Hyppää sisältöön

Hallitusrintama repesi talousvaliokunnassa oman esityksen takaa metsien ennallistamisesta, kokoomus tekee hallituksen metsäpolitiikasta välikysymyksen

Kokoomuksen linjalle päätyivät SDP, keskusta ja RKP. Vihreät ja vasemmistoliitto pysyivät hallituksen EU:n ennallistamisesityksen kannalla.

Eduskunnan talousvaliokunta jätti erittäin kriittisen lausunnon EU:n ennallistamisasetukseen ja edellyttää sen muuttamista, tviittasi talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) perjantaina. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Tulikukka de Fresnes

Eduskunnan talousvaliokunnan mielestä Suomen ei pidä tukea EU:n komission esitystä maa- ja merialueiden ennallistamisesta vuoteen 2030.

EU-asetuksen tavoitteena on muun muassa, että vähintään 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista olisi ennallistamisen kohteena vuoteen 2030 mennessä.

Talousvaliokunta vaatii Suomen hallituksen kantaan näin merkittävää muutosta kokoomuksen kansaedustajan Janne Sankelon ehdotuksen mukaisesti.

Valiokunnan mukaan toimeenpanon vuosikustannus olisi Suomelle 930 miljoonaa euroa. Lisäksi tulee epäsuoria kustannuksia, joita ei sen mukaan ole vaikutusarvioinnissa tarkasteltu.

Hallituspuolueista kokoomuksen linjalle päätyivät SDP, keskusta ja RKP. Vihreät ja vasemmistoliitto olivat alkuperäisen esityksen kannalla.

– Valiokunta edellyttää asetusehdotuksen muuttamista neuvotteluissa laajemmin kuin hallitus katsoi. Asetuksessa on turvattava riittävä kansallinen liikkumavara. Velvoitteiden ja kustannusten on oltava oikeasuhtaisia ja kohtuullisia, talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

EU-esitys on laadittu luontokadon pysäyttämiseksi, mutta esimerkiksi Metsäteollisuus on vastustanut sitä kovien kustannusten vuoksi.

Orpo: Välikysymys metsäpolitiikasta

Hallitusryhmien repeydyttyä talousvaliokunnassa perjantaina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti tekevänsä hallituksen metsäpolitiikasta välikysymyksen.

Orpon mukaan hallitus on epäonnistunut kansallisten etujen ajamisessa. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kohdisti arvostelun hallituspuolue keskustaan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Metsäteollisuuden Lehtomäki: Metsien ennallistaminen kohtuuttoman kallista Suomelle – ministeri Ohisalon mielestä teollisuudella on rahaa osallistua luonnontilan parantamiseen

Komissio: Iso osa luonnosta pitää palauttaa kohti luonnontilaa kaikissa jäsenmaissa

Suosittelemme sinulle