Hyppää sisältöön

Luonto-optimisti ei luovuta

Lahtelainen Onerva Vartiainen on tehnyt viisi vuosikymmentä sinnikästä työtä ympäristön puolesta. Ensi keväänä hän täyttää 90 vuotta, ja työ jatkuu.

Lahtelainen Onerva Vartiainen koki ympäristöheräämisen lukiessaan vuonna 1972 julkaistun Rooman klubin Kasvun rajat -raportin. Rooman klubi on tiedemiesten ja asiantuntijoiden tulevaisuudentutkimusta käsittelevä keskustelufoorumi. 

Raportti kertoi, että maapallon ekologinen kestokyky ylittyy 2000-luvulla, jos talouden ja väestönkasvun suuntaa ei muuteta. Onerva Vartiainen alkoi lukea lisää, jakaa tietoa ja järjestää tempauksia.

Hän tapasi päivittäin nuoria työssään yritystalouden lehtorina Lahden kauppaoppilaitoksessa. Heidän tulevaisuutensa huolestutti.

Ollessaan Lahden Seudun Ekonomien puheenjohtaja, Vartiainen päätti järjestää kasvun rajoja käsittelevän tilaisuuden. Yhdessä alan paikallisjärjestöjen kanssa vuonna 1974 pidetty tilaisuus oli yleisömenestys.

Epäilijöitä riitti

Onerva Vartiainen

Onerva Vartiainen puhui ympäristön puolesta oppitunneillaan, ja kauppaoppilaitos sai oman ympäristöviikon. Kun Vartiainen oli mukana WSOY:n oppikirjatyöryhmässä, hän liitti yritystaloutta käsitteleviin kirjoihin tietoa ympäristöasioista.

Valtuusto, lautakunnat sekä muut luottamus- ja yhdistystoimet olivat väylä edistää ympäristöasioita. Valtuustoon vuonna 1989 valitun Onerva Vartiaisen ura siellä kesti pitkään. 

Tein aloitteen, että valtuutetuille pitää järjestää koulutusta ympäristöasioista. Se toteutui lopulta.

Onerva Vartiainen

Mutta mikä saa uskomaan, että toimilla ja päätöksillä on merkitystä, kun jäätiköt sulavat, lajikato etenee, rankkasateet ja tulvat vyöryvät kaupunkeihin ja kesän näännyttävä kuivuus Euroopassa on hyvässä muistissa? 

Koen ilmastoahdistusta, mutta olen myös lannistumaton optimisti

Onerva Vartiainen

On tapahtunut paljon hyvääkin. Tietämys on lisääntynyt ja asenteet muuttuneet. Yritysten on otettava ympäristö huomioon toiminnassaan. Kiertotalous tuottaa uusia innovaatioita, toisen jäte on toisen raaka-aine.

Lahti Energia liittyi Porin tuulivoimapuistoon 1990-luvulla, mutta se harmittaa, ettei Sibeliustaloon saatu aurinkopaneeleita, kun ensimmäisiä niistä oli jo kehitetty.

Onerva Vartiainen

Tänä syksynä Onerva Vartiainen on istuttanut kukkasipulia Lahteen ja lähikuntiin yhteistyökumppanien kanssa. Ne ovat muisto vuodesta ympäristöpääkaupunkina.

Scillat leviävät vähän kerrassaan kukkamatoiksi, samoin kuin ympäristötietoisuus on tehnyt

Onerva Vartiainen

Kun ensi kevään ensimmäiset sipulikukat nousevat mullasta, Onerva Vartiainen täyttää 90 vuotta. 

Kesällä hän maistelee mummolan mansikoita pihapensaiden alta. Taimet ovat peräisin rajan takaa Koivistolta.

Tekijät

Tuija Veirto

Julkaistu 30.10.2022 8:20