Hyppää sisältöön

"Kyl maar ne peräs pysyy, mutta en tiedä kui paljo" – turkulaisessa palvelutalossa ikäihmiset odottavat innolla nuoria asukkaita

Etenkin Hollannissa nuorten ja iäkkäiden yhdessä asuminen on nykyaikaa. Turussa palvelutalon seniorit ovat mukana nuorten asukkaiden valinnassa. Hakemuksia on tullut parisenkymmentä.

Turkulaisessa palvelutalossa odotetaan innolla nuoria opiskelijoita ikäihmisten asuinkumppaneiksi. Esko ja Marja-Liisa Pitkäsen tanssit jatkuvat palvelutalossa.
Johanna Manu
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkulaisen palvelutalon kokeilu nuorten ja ikäihmisten yhteiselosta on Suomessa vielä harvinaista. Euroopasta tuttua mallia on kokeiltu aiemmin Helsingissä ja Rovaniemellä hyvin tuloksin.

– Varsinkin Hollannissa tämä on nykyaikaa. Toiveena on saada nuorten näkökulmaa elämään. Pääsisimme vaihtamaan ajatuksia nykyaikaisen nuoren elämästä, tietää palvelutalon johtaja Anne Holmberg.

Nonna Linnassa on 68 asuntoa, joista neljään otetaan nuori asukas. Edullisen vuokran ehtona on, että nuoret viettävät aikaa senioriasukkaiden kanssa viisi tuntia viikossa.

Hakemuksia on tullut parisenkymmentä, ja muutamaa on jo päästy haastattelemaan. Asukkaista Risto Töykkälä ja Marja-Liisa Pitkänen ovat olleet mukana jututtamassa hakijoita.

Gammal kvinna som ler mot kameran.
Marja-Liisa Pitkänen on kova puhumaan. Hän pelkää karkottavansa uudet asukkaat liian innokkaalla jutustelullaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Hakijoiden kotipaikkakunta, opiskelut ja harrastukset kiinnostavat.

– Hiljaisia tyttöjä olivat. Eivät vapaaehtoisesti mitään puhuneet. En minäkään viitsinyt kiusata heitä, Töykkälä naurahtaa.

– Kyllä ne sitten, kun tutustuvat. Olivat varmasti vähän ujoja, Pitkänen arvelee.

Suurta ikäeroa yli 80-vuotiaat asukkaat eivät arastele.

– Ei ole väliä, kunhan puhuu kauniisti, niin hyvä on, Töykkälä sanoo.

Puhelias kaksikko uskoo kuitenkin, että nuorten kanssa tullaan hyvin juttuun, kun tutustutaan. He ovat aika varmoja, että jos jonkun juhlimista joudutaan hyssyttelemään, niin senioreiden eikä nuorten.

"Päivät täyttyvät elämästä, tekemisestä ja yhdessäolosta"

Nonna Linna ei vastaa mielikuvaa palvelutalosta kuoleman odotushuoneena.

– Ei täällä kuolemaan odoteta, vaan seuraavaa ruokaa. Päivät täyttyvät elämästä, tekemisestä ja yhdessäolosta. Asukkaat tekevät taloon elämää, kaikki ei ole kiinni henkilökunnasta, palvelutalon johtaja Anne Holmberg kertoo.

Esko Pitkänen kumartaa puolisolleen Marja-Liisalle, kuten hän on tehnyt jo yli 55 vuotta. Holmberg laulaa Metsäkukkia, ja muut asukkaat yhtyvät lauluun. Spontaani tanssihetki palvelutalon oleskelutilassa on yhteiselonsa aikana monet tanssit keinahdelleen pariskunnan mieleen.

Pariskunta toivoo jatkossakin saavansa kunnon tansseja palvelutalossa, josta tuli heidän kotinsa pari viikkoa sitten.

Kvinna i ljusblå skjorta ler.
Nonna Linnan johtaja Anne Holmberg kertoo nimestä löytyvän viittaus italialaiseen isoäitiin. Isoäitien viisautta ja lämpöä toivotaan löytyvän myös palvelutalon asukkaista. Kuva: Johanna Manu / Yle

Turkulainen Nonna Linna avasi ovensa ensimmäisille asukkaille lokakuun alussa. Marja-Liisa Pitkästä arveluttaa nuorten asukkaiden tanssitaito.

– Ei tiedä, ovatko he ikinä tanssineet. Vai hetkuttelevatko vain.

"Kyl maar ne peräs pysyy, mutta en tiedä kui paljo"

Reilut 20 vuotta leskenä ollut 88-vuotias Risto Töykkälä hyppää kuntopyörän selkään. Hetken poljettuaan hän tarkistaa älykellosta sykkeensä. Aamut alkavat neljältä aamupuurolla ja tunnin pyöräilyllä, päivällä hän tekee kymmenen kilometrin kävelylenkin.

Yksin asuttujen vuosien jälkeen on mukavaa, kun on seuraa. Kuntoiluseura kelpaisi miehelle, jonka päivät täyttyvät usein liikunnalla. Saisiko uusista, nuorista asukkaista seuraa?

– Kyl maar ne peräs pysyy, mutta en tiedä kui paljo, Töykkälä naurahtaa.

Iäkäs mies polkee kuntopyörällä ja katsoo ikkunasta ulos.
Risto Töykkälän arkipäivät ovat täynnä kuntoilua. Hän pohtii, saako tulevista asukkaista kuntoiluseuraa. Kuva: Johanna Manu / Yle

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 23.10.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle