ja aulatiloissa.

Silti yksiselitteistä ei ole, miten toimitaan esimerkiksi pukuhuonetiloissa. Lainsäädäntö asiasta puuttuu. Oikeusasiamies on ratkaissut (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2012, että tilat, joissa ollaan alasti, ovat todennäköisesti kuvauskiellon piirissä.

Videot ja kuvat voivat myös olla markkinointikeino

Ainakin Tampereella, Kuopiossa ja Lappeenrannassa on huomattu puhelimien käytön lisääntyminen uimahalleissa.

Kuopion Kuntolaakson uimahallista kerrotaan, että ihmiset pitävät puhelimia altaan reunoilla erilaisten kuntoilusovellusten takia. Lisäksi kunnat näkevät, että uimahalleista postatut kuvat ja videot ovat yksi markkinointikeino.

– Jos joku haluaa laittaa videon someen, kun hyppää Kuntolaakson kympistä, niin sehän on positiivista markkinointia, sanoo tiiminvetäjä Markku Kilpeläinen Kuopion Kuntolaakson uimahallista.

Uimahalleissa kuvaamisen yleistyminen on huomattu myös Tampereen uimahalleissa.

– Nykyään puhelin on mukana aina kaikissa tilanteissa ja tiloissa. Tilanne on muuttunut ihan viiden vuoden sisällä tällaiseksi, kertoo liikuntapäällikkö Mikko Heinonen Tampereen kaupungilta.

Lappeenrannan uimahallissa seisoo kuvauskieltokyltti uimaosastolla.
Lappeenrannan uimahallissa kuvauskielto koskee niin allasosastoa kuin myös pukuhuonetiloja. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Kuopion kaupungin lakimies kaipaa pukuhuoneissa kuvaamiseen yksiselitteistä lainsäädäntöä.

– Tässä olisi lainsäädännön paikka. Lainsäätäjän pitäisi sanoa, että kuvauskielto olisi voimassa siellä, missä palvelun käyttäjän pitää olla ilman vaatteita, toivoo lakimies Mika Mäkäräinen Kuopion kaupungilta.

Lappeenrannan uimahallissa ei erityisesti valvota kuvaamiskiellon toteutumista pukuhuonetiloissa. Vastuu kuvaamisesta on ihmisellä itsellään.

Nuoret Lotta Korhonen, Tiia Taari ja Jessica Liutu seisovat Lappeenrannan Uimahallin parkkipaikalla.
Lotta Korhonen, Tiia Taari ja Jessica Liutu olivat kävelyllä Lappeenrannan uimahallin lähellä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Uimahallin liepeillä kävelleet lappeenrantalaisnuorilla on selkeä mielipide siitä, missä kuvaamisen pitäisi olla kiellettyä.

– Sellaisissa paikoissa, joissa on tosi paljon porukkaa, vaikka just pukkareissa ja vaikka koulun käytävillä, sanoo lappeenrantalainen Tiia Taari.

– Varmaan just julkisissa paikoissa, ja pukkareissa ei ainakaan, kertoo Jessica Liutu.

Videoiden kuvaaminen on arkipäiväistä, mutta kaikki eivät kuviin halua. Lappeenrantalainen Lotta Korhonen kertoo, että toisinaan hänellekin sanotaan, ettei halua kuvaan tai videolla.

– Joskus kaverit on sanonut, ei halua näkyä, kertoo Korhonen.

Uimareita kuvattu veden alla Lappeenrannan uimahallissa.
Jotkut uimahallit toivovat, että allasosastolta laitettaisiin valloittavia kuvia sosiaaliseen mediaan, jotta halli saisi julkisuutta. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Linda Brandt-Ahde toivoo, että keskustelua käytäisiin nuorten kanssa kotona ja koulussa. Brandt-Ahde toimii myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Lappeenrannassa. Hänen mielestään vastuu nuorista ja heidän käyttäytymisestään on myös kunnilla.

– Tärkeää olisi herättää laajempi keskustelu nuorten puhelimien käytöstä, ei pelkästään uimahalleissa vaan kaikkialla. Uimahalleissa voisi olla puhelimien täyskielto, toteaa Brandt-Ahde.

Nuoria voi lähestyä myös suoraan ja näin on tehnyt Brandt-Ahdekin. Hän on kertonut usein nuorille, ettei pukuhuonetiloissa saa kuvata

– Ihan hyvin nuoret ovat sen ottaneet. Tänään viimeksi huomautin nuorille puhelimen käytöstä ja kuvaamisesta pukuhuoneessa, vaikka en taustalla ollut. Täällä on kuitenkin paljon muita ihmisiä, jotka eivät tohdi puuttua asiaan.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 23.10. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle