Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajan analyysi: Brysselin yössä saavutettu laiha energiasopu voi rakoilla, kun poliittisista linjauksista siirrytään käytännön toimiin

EU-maiden johtajat sysäsivät vaikeimmat päätökset energiamarkkinoiden korjaamiseksi komission ja ministerineuvoston päätettäväksi, Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu kirjoittaa.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja arvioi Euroopan poliittisten johtajien huippukokouksen antia
Ylen EU-kirjeenvaihtaja arvioi Euroopan poliittisten johtajien huippukokouksen antia
Rikhard Husu

BRYSSEL Torjuntavoitto. Näin voisi tiivistää EU-johtajien yöllisen väännön tuloksia kun uuden kokouspäivän aamu valkeni Brysselissä. Vähillä yöunilla liikkeellä olleet EU-johtajat kommentoivat saavutettua yhteisymmärystä positiiviseen sävyyn.

– Kaikki olivat vakuuttuneita, että kaasumarkkinoihin pitää puuttua, Belgian pääministeri Alexander De Croo vakuutti ennen toisen kokouspäivän alkua.

De Croo kuuluu kaasun hintakaton äänekkäisiin kannattajiin. Belgia on jo kuukausia varoittanut energian hinnan heilahtelujen riskeistä ja vaatinut EU-tason ratkaisuja korkeisiin hintoihin. Enemmistö EU-maista, Suomi mukaan lukien, on samaa mieltä.

Kantona kaskessa on ollut etenkin Saksa, joka pelkää hintakaton johtavan kaasupulaan. Tämä olisi katastrofi maakaasun varaan energiapolitiikkansa rakentaneelle maalle.

De Croon mukaan sopu rakentui ymmärrykselle siitä, että Saksan ja muiden empivien maiden huoli hintakaton haitallisista vaikutuksista on oikeutettu.

– Joillain mailla on huoli toimitusvarmuudesta. Me jaamme tämän huolen, pääministeri vakuutti.

Suomi on osaltaan korostanut, että mahdolliset hintakatot eivät saa johtaa toimitusvaikeuksiin tai siihen, että kaasun käyttö lisääntyy. Pääministeri Sanna Marin korosti myös uusiutuvan energian merkitystä energiakriisin ratkaisemiseksi.

Tyypillisen EU-kompromissin tapaan energiaratkaisu tarjoaa jokaiselle jotain.

Kaasun hintakattoa vaatineet maat voivat viitata kirjauksiin väliaikaisesta hintahaarukasta ja sähköntuotannossa käytettävän kaasun hintakatosta.

Hintakaton suhteen empiviä maita lohduttanee, että mitään ei vielä lyöty lukkoon päivän kokouksessa.

Energiakeskustelun keskeisin anti oli, että EU-maiden yhtenäisyys säilyi. Jäsenmaiden näkemyserot voivat kuitenkin ponnahtaa pinnalle tulevina viikkoina, kun huippukokouksen yleisistä linjauksista siirrytään yksityiskohtaiseen päätöksentekoon.

Huippukokouksessa korostettiin myös sitä, että energiakriisin ratkaisemiseksi tehdyillä toimilla on jo nyt ollut vaikutusta energiamarkkinoihin. Keskustelu kaasun hinnan sääntelystä hillitsee jo itsessään markkinoiden heilahteluja.

– Kun katsomme kaasun hinnan muodostamaa kuumekäyrää viimeisten kuukausien ajalta, niin näemme, että kuume nousee joka kerta kun presidentti Putin sanoo jotain, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi huippukokouksen jälkeen.

– Mutta kun teimme vastakkaisia toimia täyttämällä varastoja ja säästämällä energiaa, markkinat rauhoittuivat ja hinta laski, hän jatkoi.

Energiakysymyksiä puidaan taas tiistaina, kun EU:n energiaministerit kokoontuvat Luxemburgissa. Asiaan palataan myös joulukuun lopulla, kun EU-johtajat kokoontuvat Brysseliin seuraavan kerran.

Lue myös:

Kaasun hintakatto ja yhteiset hankinnat etenevät EU-tasolla – pääministeri Marin: "Me otimme tärkeän askelen eteenpäin"

Suosittelemme sinulle